29 martie 2024
SportSCM Bacău a revenit acasă, pe „Municipal”

SCM Bacău a revenit acasă, pe „Municipal”

De la 1 iulie, cel mai performant club polisportiv al județului a început operațiunea de igienizare și modernizare a spațiilor pe care le deține de aproape 30 de ani la stadion. În paralel, gruparea condusă de Ion Șarban păstrează și sediul de pe Cuza Vodă.

„Casa noastră”

6 ianuarie 2020. Proaspăt instalat în funcția de director al Sport Club Municipal Bacău, Ion Șarban acordă un interviu Deșteptării: „Cel mai tare mă doare problema legată de sediul clubului. Noi am plecat anul trecut de la stadion, «casa noastră» din toate timpurile, mutându-ne într-un sediu nefuncțional. Aici, la sediul de pe Cuza Vodă nu avem condiții de cazare și masă decente și, în plus, plătim chirie. Nu-i în regulă. (…).

Pentru început, o variantă ar fi și revenirea la vechiul sediu, cel de la stadion. Am discutat această problemă și cu colegii mei antrenori și marea majoritate sunt de acord că sediul de la stadion reprezintă o locație mult mai potrivită decât cea în care funcționăm momentan. Și din punct de vedere logistic e o variantă convenabilă deoarece majoritatea bazelor care deservesc secțiile clubului nostru- mă refer la tenis, la lupte, la atletism, la înot și la sărituri în apă- sunt în apropierea stadionului «Municipal»”.



Lanț, lacăt și cheie

1 iulie 2020. SCM Bacău a revenit pe „Municipal”. Iar spațiile pe care SCM le deține în corpul A ale stadionului în baza unui Protocol încheiat cu autoritățile locale pe 25 februarie 1991 s-au transformat într-un autentic șantier. Se văruiește, se mută piese de mobilier, se reamenajează. Cei 3 D (dezinfecție, dezinsecție, deratizare) nu lipsesc. După cum nu lipsește nici entuziasmul oamenilor din club: „Bine că ne-am întors, în sfârșit, acasă”.

Directorul Ion Șarban punctează:

De fapt, noi nu am plecat cu adevărat niciodată de aici. Dovadă că majoritatea bunurilor noastre au rămas la stadion. Părăsirea temporară a acestor spații a avut ca fundal un proiect legat de modernizarea/ refacerea «Municipalului». Având în vedere că acest proiect a intrat, ca să-i spun așa, în conservare, am revenit la matcă. Și am făcut acest lucru după ce am discutat cu autoritățile locale și după ce firma de pază și protecție și-a încheiat contractul. Când cei de la pază ne-au înapoiat lanțul, lacătul și cheia, ne-am întors la ceea ce toți din club numesc «casa» noastră”.

Alte raporturi cu DJTS

Cum o veste bună nu vine niciodată singură, recenta instalare a lui Radu Ababei în funcția de director al Direcției Județene pentru Tineret și Sport Bacău deschide o altă perspectivă – mult mai roză –  colaborării dintre SCM și DJTS. Asta în condițiile în care raporturile dintre cele două instituții s-au dovedit destul de deficitare în anii din urmă. O arată și faptul că, deși amândouă aparțin aceluiași for (Ministerul Tineretului și Sportului), SCM Bacău plătește de mai bine de un an chirie DJTS-ului pentru sediul din Cuza Vodă 6!

SCM Bacău intenționează să păstreze sediul de pe Cuza Vodă pentru partea administrativă a clubului, însă dorește să aducă pe un alt palier (inclusiv în privința chiriei), colaborarea cu Direcția. „Acum, există o altă deschidere din partea Direcției, iar discuțiile purtate cu domnul director Radu Ababei ne dau speranțe că și problematica sediului SCM Bacău va fi analizată si rezolvată într-o manieră mult mai favorabilă, așa cum e și firesc, de altfel. Am făcut si documentația catre MTS pentru a nu mai plăti chirie pentru sediul de pe Cuza Vodă 6”, a explicat Ion Șarban.

Fonduri europene?

Operațiunile de modernizare ale spațiilor de la stadion includ și lucrări de reparație, cel puțin în privința acoperișului, pentru a împiedica infiltrările de apă. Asta face ca întregul proces să fie ceva mai de durată. „Încă nu știm cu exactitate când va deveni pe de-a-ntregul funcțional, dar noi sperăm cât mai curând; două- trei săptămâni. Principala noastră țintă este de a rezolva problema cazării sportivilor, iar la stadion avem cinci camere special amenajate pentru așa ceva”, a declarat directorul SCM Bacău.

Ion Șarban nu a renunțat însă la ideea ca „Sport Club Miracol”, așa cum a mai fost numită gruparea băcăună pentru performanțele obținute în cele șapte decenii de existență, să beneficieze în viitor de un sediu pe măsura gloriei sale: „Ținem o legătură strânsă cu Ministerul pe această temă, noi mizând și pe atragerea de fonduri europene. Totodată, continuăm să contăm pe sprijinul autorităților locale și nu doar în problema sediului, ci și în ceea ce privește contractele de activitate sportivă. La împlinirea a 70 de ani de existență, SCM Bacău rămâne fidel principiilor sale de performanță sportivă”. Și o face revenind acolo unde se află vatra sportului băcăuan.

 

 

Nu cred să existe o singură persoană din club care să nu se bucure pentru faptul că am revenit la stadion. Pot spune că aici, în sediul de pe «Municipal», m-am născut ca sportivă și am crescut ca antrenoare.” – Maria Hagimă, antrenoare de atletism la SCM Bacău

 

Am încredere că toate lucrările de igienizare, reparație și modernizare se vor termina într-un timp util, iar noi ne vom relua activitatea acolo unde ne este, de fapt, locul. Prin revenirea la stadion se rezolvă, înainte de toate, problema cazării și a mesei sportivilor.”  – Relu Auraș, antrenor de box la SCM Bacău

 

E super că revenim la stadion. Noi, de fapt, nici nu am plecat cu adevărat de aici, numai că, la vremea respectivă, nu aveam fondurile necesare pentru a face anumite reparații. Mi-ar plăcea ideea de a se amenaja aici și un teren pentrru aruncări.” – Mihaela Melinte, antrenoare de atletism la SCM Bacău

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri