16 iulie 2024
ActualitateSe pun in dezbatere impozitele pentru anul viitor. Cresc o parte din...

Se pun in dezbatere impozitele pentru anul viitor. Cresc o parte din taxele locale

Pâna la mijlocul lunii noiembrie, Primaria Bacau si Consiliul Local trebuie sa aprobe hotarârile prin care se stabilesc taxele si impozitele locale pentru anul 2016. Asa prevede noul Cod Fiscal publicat in Monitorul Oficial in 10 septembrie si care le da posibilitatea autoritatilor locale sa opereze modificari in cuantumul acestor taxe, intre o marja minima si una maxima.

Primarul Romeo Stavarache a anuntat, in cadrul unei conferinte de presa, ca in Bacau s-a incercat mentinerea impozitelor si taxelor locale la nivelul celor din anul 2015.„Am incercat sa mergem pe valorile minime impuse de lege si unde s-a putut, sa mentinem cuantumul taxelor si impozitelor locale la acelasi nivel. Taxele stabilite de Consiliul Local exclusiv vor ramâne la fel, in timp ce la cele impuse de Codul Fiscal se vor face câteva modificari”, a explicat edilul.
Astfel, pentru cladirile rezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, majorarea va fi de 0,1 la suta din valoarea impozabila, in timp ce pentru cladirile nerezidentiale, cum sunt spatiile comerciale, aflate tot in proprietatea persoanelor fizice, majorarea va fi de 0,8 la suta, desi legea permitea o crestere cu 1,3 la suta. Persoanele juridice vor datora impozite pe cladirile nerezidentiale mai mari cu 0,8 la suta, iar pentru cladirile rezidentiale cu 0,1 la suta.

Potrivit Codului Fiscal, pentru mijloacele de transport, taxele ramân la acelasi nivel.

Vestea rea este ca noua lege fiscala restrânge destul de mult categoriile de scutiri de la taxe, dar permite totusi consiliilor locale si judetene sa majoreze anumite taxe locale cu nu mai mult de 50 la suta fata de cuantumul actual.

Vestea buna este ca pentru plata cu anticipatie a impozitelor, datorate pentru intregul an, se mentine bonificatia de 10 la suta, stabilita prin hotarâre a Consiliului Local, daca acestea se achita pâna la 31 martie.

Se modifica taxa de salubritate

Dupa ce in acest an taxa de salubritate s-a achitat pe locuinta, fiind stabilit un cuantum de 12 lei/luna/locuinta, indiferent de numarul de persoane care locuiesc intr-un apartament sau intr-o casa, din 2016, taxa de salubrizare se va achita din nou pe persoana. Astfel, Primaria Bacau propune o taxa de 6 lei/luna/persoana, bani care, se pare, ar acoperi costurile de colectare, transport si depozitare a deseurilor din municipiu.

„Am facut calculele si cu aceasta suma ne incadram sa sustinem serviciile. Daca vor fi costuri suplimentare, le vom regla pe parcursul anului”, a explicat primarul Stavarache. Pentru persoanele juridice, taxa de salubrizare ramâne in acelasi cuantum.

Din aceasta taxa speciala, municipalitatea incaseaza anual circa 14 milioane de lei.

Proiectul privind noile taxe si impozite va fi afisat pe site-ul primariei spre consultare publica.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri