Dan Stoica, director executiv Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău

Banii colectați în sistemul de sănătate sunt din ce în ce mai puțini. De la o lună la alta, statisticile arată că în jur de 700 de asigurați „părăsesc” sistemul în județul nostru și nu mai cotizează la bugetul asigurărilor de sănătate, și așa destul de șubred. Pe o balanță a asiguraților de la finalul anului trecut, astfel de diferențe în minus sunt în principal la numărul de salariați. A crescut în schimb numărul asiguraților care beneficiază de servicii medicale prin lege, fără o cotizație prealabilă, cum sunt coasigurații, pacienții incluși în programele naționale sau șomerii în plată.

În prezent, din datele statistice ale Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău sunt aproape 484.000 de asigurați în sistem. Însă, dintre aceștia, doar puțin peste 126.000 plătesc efectiv contribuțiile aferente ca salariați, alături de persoane cu venituri din drepturi de proprietate intelectuală (314), persoane cu venituri din chirii (1.116), din activități agricole (1.639) sau liber – profesioniști (7.201). Restul sunt asigurați prin lege (fără a plăti contribuții), respectiv: copii până în 18 ani (peste 138.000), dar și alte categorii de asigurați prin legile speciale: copii în plasament (930), persoane instituționalizate (peste 1.000), coasigurați – soț, soție, părinți, fără venituri proprii, aflați în întreținerea unei persoane asigurate (aproape 23.000), femei însărcinate fără venituri (553), mame aflate în creșterea copilului (peste 4.200), persoane care au dreptul la venituri pe Legea 416, privind venitul minim garantat (peste 15.500), pacienți incluși în programe naționale de sănătate (circa 580), șomeri în plată (2.704) etc.

„În ultimii 10 ani, numărul de asigurați în sistemul de sănătate a scăzut de la 504.123 la 483.925. Îngrijorătoare sunt scăderile cu aproape 30.000 a numărului copiilor 0-18 ani din cadrul familiei, cu circa 14.000 a numărului de studenți și cu peste 30.000 a numărului de salariați. A crescut, în schimb, numărul asiguraților pe alte categorii, foarte probabil motivat și de conștientizarea necesității obținerii statutului de asigurat, și aici mă refer la liber profesioniști, persoane fizice autorizate, cei cu venituri din proprietate intelectuală sau din chirii care a crescut de la 2.020 la 13.000, numărul persoanelor cu venituri din agricultură și din arendarea bunurilor agricole care a crescut, la fel, de la 1.500 la 8.300. De o creștere vorbim și la numărul persoanelor asigurate în baza legii ajutorului minim garantat, de la 11.200 la 15.200, în ultimii 10 ani, dar și a numărului de asigurați în baza legilor speciale, respectiv veterani de război, deportații politic etc, care acum este de aproximativ 4.500, față de 237 în urmă cu 10 ani.”
Dan Stoica, director executiv Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Bacău

Asigurați străini

De remarcat este și faptul că, de doi ani, în evidența Casei de Sănătate Bacău sunt înregistrați și asigurați ai unor state din Uniunea Europeană, care au ales să locuiască permanent în județul nostru. Parte din ei contribuie local la sistemul de sănătate, alții în țara de origine, iar alții sunt asigurați prin lege. În baza formularelor UE, aceștia beneficiază de servicii medicale din pachetul de bază în țara noastră. Astfel, sunt 83 de persoane salariate a unor companii cu sediul în una din țările UE și care au locuință permanentă în județul Bacău, 19 persoane sunt soții sau copii ai acestor salariați, 41 de persoane sunt pensionari ai unui stat membru UE, dar cu domiciliul în județul Bacău, iar o persoană care locuiește chiar în Bacău este asigurat al statului Turcia.

Au crescut foarte mult și asigurările CASS

Cei care vor să se asigure în sistem (și astfel să devină contribuabil) pentru a beneficia de servicii medicale, dacă nu obțin venituri trebuie să știe că au crescut foarte mult aceste contribuții. Pentru a deveni asigurat în sistemul de sănătate sunt două variante: fie plătesc lunar o sumă fixă la Fisc, fie se asigură pe loc.

Astfel, cei care vor să beneficieze de servicii medicale complexe de urgență și imediate, la o unitate specializată din sistemul public, și nu sunt asigurați, se pot asigura pe loc prin plata personală a contribuției minime care a crescut de la 80 de lei (5,5% din fostul salariu minim brut pe țară) la 190 de lei/lună (10% din salariul minim brut pe țară), dar cu obligativitatea de a fi plătite 6 luni anterioare plus luna în curs, adică 1.330 de lei (190 lei/lună x 7 luni), deci o cotă unică, față de 560 de lei cât era până la începutul anului, urmare a creșterii salariului minim de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, dar și a cotei de contribuție de la 5,5% la 10%, în condițiile transferului de contribuții de la angajator la angajat.

Cei care vor să aibă continuitate în asigurare, plătesc lunar cei 190 de lei, dar cu obligativitatea (ce se înscrie într-un contract) ca aceste contribuții să fie plătite minimum 12 luni consecutiv. Ulterior, Fiscul urmărește în fiecare lună persoana în cauză dacă mai plătește la sistemul de sănătate, iar dacă nu, aplicația de urmărire îl scoate din baza de date și redevine neasigurat.

Există însă unele servicii medicale de urgență care rămân gratuite, chiar dacă persoana neasigurată nu poate plăti nici contribuția unică, nici cea lunară de 12 luni.

Alte articole