29 martie 2024
EvenimentSimpozion de inalta tinuta al Scolii Sanitare Postliceale "Ana Aslan"

Simpozion de inalta tinuta al Scolii Sanitare Postliceale “Ana Aslan”

Sala “Ateneu” a fost gazda primitoare, sâmbata, a celei mai importante manifestari stiintifice pe teme medicale care are loc in Bacau cu rigurozitate profesionista. In fapt, dupa cum spunea un vorbitor, a fost o intâlnire fericita intre sistemul de educatie si cel medical din Bacau, lucru care, in alte conjuncturi, s-ar intâmpla destul de rar. Devenit deja traditie, simpozionul din acest an s-a derulat sub titulatura “Sanatate prin educatie.

Alimentatie sanatoasa. Sanatate mentala. Aspecte metodice din activitatile de educatie pentru sănatate”. A fost un eveniment de inalta tinuta, elegant si consistent, cu o organizare ireprosabila, ce a apartinut Asociatiei pentru Promovarea Invatamântului European Bacau, condusa de profesor psiholog doctor Lacramioara Mocanu, asociatie sub patronajul careia isi desfasoara activitatea Scoala Sanitara Postliceala “Ana Aslan”.

O contributie importanta a avut si unul dintre partenerii de nadejde, Colegiul de Medicina din Balti, Republica Moldova. Standardul ridicat a fost dat atât de expunerile stiintifice, cât si de participare. Au fost prezenti conducatori sau reprezentanti ai tuturor institutiilor medicale din judet, din conducerea invatamântului judetean, ai celor mai importante organizatii non-guvernamentale din domeniul asistentei sociale si multi alti specialisti in nutritie sau medicatie naturista. De notat si prezenta viceprimarului Ilie Bârzu, precum si a trei dintre candidatii la functia de primar al Bacaului, Dragos Luchian, Cristinel Manolache si Cosmin Necula (ordine aleatorie – n.a.), dintre care unul a fost sponsorul principal al evenimentului.



Marul, fructul universal

Simbolul manifestarii a fost marul, pe care profesorul doctor universitar Viorel Rati, o notorietate in domeniul cultivarii fructelor, mai ales a marului, cel mai consumat fruct de pe planeta, caruia i-a descris in cuvinte calde calitatile.

Evenimentul a fost destinat specialistilor din domeniul medicinei, educatiei, îngrijirii, sanatatii psihice si fizice, insa orice persoana interesata intr-un mod de viata deplin sanatos, indiferent de educatia sa, si-a putut gasi raspunsuri la dileme, pentru sine si familia sa. “Am dezvoltat acest simpozion pornind de la necesitatea de a educa tinerele generatii în spiritul unui stil de viata sanatos, de a forma veriga lipsa pe care o resimtim dintre educatie si sanatate”, a precizat presedinta Asociatiei pentru Promovarea Invatamântului European Bacau, profesor psiholog doctor Lacramioara Mocanu. Expuneri bine structurate si apreciate au apartinut doctorului Cecilia Lucaci, sef departament programe de sanatate din cadrul Directiei de Sanatate Publica Bacau, doctorului Aura Cretu, managerul Serviciului Judetean de Ambulanta Bacau, tehnicianului nutritionist Florin Leonte sau doctorului inginer fitoterapeut Iuliana Barbu.

Un invitat savuros: doctorul Cristian Andrei

Invitatul de marca al evenimentului de la “Ateneu” a fost doctorul Cristian Andrei, binecunoscut neuropsihiatru si psiholog, presedinte al Institutului de Relatii Umane Bucuresti, formator in educatia pentru sanatate. Un spirit absolut liber, dar bine pus la punct, cu umor si o carisma greu de egalat, doctorul Andrei a tinut o prelegere despre rolul educatiei si modul divers in care s-ar putea face aceasta. Adica, o incursiune succinta in notiunile de educatie inca de la vârsta biberonului, trecând prin nevoile si raspunsurile cerute de adolescenti, cele ale adultilor, pâna la vârsta senectutii. Doctorul Andrei si-a exprimat deplinatatea stiintei si a experientei intr-ale educatiei, printr-un mod de comunicare relaxat, amuzant, dar care in aceeasi masura a pus in miscare accelerata mintile auditoriului. Doua ore de discutii care au parut o frântura de timp, drept pentru care publicul l-a aclamat, cu admiratie si cu regret ca timpul alocat s-a sfârsit.

[wonderplugin_gallery id=”450″]

Sesiunile de comunicari, prilejuite de simpozion, au continuat la sediul Scolii Sanitare Postliceale “Ana Aslan”, din strada Bicaz 7, institutie relativ noua in peisajul educatiei de profil din judet, dar care si-a dobândit deja un loc de cinste.

De mentionat prestatiile de exceptie ale elevilor de la Colegiul National de Arta “George Apostu”, care au incântat auditoriul cu momente de muzica clasica.

Cu o relatare despre eveniment, in editia tiparita de luni a “Desteptarii”

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri