Deși se părea ca să fie o ședință obișnuită, în care consilierii locali să aprobe proiectele de hotărâre aflate pe ordinea de zi, nu a fost deloc așa luni 30 octombrie la Consiliul Local Onești.

La momentul în care primarul municipiului, Nicolae Gnatiuc, a propus consilierilor locali proiectul de modificare privind stabilirea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din aparatul de specialitate al primarului, aparatul permanent al Consiliului Local, instituțiilor / serviciilor publice din subordinea acestuia precum și serviciului public comunitar local de evidență a persoanelor din municipiu, s-a aflat că se are în vedere mărirea salariilor doar pentru funcționarii ”din eșalonul I” – directori, directori executivi, arhitectul șef al municipiului.

”Aceste măriri sunt motivate de realizările notabile care s-au înregistrat la nivelul Primăriei municipiului iar impactul produs nu va afecta bugetul de cheltuieli cu salariile ale instituției”, a declarat Nicolae Gnatiuc în expunerea de motive a acestui proiect. Consilierii locali ai opoziției (de la PNL și PSRO) au făcut observația că în proiectul de hotărâre în discuție nu este prevăzut cuantumul cu cât vor crește aceste salarii.

În timp ce această observație ”a iscat” o aprigă confruntare de idei primarul Oneștiului, Nicolae Gnatiuc a ținut la ”argumentele” sale și a menționat:”Am fost, sunt și voi fi cel care îi sprijină pe cei care muncesc! Unii și-au făcut mai bine treaba decât alții! Sunt numeroase proiectele europene ajunse la maturitate pentru atragerea de fonduri europene și pentru aceasta s-a muncit mult!

Performanța trebuie răsplătită!” Edilul – șef al Oneștiului a făcut cunoscut faptul că ”salariile noi sunt stabilite ținându-se cont de niște coeficienți”. Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local PNL a menționat că ”acest partid este pentru creșterea salariilor la toți angajații primăriei oneștene” și a întrebat dacă ”performanța se poate asuma numai directorilor?” Ea a primit un răspuns tăios de la primarul Nicolae Gnatiuc:

”Aceasta este meschinăria unor partide politice, care în anumite perioade (la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli de la începutul anului) doresc creșterea impozitelor și a taxelor și în alte momente solicită altceva!” Ca”o ciudățenie” pentru ”eșicherul” politic oneștean este de notat faptul că această opinie a primarului municipiului Onești, Nicolae Gnatiuc nu se confirmă… în ultimii ani cei care au solicitat creșterea mai multor taxe și impozite (taxa pe salubritate, impozite pentru terasele restaurantelor, pentru birouri unde își desfășoară activitatea persoane juridice, etc) au fost… consilierii Partidului Social Democrat!

Elena Pașcu Apăvăloaie și-a argumentat punctul său de verdere în privința proiectului aflat în dezbatere menționând:”Apreciez că toți angajații din Primăria municipiului muncesc iar realizările deosebite sunt rezultatul unei munci de echipă!” Și consiliera Elena Crăciun (PSRO) a făcut o observație amară, menționând că ”stigmatizarea angajaților că unii sunt mai buni decât alții nu este deloc potrivită!” Disputele au încetat la votarea acestui proiect de hotărâre care a trecut prin votul majorității PSD – ALDE în timp ce consilierii locali de la PNL și PSRO au votat împotrivă.


PUBLICITATE