23 aprilie 2024
ActualitateServicii medicale pentru ”stranieri”

Servicii medicale pentru ”stranieri”

Cei care sunt ”acasă” în această perioadă a anului, dar nu numai ei, trebuie să știe că pot beneficia de servicii medicale și aici, chiar dacă muncesc în străinătate. Ne referim în mod direct la așa-zișii stranieri, care au venit acum în Bacău, fie pentru o ședere temporară, fie definitiv. Cum pot ei beneficia de o analiză medicală, o consultație sau chiar o rețetă din farmacii?

La Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău sunt în prezent în baza de date a instituției 60 de asigurați în baza formularului E 106, adică acele persoane active asigurate într-un stat UE, dar cu reședință permanentă la noi, alți 18 asigurați în baza formularului E109, respectiv membrii familiilor unor cetățeni activi asigurați într-un stat UE care au reședința aici, și 41 asigurați în baza formularului E121 sau S1, acei pensionari ai unui stat UE, dar care domiciliază pe raza județului. Toți aceștia se pot înscrie pe lista unui medic de familie și pot beneficia de toate serviciile din pachetul de bază.

Trei pachete de servicii medicale



În legislația noastră, din România, se utilizează trei pachete de servicii medicale: pachetul A – pachetul minimal, pachetul B, respectiv pachetul de servicii de bază, și pachetul C, adică pachetul de servicii pentru pacienții din statele membre UE, Spațiului Economic European și Elveția. În cadrul pachetului C sunt definite trei situații diferite: serviciile oferite pentru cei care se prezintă cu cardul european, serviciile pentru cei care au un formular european înregistrat la CJAS Bacău ( E106, E109, E121 sau S1) și serviciile medicale pentru cei care se prezintă în baza unor acorduri internaționale.

Asigurat pe loc sau cu plată

Pentru cei care au lucrat într-un stat membru UE, au fost asigurați acolo și vor să rămână în țară, pentru a deveni asigurat și aici nu trebuie decât să se adreseze CJAS Bacău cu formularul E 104, care atestă totalul perioadelor de asigurare pe teritoriul a două sau mai multe state UE. Dacă nu îl au, să îl ceară de la instituția echivalentă cu Casa Județeană de Sănătate din acea țară pentru a intra în posesia lui. Calitatea de asigurat poate fi continuată, prin contribuție lunară din salariu, dacă se angajează, sau prin contribuție personală, plătită la Administrația Financiară.

Dacă nu sunt asigurați, dar vor să devină, o pot face, dar numai printr-o contribuție personală de 80 de lei / lună, echivalentul contribuției la Sănătate la nivelul salariul minim pe economie, dar cu obligativitatea de a plăti această rată timp de 12 luni. Dacă se dorește accesarea unui serviciu medical imediat, legea prevede ca plata să se facă pentru 6 luni anterioare plus luna în curs, adică 560 de lei (7 luni x 80 lei/lună) și în aceste condiții devine asigurat pe loc. În ceea ce privește înscrierea la un medic de familie, acest lucru se poate realiza, chiar și ca neasigurat, numai că se primesc servicii medicale doar în baza pachetul minim.

”Pentru că suntem în perioada de vacanță și sunt foarte mulți băcăuani care vin acasă pentru o ședere temporară și au card european fiind asigurați într-un stat UE, unde au reședință permanentă, este bine de știut că aceștia au dreptul la servicii medicale din pachetul C. Adică au dreptul la mai multe servicii medicale decât cele descrise în pachetul minimal, popular cunoscut ca pachetul de urgență. Așa cum un asigurat român călătorește în UE și primește gratuit servicii medicale devenite necesare pe perioada de călătorie, la fel și cetățeanul posesor al unui card european eliberat de un stat membru UE /SEE /Elveția are dreptul la servicii medicale în spital, ambulatoriu de specialitate, în laboratoarele de analize, poate ridica rețete medicale din farmacii și poate beneficia de concedii medicale. Aceste servicii se înregistrează în sistemul informatic al furnizorilor de servicii medicale – spitale, laboratoare, farmacii etc, se validează de sistemul informatic și apoi CJAS Bacău le facturează instituției corespondente din statul respectiv.”
Dan Stoica, director executiv CJAS Bacău

494.682
În acest moment, la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate sunt înscriși aproape 495.000 de asigurați. Dintre aceștia, 119 sunt pacienți din statele membre ale Uniunii Europene, beneficiari ai formularelor europene 106, 109 și E121/S1.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri