Ploaia s-a abatut inca de dimineata peste orasul Tg. Ocna. Este tocmai ceea ce nu-si dorea echipa de arheologi de la Muzeul National de Istorie din Cluj Napoca.

“Ploua, nu ploua, ne vedem in Cimitirul bisericii cu hramul “Sfintii Imparati Constantin si Elena”, imi spune cu o seara inainte arheologul expert Gheorghe Petrov. Protejati de prelate si de copacii din zona, cei trei arheologi, echipa de muncitori angajata de pe plan local, fotografi, cameramani lucrau de zor. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc (IICCMER), în parteneriat cu Muzeul National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca (MNIT) a demarat, incepând cu 15 iulie 2013, o noua campanie de investigatii arheologice în orasul Târgu Ocna.

o2Actiunea, coordonata de prof. dr. Marius Oprea, director al Departamentului Investigatii Speciale al institutului, urmareste cautarea, identificarea si deshumarea pe cale arheologica a osemintelor fostilor detinuti politici, care au decedat în Penitenciarul-Spital de la Târgu Ocna. Conform surselor documentare existente si oferite de Directia Penitenciarelor, în penitenciarul-spital de la Târgu Ocna au murit, numai în perioada dintre anii 1950 si 1954, un numar de 54 de persoane condamnate pentru delicte politice, însa pâna în anul 1964 numarul detinutilor politici decedati in penitenciarul Tg. Ocna a fost mult mai mare, sunt primele informatii oferitede specialisti.

PUBLICITATE

Primele oseminte ies la lumina

Discutia cu dr. Marius Oprea este intrerupta de arheologi. Au iesit la iveala mai multe oseminte. Colegul meu Nelu Bâsca devine agitat, isi face cu greu loc printre arheologi. Emotia ii cuprinde pe toti. Un arheolog vine cu un inel de bronz, gasit intre degetele unui schelet, altul aduce trei nasturi. Se lasa tacerea.

Privim. Oânta brusc, o amintire. “Am inceput aceasta activitate din iulie 2006, eu ii zic arheologie contemporana, la Sighet, in cimitirul Saracilor. Acolo am gasit, intr-o prima sesiune, opt schelete, ingropate fara cosciug, goi. La fel ca si la Tg. Ocna nu am gasit resturi de imbracaminte, nici alte artefacte. Dupa cercetarile arheologice, dupa studii comparative, si acolo, dar si la Tg. Ocna, este vorba de detinuti morti in acea perioada.

Prin aceste cercetari vrem sa ne recuperam memoria, sa facem lumina intr-o perioada trista a tarii, dar mai ales ne dorim sa aducem liniste familiilor si sa-i ingropam crestineste, dupa traditie pe cei morti in penitenciarele groazei si ingropati la gramada, fara cruce, fara slujba religioasa, ne spune coordonatorul sapaturilor arheologice, Marius Oprea. Greul abia incepe, urmeaza, pe baza informatiilor de la Directia de Penitenciare (vârsta, inaltimea, numarul lor), a analizelor medico-legale, se va putea spune macar cu aproximatie despre cine este vorba. Urmeaza apoi testele ADN, comparate cu probele prelevate de la rude, ale caror costuri sunt imense.

“Ma intrebati de ce, de ce dezgropam mortii. Vedeti dumneavoastra, descoperirea unui cadavru al unui detinut mort in penitenciar sau executat in penitenciar face mai mult decât un tratat de istorie sau decât o declaratie formala de condamnare a comunismului.”, ne-a mai spus directorul Marius Oprea.

Echipa de arheologi de la Cluj, a reluat sapaturile in locul stabilit inca din 2011, pe o portiune de teren unde nu au fost inmormântate alte persoane din parohie. La ora documentarii noastre, marti, 16 iulie, au fost descoperite patru schelete, incepând munca migaloasa de recuperare, de curatire, fotografiere, filmare, masurare, insemnare, specifica arheologului. Dupa incheierea tuturor cercetarilor, a formalitatilor legale, mortii sunt inhumati dupa rânduiala, acolo unde a fost posibil, chiar cu onoruri militare.

Este cautat si Valeriu Gafencu

“In 2011 am gasit 12 morminte, dintre care patru apartin unor detinuti politici. Cercetarile sunt deosebit de dificile, mai ales ca aici au fost ingropati, pe lânga detinuti politici si cei de drept comun, dar si cei celor care au decedat, dupa ce penitenciarul a fost transformat in Sanatoriu pentru bolnavi psihici, 1977 – 1997. Din cele patru schelete, doar unul a iesit intreg, restul partial. Acum continuam descoperirea celorlalte oseminte.

o3

Dupa informatiile noastre, pe lânga cele 54 de morminte, ar mai fi, din perioada 1954-1964, inca 120 de cadavre. O cifra nesigura insa, ceea ce stim sigur este ca intre cei 54 se gaseste si cel al mai cunoscut, vestitul Valeriu Gafencu. Aici este punctul sensibil, ca printre ei este si Sfântul inchisorilor, Valeriu Gafencu”, ne spune Gheorghe Petrov (foto).

Cimitirul din Tg. Ocna este al treilea, dupa cele de la Sighet si Aiud, unde se fac asemenea cercetari, iar rezultatele vor fi publicate pe siteul institutului, cel care finanteaza lucrarile, dar vor mai continua si in alte localitati din Apuseni si Neamt. Cercetarile se desfasoara cu aprobarea Ministerului Culturii si a Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului si se vor finaliza vineri, 19 iulie, când va vom putea oferi si alte informatii de pe santier.

De asemenea, intr-o editie viitoare vom publica, in eclusivitate, un interviu cu prof. dr. Marius Oprea, director al Departamentului de Investigatii Speciale al IICCMER.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Sa-i dea Dumnezeu sanatate domnului profesor Gheorghe Petrov, initiatorul si promotorul acestor cercetari din acel cimitir din Targu Ocna. S-a facut doar ce s-a mai putut face intr-un loc unde inmormantarile mai noi au ravasit mormintele mai vechi, poate si cel al lui Valeriu Gafencu.

  2. Doamne,ajuta!
    Ce noutati mai aveti legat de scoaterea la lumina a osemintelor celor care au patimit in temnita de la Tg Ocna?
    Nu a mai aparut nici un semnal in cazul acestei actiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ