16 aprilie 2024
ActualitateȘcoala „Nicu Enea” și „Copacii, scutul pentru viață”

Școala „Nicu Enea” și „Copacii, scutul pentru viață”

Anul acesta școlar 2018 -2019, Școala Gimnazială „Nicu Enea” va fi… verde. Aici se va implementa un proiect inedit, care va avea ca scop îmbunătațirea calității aerului și a vieții elevilor afectați de poluarea urbană. Totul după ce, Marta Roșu și Răzvan Corlade, elevi ai școlii, coordonati de prof. Mariana Ifrim (director), au participat luna trecută la etapa națională a Concursului de proiecte de mediu. Cu o prezentare de excepție și un proiect foarte valoros, „Copacii, scutul pentru viață”, echipajul unității de învățământ băcăuane a obținut un binemeritat loc III pe țară (la această etapă națională, dar la nivel liceal, s-a calificat și echipajul Colegiului Național „Gh.Vrănceanu”, care a obținut mențiune). Un rol important în pregătirea proiectului pentru faza județeană l-a avut și prof. Claudia Chiriac, tot de la Școala „N. Enea”.

Elaborarea proiectului s-a bazat pe mai multe acțiuni: activități de documentare asupra datelor științifice în ceea ce privește poluarea și rolul copacilor în calitatea vieții noastre; activități de monitorizare a traficului în zile și intervale orare diferite; activități de interpretare și corelare a datelor obținute; propunerea unei soluții sustenabile, pe termen mediu, care poate fi aplicată în apropierea unităților școlare, respectiv perdeaua verde, de arbori de tuia și stejari, care va reduce poluarea fonică la nivelul școlii și cantitățile de noxe și praf.

Urmare a rezultatelor obținute, prin proiect, echipa de implementare își propune să planteze 50 de tuia și 10 stejari în curtea unității școlare, creșterea suprafeței verzi la nivelul școlii, dar și a orașului Bacău.



„Ideea proiectului a pornit de la o problemă a zilelor noastre: poluarea urbană și suprafața redusă a spațiilor verzi. Proiectul propune ca soluție de viitor pentru ameliorarea acestor probleme plantarea de perdele verzi, tuia și stejar, în toate școlile băcăuane, dar și la alte instituții. Implementarea acestui proiect va începe în toamnă, odată cu noul an școlar. Ne dorim să atragem cât mai multe unități de învâțământ, dar și instituții și autorități locale în acest proiect.”
Prof. Mariana Ifrim, directorul școlii

În aceste zile în școală se efectuează și curățenia specifică începutului de an. Se zugrăvește cu propriul personal, iar două clase pregătitoare sunt igienizate, renovate și dotate prin Programul „Clasa zero” a Primăriei Bacău, care a alocat 2 milioane de lei pentru modernizarea a 59 de astfel de clase.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri