– victimele exploziei produse in comuna Zemes, in urma cu sase ani, nu au nici acum o casa a lor – 11 familii au fost evacuate din locuintele lor, dupa producerea deflagratiei cauzate de acumularile de gaze in subteran – efectiv, oamenii locuiau pe o punga de gaze formata in urma forarilor care au loc in zona – in sase ani de procese, nici instanta, nici autoritatile si nici OMV Petrom nu i-au ajutat pe sinistrati – din 2010 si pâna in prezent, proprietarii caselor situate pe punga de gaz au fost gazduiti fie la stadion, fie la dispensar, fie s-au mutat la rude – sinistratii vor ca un specialist sa le evalueze proprietatile de pe care au fost alungati si sa fie despagubiti

Sinistratii din comuna Zemes care au ramas fara case in urma exploziei produse in anul 2010, pe fondul unor acumulari de gaze naturale, vor sa inceapa o noua viata. Au trecut sase ani de când cele 11 familii afectate de tragedie, locuiesc pe unde apuca. Dupa intâmplarea de cosmar din 2010, supravietuitorii au fost evacuati din casele lor, pentru ca in perimetrul afectat exista oricând pericolul unei noi explozii.

Situatia nu s-a schimbat deloc in ultimii sase ani, iar cei afectati direct spun ca nivelul gazelor este in continua crestere. Florin Starpariu sustine acelasi lucru. El este unul dintre tinerii grav afectati de explozie. A suferit arsuri grave si a fost internat la Iasi multa vreme. Urmele nefericitului eveniment se vad si acum pe chipul sau, iar nepasarea celor implicati in acest caz ii stârneste deseori furia. Se simte neputincios in fata celor mai puternici decât el si vrea sa plece din Zemes, imediat ce va fi despagubit.

PUBLICITATE

„Am analizat situatia pe toate partile si am decis ca a venit timpul sa-mi continuu viata in alta parte. Vreau sa fim despagubiti, iar cu banii primiti sa-mi construiesc o casuta pe un teren sigur, in afara Zemesului. Terenul de aici este compromis din cauza forajului. Cu toate acestea nimeni nu-si asuma responsabilitatea cu privire la ce s-a intâmplat in 2010. Nu cer mai mult decât ce mi se cuvine! Vreau sa duc mai departe o viata normala!”, declara Florin Starpariu, sinistrat.

Dupa ce s-a recuperat medical, barbatul a inceput sa munceasca. El locuieste alaturi de alte familii in cladirea Centrului de Servicii Sociale, unde a functionat cândva dispensarul medical. Dupa explozia din 2010, familia acestuia a locuit vreme de patru ani in cladirile stadionului din localitate, iar de doi ani au fost mutati la Centrul de Servicii Sociale, care le tine loc de casa.

„Acasa” pentru mai multe familii

Ileana Starpariu, mama lui Florin, ne pofteste in interior si ne prezinta “casa”. In bucatarie sunt trei frigidere, trei aragaze, o masa si mai multe scaune. Se gateste la comun. Curatenia este la ea acasa, iar familiile impart aici si bune si rele. Ileana Starpariu spune ca in martie 2016, fostul primar Costel Dudau le-ar fi propus sa se mute intr-un bloc de garsoniere, insa, oferta nu s-a concretizat.

„Suntem multi si nu ne putem ingramadi sapte persoane intr-o garsoniera. Baietii au crescut, au familiile lor si cred ca situatia ar trebui reevaluata in acest context. Au fost câteva familii care au vazut garsonierele si spun ca lucrarile au fost facute de mântuiala la interior, iar situatia incalzirii este problematica. Am avut casa mare si am fost evacuati.

Cred ca cel mai bine ar fi sa nu se mai tergiverseze acest proces si sa fim despagubiti. Cu banii primiti, fiecare familie poate sa o ia de la capat pe cont propriu, fara sa mai emita pretentii”, declara Ileana Starpariu, sinistrata.

Pâna la clarificarea situatiei, familiile care locuiesc la Centrul de Servicii Sociale ii cer primarului Razvan Tudose sa dea dispozitie pentru montarea unei porti la intrarea in curte. Animalele localnicilor traverseaza curtea centrului când se intorc de la pascut, iar copiii nu sunt in siguranta. La usa primarului nu au batut inca pentru a-si sustine cauza, desi primaria este la o aruncatura de bat. Sinistratii spun ca ii mai dau un scurt ragaz primarului nou ales ca sa se acomodeze cu problemele comunitatii, dupa care il vor aborda direct.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ