Un interesant experiment s-a consumat la sfârsitul saptamânii prin centrul Bacaului. Organizata de Asociatia “Lumina” din Comanesti, actiunea a facut parte din proiectul “Bacaul – un oras cu porti deschide”, demarat in vara.

Practic, experimentul a constat intr-o incercare de accedere in principalele institutii din centrul Bacaului a unor tineri cu dizabilitati aflati in scaune cu rotile.

Traseul a pornit din parcarea Hotelului Moldova si a inclus Biserica “Sf. Nicolae, Casa de Cultura, o statie de autobuz, Magazinele “Luceafarul” si Orange, Casa de Asigurari de Sanatate si Posta nr 1. Interesant este ca la experiment au fost invitati sa participe si diversi oameni politici din Bacau, reprezentanti ai administratiilor municipale si judetene, care insa nu au raspuns solicitarii.

Cert este ca cei sase tineri imobilizati in scaune cu rotile, beneficiari ai serviciilor oferite de Asociatia “Lumina”, insotiti de voluntarii organizatiei si de câte un reprezentant al mass media, s-au deplasat pe la unul dintre cele sase obiective incluse in traseu. Unul dintre acestea a fost sediul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau, unde organziatorii, dar nu numai, au avut extrem de placuta supriza de a experimenta un sistem (rampa) de ultima generatie destinat exclusiv accesului persoanelor cu dizabilitati.

“Din 2007, am achizitionat aceasta rampa, care permite tuturor persoanelor cu dizabilitati sa poata intra in institutie, pentru a face un demers. Avem un compartiment care preia cererile persoanelor cu dizabilitati, pentru ca noi eliberam echipamente si dispozitive medicale.

In plus, exista si un grup sanitar amenajat pentru personele cu handicap”, a declarat Iulian Oboroceanu, purtatorul de cuvânt al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Bacau. Urmatorul obiectiv a fost sediul Postei Române, unde niciuna dintre cele doua rampe amenjate la intrarea in institutie nu putut fi urcata prin fortele proprii de catre persoanele cu dizabilitati, fiind nevoie de ajutorul a nu mai putin de patru persoane sanatoase pentr escaladarea acestora.

In schimb, s-ar putea acorda circumstante atenuante reprezentantilor locali ai postei, intrucât au dovedit disponibilitate pentru rezolvarea inconvenientului, promitând ca va trimite o informare superiorilor de la Bucuresti.

“Concluzia este ca sunt locuri accesibile in Bacau, sunt si locuri care trebuie imbunatatite, astfel incât sa fie folosite cum trebuie, pentru ca si persoanele cu dizabilitati au aceleasi drepturi ca si noi care putem sa ne descurcam singuri”, a apreciat Mara Matei, reprezentanta Asociatiei “Lumina”.

Alte articole