Circa 270.000 de persoane s-au adresat medicului de familie, numai in acest an, pentru a beneficia de un serviciu de specialitate. Asta inseamna aproape jumatate din numarul total al populatiei judetului. Datele oficiale sunt in evidentele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate.

Suntem din ce in ce mai bolnavi. O spun statisticile de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau, care arata ca, numai in primul trimestru al acestui an, medicii de familie au efectuat nu mai putin de 371.210 de consultatii.

„Dintre aceste consultatii, 84.484 s-au finalizat cu emitere de bilete de trimitere pentru efectuare de analize si investigatii medicale catre alte specialitati, iar 5.974, cu concedii medicale. Tot din datele CJAS Bacau reiese ca 267.803 asigurati au vizitat unul din cei 292 de medici de familie care sunt in contract cu Casa.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacau

PUBLICITATE

Totodata, peste 91.000 de consultatii sunt pentru afectiuni acute, 78.400 pentru afectiuni subacute, iar 18.604 pentru acutizarile unor afectiuni cronice. Alte 18.000 de persoane aflate in evidenta medicilor de familie s-au adresat acestora pentru a fi consultati urmare a bolilor cronice de care sufera: afectiuni ale rinichilor, astm bronsic, boala cronica respiratorie acuta, diabet, dislipidemie, hipertensiune etc.

Program aproape mort: preventia

Pe de alta parte, se observa ca la capitolul preventie nu mai stam chiar atât de bine. In perioada analizata au fost efectuate doar 866 de consultatii de preventie, din care
194 pentru persoane intre 18 si 39 ani, asimptomatice, si 672 pentru pacienti cu vârsta peste 40 de ani. Medicii de familie recunosc ca nu au timp de preventie, din cauza numarului mare pacienti cronici care se adreseaza cabinetului, dar si a numarului limitat de consultatii (20) pe care le pot efectua, conform contractului cu CJAS, in fiecare zi.

De altfel, pentru preventia bolilor, Ministerul Sanatatii deruleaza un program national de analize medicale pentru preventie, care se acorda doar in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie, sunt gratuite si nu se efectueaza conform unei liste de asteptare, ci imediat. Numai ca acest program nu prea este bagat in seama de medicina primara, chiar daca contravaloarea investigatiilor este suportata de laboratoare, in baza contractului cu Casa de Sanatate, in cuantum de 12% raportat la suma totala contractata cu CJAS pentru analize medicale de laborator, defalcata proportional pe luni. Este vorba despre un program profilactic, inceput la nivel national de luni bune, dar care nu a fost promovat indeajuns, ca asiguratii sa stie de el.

Care sunt tipurile de analize

Investigatiile paraclinice recomandate pentru preventie, cuprinse in acest program national, sunt: pentru copiii cu vârsta cuprinsa intre 2 ani si 5 ani, inclusiv – hemoleucograma completa, sideremie (pentru profilaxia anemiei) si calciu seric total, calciu ionic seric (pentru profilaxia rahitismului); pentru copiii intre 6 ani si 11 ani, inclusiv – proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO (pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru copii cu indicele de masa corporala crescut) si hemoleucograma completa, sideremie (pentru profilaxia anemiei); iar pentru copiii intre 12 ani si 17 ani, inclusiv – proteine totale serice, colesterol seric total, trigliceride serice, glicemie, TGP, TGO (pentru profilaxia sindromului dismetabolic pentru indice de masa corporala crescut) si VDRL sau RPR (pentru screening ITS, dupa inceperea vietii sexuale).
Pentru adulti, investigatiile paraclinice recomandate pentru preventie, decontate prin acest program de sanatate, sunt: pentru adultul asimptomatic cu vârsta cuprinsa intre 18 si 39 ani – hemoleucograma completa, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serica; pentru femeia cu vârsta intre 18 si 39 ani, care planifica o sarcina – VDRL sau RPR; pentru adultul asimptomatic cu vârsta de 40 de ani si peste – hemoleucograma completa, VSH, glicemie, colesterol seric total, electroforeza proteinelor serice, creatinina serica, PSA la barbati, TSH si FT4 la femei.
Pe acest program, din biletele de trimitere emise de medicii de familie, doar 196 au fost pentru analize in sistemul preventiv, cu o valoare totala de11.200 lei. „Am putea spune ca este putin, dar trebuie sa tinem cont ca medicul de familie, in special cel din zona urbana, este intr-adevar foarte solicitat cu pacientii cronici”, a mai explicat directorul CJAS Bacau, Dan Stoica.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

 1. Dezinformare – asta e termenul cel mai inofensiv.
  Pentru o determinare a TSH, sau test Papanicolau – cu trimitere de la medicul de familie ai urmatoarele raspunsuri:
  – TSH – nu este decontat, numai pe banii dvs
  – Papanicolau – cu decontare CNAS – programare peste 2-3 luni
  – cu banii dvs – maine.
  Preventia ? o alta metoda de sifonare a banilor din sistem.

 2. Buna ziua ! Ma vad nevoit sa va contrazic pentru a nu “dezinforma” asiguratii. Articolul este foarte explicit si exact. Analizele medicale prevazute in Anexa 1 din Norma de aplicare a Contractului – cadru (Cap B.1.2- servicii medicale preventive si profilactice) sunt suportate de laboratoarele de analize aflate in contract cu CAS Bacau, dintr-un discount reprezentand 12% din valoarea de contract. Prin urmara nu se “sifoaneaza” nimic ci se readuc bani in sistemul sanitar.
  Fac totusi o precizare referitoare la termenul de “pacient asimptomatic” = pacientul care nu prezinta simptom clinic.
  Faptul ca nu reusim de cca un an sa convingem ” asiguratii asimptomatici”, mai ales cei peste 40 de ani, ca o data pe an sa mearga la medicul de familie si sa faca un examen de bilant cu un set minimal de analize medicale ( ATENTIE !!! fara lista de asteptare) este cel putin curios .
  Nu cred ca este vreun medic de familie sau ca exista vreun laborator de analize medicale care sa spuna ca TSH -ul sau FT 4 sau PSA-ul sau examenul citologic Babes-Papanicolau nu se deconteaza de casele de sanatate.
  Va stau oricand la dispozitie la sediul CAS Bacau pentru a analiza eventualele disfunctionalitati pe care dumneavoastra le-ati sesizat .
  Pentru Nelutu : “Vorba” uzitata in sistem este : “Esti sanatos pana ajungi prima data la un medic ; dupa prima consultatie esti cu siguranta bolnav”

 3. Poare unii medici inca nu au aflat, dar aceste programe de preventie nu previn nimic. Au facut studii cei de la cochrane si nici un program de preventie nu este efectiv. Statistic fac mai mult rau decat bine, plus stresul pacientului:oare sunt bine, oare ce a iesit la analiza cutare e ok, se fac sobrediagnostice care presupun alte si alte investigatii si analize. O zic si pe sleau medicii aici in spania. Plus ca programele astea sunt foarte scumpe si in timp nu se pot sustine. Sunt tot mai putine persoane care contribuie la casele de asigurari.

 4. Buna ziua ! Este o opinie care trebuie neaparat comentata ! Va contrazic exemplificand prin “programul” suedez de invatare a copiilor in scoli de a se spala pe dinti in pauze => copii suedezi nu fac carii.
  Sunt de acor cu dumneavoastra in legatura cu acele programe care consuma multi bani fara a avea eficienta; asa a fost programul ministrului MS Nicolaescu ( poreclit sugestiv “sa sugem sangele la tot poporul” ) pentru care s-au cheltuit cca 300 milioane euro fara rezultate.
  In acest caz ( comentat in articol) serviciile sunt incluse in pachetul de baza , deci finantate in cadrul serviciilor decontate medicilor de familie. Ziarista foloseste gresit termenul de “program” . Eu sunt convins ca dumneavoastra va faceti periodic in Spania analizele medicale minimale; in cele mai multe state sunt cerute de angajator.

 5. Chiar nu imi fac nici o analiza. Iar la servici sunt voluntare in marea lor majoritate. Sunt obligatorii doar daca se lucreaza cu agenti toxici.
  In elvetia tocmai au renuntat la preventia ptr cancer de san. Nu e eficient. Plus de asta se opereaza si se trateaza foarte multe femei care de fapt nu au cancer.
  Psa-ul la barbati este alta analiza foarte controversata si discutata. Da multe rezultate false.
  La astfel de programe ma refer. Nu la spalatul de dinti, care in romania lipseste cu desavarsire.
  In romania ar mai trebui si neaparat un program de spalat pe maini.

  Si daca tot e guvernul preocupat de sanatatea noastra sunt multe chestii care se pot face fara a trece pe la ac. Eu una am fobie deci nu ai sa ma vezi nici daca mor. Am chiar si o fetita nascuta aici in spania si nu mi-am facut nici o analiza. Si nu m-a certat nimeni.

  S-ar putea invesiga putin industria alimentara si interzise majoritatea porcariilor care se vand. Investigarea pastilelor care se dau bolnavilor. Majoritatea sunt ptr tratarea simtomelor si nu trateaza nimic. Deci cum iei o pastila intri intr-un cerc vicios si de acolo se ajunge a se lua alte si alte pastile. Pai credeti ca degeaba la bacau sunt atatea farmacii!!!???

LĂSAȚI UN MESAJ