“Parintii lui Gheorghita spera ca, intr-o zi, fiul lor sa poata fi operat”

Cazul terifiant al copilului castrat, din Gioseni, aruncat intr-o fântâna parasita si acoperit cu spini, ramâne poate, dintre toate nenorocirile petrecute in judet, cel mai socant si de o cruzime inegalabila.

Au trecut 11 ani, cel care l-a nenorocit pe viata isi continua pedeapsa (15 ani de inchisoare), pentru tânarul mutilat, timpul a ramas in loc. Trauma nu s-a sters, iar urmele chinurilor cumplite prin care a trecut i se vad si acum pe corp. Gheorghita M. are 25 ani, dar nici nu poate visa macar la o familie. Ar vrea doar sa poata merge la baie ca orice om normal si sa se angajeze, pentru a se poate intretine singur.

De 11 ani, Gheorghita traieste un cosmar, iar durerea cea mai mare a parintilor este ca nu-l pot ajuta nicicum. “Schimb pe an câte 2-3 paturi. Se scapa pe el, doamna, nu simte. De asta nici nu poate lucra nicaieri. De asta nici nu a mai mers la scoala dupa nenorocirea aia, adica de la 15 ani. Copiii râdeau de el si nu a mai vrut sa iasa din casa. Si acum sufera pentru ca râd oamenii de el.

PUBLICITATE

Eu de atunci m-am imbolnavit de inima. Ar trebui sa-i cumpar pampers mereu, dar nu avem bani”, se plânge Gheorghe Bamboi, tatal baiatului. Gheorghita mai are 8 frati, trei dintre ei pâna in 11 ani, iar restul, casatoriti, au la rândul lor multi copii. Locuiesc intr-o casa de chirpici si nu au niciun venit.

“Mai lucram cu ziua si mai facem un ban, dar e greu, oamenii nu prea au bani si ne cheama rar. Am fost si in Grecia la cersit, dar s-a stricat si acolo. Am incercat sa-i fac dosar ca sa ia si el o pensie de handicap, dar ni s-a spus ca nu se incadreaza. Tot ce imi doresc e ca Gheorghita sa aiba o viata normala.

Am vazut la televizor un transplant reusit facut in China. Am crezut ca visez când am vazut. Tare l-as mai duce… Vreo 200.000 de euro cred ca ar costa. Daca ajung in China, sa-l fac om, pot sa mor apoi linistit”, este singura dorinta a lui Gheorghe Bamboi.

Au pierdut si despagubirile câstigate in instanta

In 2004, când s-a judecat procesul penal, familia baiatului castrat a cerut in instanta 500 de milioane lei vechi, din care 250 de milioane, costul unei interventii chirurgicale la care ar fi trebuit supus baiatul, restul fiind daune morale.

“Pâna in prezent, partea vatamata nu a fost supusa interventiei si deci acesta este un prejudiciu viitor, a carui intindere este incerta, urmând sa fie recuperat pe calea unei actiuni civile separate. Partea vatamata nu a facut dovada nici pentru alte cheltuieli si de aceea va fi respinsa cererea privind daunele materiale, ca nedovedita”, a decis atunci Tribunalul, hotarâre mentinuta si de instantele superioare.

Au fost luate in calcul prejudiciul moral, suferintele fizice si consecintele grave permanente si s-au admis despagubiri de 200 de milioane lei vechi. Ironia este ca familia tânarului nici in posesia acestor bani nu a intrat. Oamenii, simpli si fara pregatire, nu au stiut ca pentru a pune in executare hotarârea instantei ar fi trebuit sa se adreseze unui executor judecatoresc.

“Nu am stiut unde sa umblam si niciun avocat nu vorbeste cu noi daca nu avem bani. Nu ne-a spus nimeni atunci ce mai trebuia sa facem”, spune Bamboi. Acum este prea târziu sa mai faca ceva pentru ca termenul in care puteau cere despagubirile s-a prescris.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ