Pâna la mijlocul lunii noiembrie, Primaria Bacau si Consiliul Local trebuie sa aprobe hotarârile prin care se stabilesc taxele si impozitele locale pentru anul 2016. Asa prevede noul Cod Fiscal publicat in Monitorul Oficial in 10 septembrie si care le da posibilitatea autoritatilor locale sa opereze modificari in cuantumul acestor taxe, intre o marja minima si una maxima.

Primarul Romeo Stavarache a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in Bacau s-a incercat mentinerea impozitelor si taxelor locale la nivelul celor din anul 2015.

„Am incercat sa mergem pe valorile minime impuse de lege si unde s-a putut, sa mentinem cuantumul taxelor si impozitelor locale la acelasi nivel. Taxele stabilite de Consiliul Local exclusiv vor ramâne la fel, in timp ce la cele impuse de Codul Fiscal se vor face câteva modificari”, a explicat edilul.
Astfel, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, majorarea va fi de 0,1 la suta din valoarea impozabila, in timp ce pentru cladirile nerezidentiale, cum sunt spatiile comerciale, aflate tot in proprietatea persoanelor fizice, majorarea va fi de 0,8 la suta, desi legea permitea o crestere cu 1,3 la suta. Persoanele juridice vor datora impozite pe cladirile nerezidentiale mai mari cu 0,8 la suta, iar pentru cladirile rezidentiale cu 0,1 la suta.

PUBLICITATE

Potrivit Codului Fiscal, pentru mijloacele de transport, taxele ramân la acelasi nivel.

Vestea rea este ca noua lege fiscala restrânge destul de mult categoriile de scutiri de la taxe, dar permite totusi consiliilor locale si judetene sa majoreze anumite taxe locale cu nu mai mult de 50 la suta fata de cuantumul actual.

Vestea buna este ca pentru plata cu anticipatie a impozitelor, datorate pentru intregul an, se mentine bonificatia de 10 la suta, stabilita prin hotarâre a Consiliului Local, daca acestea se achita pâna la 31 martie.

Se modifica taxa de salubritate

Dupa ce in acest an taxa de salubritate s-a achitat pe locuinta, fiind stabilit un cuantum de 12 lei/luna/locuinta, indiferent de numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament sau intr-o casa, din 2016, taxa de salubrizare se va achita din nou pe persoana. Astfel, Primaria Bacau propune o taxa de 6 lei/luna/persoana, bani care, se pare, ar acoperi costurile de colectare, transport si depozitare a deseurilor din municipiu.

„Am facut calculele si cu aceasta suma ne incadram sa sustinem serviciile. Daca vor fi costuri suplimentare, le vom regla pe parcursul anului”, a explicat primarul Stavarache. Pentru persoanele juridice, taxa de salubrizare ramâne in acelasi cuantum.

Din aceasta taxa speciala, municipalitatea incaseaza anual circa 14 milioane de lei.

Proiectul privind noile taxe si impozite va fi afisat pe site-ul primariei spre consultare publica.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

10 COMENTARII

 1. stavarake du-te dracului odata si lasa-ne!dupa ce ai facut directori pe toti analfabetii din primarie mai ai si pretentii!acu pana si ultimu maturator se crede mare director!sa nu mai zic ca fiecare face ce vrea in orasu asta! tomberonezii astia ridica gunoiu cand vor muschii lor !!!
  sau ce, acu vrei sa-ti scoti parleala cu fondurile europene si cu inca un proiect ratat – neterminat, schimbarea conductelor de incalzire!
  mai intreb a nu stiu cata oara, pe cine dracu crezi ca prostesti?

  • cu siguranta pe tine nu te prosteste, esti si un fin cunoscator al administratiei si un adevarat Zeu al orasului. sunt convins ca iti arunci gunoiul in fata blocului, si ai pretentii sa ti-l ridice pe loc ca “pute”. Toate proiectele sunt de rahat, nu sunt bune pentru locuitorii orasului. Suntem buni tare la dat cu parerea, dar cand trebuie o mana de ajutor, o idee, ceva, nu mai e nimeni. toti au fugit. Sa vedem la capitolul taxe locale, daca primarul merge pe minim cati nemultumiti vor mai fi :)) ca sunt tot prea mari

 2. La puscarie cu tine stavarache, ca nu esti bun de nimic decat sa iei cu ambele maini si cu picioarele banii incontinuu de la bietii oameni si asa napastuiti.
  Locuri de munca nu te duce capul sa faci, sa aduci investitori, sa repari corect drumurile etc.
  Du-te unde a intarcat mutu iapa si lasa-ne ca nu ne mai prostesti o data, stand in biserici sa dai impresia de bun crestin, ca daca erai asa nu furai la greu impreuna cu acolitii tai si prietenasii tai.

 3. un nou hit se lanseaza: DeliaG – Da stava, sunt beata (pentru ca altfel nu te pot vota!)
  vad ca sunt destui sustinatori stavarakieni pe aici,cum ar fi si vulgarul asta mancator de seminte si care arunca gunoiu pe unde apuca… inseamna ca aveti bani fratilor de aia va complaceti in situatia asta. si sa cotizati la bunastarea piticotului…

 4. Impozitele se măresc, că salariile și pensiile cresc. După cum se vede în loc să meargă cu reducerea impozitelor și a taxelor, plus a prețurilor se luptă politicienii să ia înapoi ce dă=5% dar ia înapoi 100% sau peste 300% prin taxe, impozite și prețuri.. În loc să gândească să asigure un trai decent tuturor cetățenilor ca să aibă cu ce acoperii cheltuielile coșului zilnic și a utilităților din familie etc. Spune că nu sunt bani, este o minciună,( Bani sunt, dar nu este voință politică cu gândul de a construi în toate domeniile de activitate măcar pentru intern, fără licitații că sunt cele mai păguboase relațți de utilizarea lor, care creează numai pierderi financiare și lucrări de proastă calitate ) că sunt multe de făcut și construit în țară de a câștiga un salariu decent și o pensie tot decentă ( nu cum ei și-au asigurat salariile și pensiile speciale. Dar cetățenii români să fie trimiși în eternitate ca să nu le asigure salarii și pensii, pentru că dacă le asigură crește consumul energetic și alimentar, ( să aibă ce vinde ei la export )+servicii medicale etc Politica este de a dispărea numărul populaței românești.) dar nu se vrea o dezvoltare socială și economică de a ajunge statele civilizate și moderne. Domnul Stavarache se grăbește împreună cu subalternii consilieri să mărească impozitele pentru că se știe că este posibili să nu mai fie realeși. Dar pune o povară grea cetățenilor Băcăuani. ?????????????

 5. ba voi sunteti nebuni ce sa mai cresteti cu un salariu de rahat trezitiva la realitate cu ce sa va mai platim si taxele voi care stati pe scaun ar trebui sa luati 800 si ala care munceste din greu sa ia cat luati voi

 6. Normal ar fi ca numitul romeo sa-si dea DEMISIA URGENT dar
  omuL nostru este INVENTATOR,
  Vrea sa mai fie odata PRIMAR-VOTATIL fratilor,caci
  ALTUL mai BUN nu avem

LĂSAȚI UN MESAJ