25 aprilie 2024
ActualitateSărbătorind Centenarul Unirii Basarabiei cu România!

Sărbătorind Centenarul Unirii Basarabiei cu România!

În Amfiteatrul ”Solomon Marcus” al Colegiului Național ”Ferdinand I” a fost azi atmosferă de mare sărbătoare! Decorat cu baloane roșii, galbene și albastre simbolizând tricolorul, însuflețit de elevi purtând cu mândrie costume populare românești, s-a celebrat Centenarul Marii Uniri a Basarabiei cu România, de la 27 martie 2018, activitate ce face parte din Proiectul educațional Regional „UNIREA ROMÂNILOR – UN VIS DE SECOLE“ – înscris în CAER 2018, poziția 494.

Elevii basarabeni de la Colegiul Național ”Ferdinand I”, Colegiul Național de Artă ”George Apostu”, Colegiul ”Mihai Eminescu”, alături de elevi ai Școlilor Gimnaziale ”Mihai Drăgan” din Bacău și Berești-Tazlău și-au încântat auditoriul cu momente unice, oferind astfel strălucire importantului eveniment istoric.

În aplauzele numeroasei asistențe, elevii Cătălin Talambuț și Mădălina Partole au deschis manifestarea cu un frumos moment coregrafic, Mădălina interpretând cu sensibilitate melodia ”Moldova mea”.



Gazdă ne-a fost eleva clasei a IX-a D a Colegiului ” Ferdinand I”, Ștefania-Dariana Goga, care l-a invitat pe domnul Cătălin Albișteanu de la ”Platforma Unionistă Acțiunea 2012” să vorbească despre importanța Unirii Basarabiei cu România.

Atmosfera caldă, entuziastă a fost însuflețită de momente artistice de o încărcătură sufletească aparte, ce s-a transmis auditoriului.
Au evoluat, rând pe rând, elevii Colegiului ”Mihai Eminescu”, îndrumați de doamna profesoară Adriana Călugăru; Ada Bodea a interpretat piesa ”Dorul Basarabiei”, iar Ruslana Caburgan a recitat poezia ”Scrisoare din Basarabia” de Grigore Vieru.

În continuare, reprezentanții Școlii Gimnaziale ”Mihai Drăgan” îndrumați de domnul profesor Didi Alistar și doamna bibliotecar Adriana Blaga, au prezentat un medalion istoric despre cei trei președinți ai Sfatului Țării din Basarabia: Ion Inculeț, Constantin Stere și Pantelimon Hallipa cărora le-au dat viață elevii Camelia Andra Avasiloae, Emanuela Ichim și Denisa Ana-Maria Cojan. Iustina Bulimar a interpretat piesa ”Acasă-i România” , iar Eliza Herciu, Carolina Ștefania Butacu și Andreea Denisa Marin ne-au delectat cu un moment poetic pe versurile lui Alexei Mateevici, ”Limba noastră”.

Unirea de la 1918 fiind legată de Regele Ferdinand I și de Regina Maria, încoronați la Alba Iulia în 1922 ca regi ai României Mari, am asistat la un savuros moment interpretat foarte veridic de Cezar Mândruță, Alexandra Anghel și Ioana Lazăr, elevi în clasa a XI-a E la Colegiul Național ”Ferdinand I”, ce ne-au prezentat ”Scrisoarea lui Ferdinand I”, ” Memoriile Reginei Maria” scrise cu ocazia unirii Basarabiei cu Vechiul Regat și poezia ”Ceahlăul” de George Coșbuc, sub coordonarea doamnei bibliotecar Gabriela Saveluc. Diana Camenșcic a interpretat la chitară, plină de sensibilitate, cântecul ”Răsai”.

Elevă în clasa a IX-a a Colegiului Național de Artă ”George Apostu” , Georgiana Fulga, a interpretat melodia populară ”Corăgheasca”.
Un moment deosebit de frumos și emoționant ni l-au oferit inimoșii elevi de la Școala Gimnazială din Berești-Tazlău care, coordonați de domnul Marian Lungu, ne-au încântat inimile cu o suită de dansuri populare.

Elevii Adrian Arhire, Cristian Cernei, Mădălina Partole, Cătălin Talambuț, Dumutrița Ghilan, Aurelia Bobea, Petronela Jugănaru, Dragoș Ungureanu, Paul Dinu, Denisa Bogdan, coordonați de pedagogii Cristina Stoica și Remus Lupu, au prezentat în mod simbolic Unirea Basarabiei cu România, prin dans și cânt popular.

Doamna profesoara Mihaela Savin, organizatoarea și coordonatoarea manifestării, a anunțat și a premiat câștigătorii concursului de fotografie ”Basarabia mea….la centenar”.

În final, au fost invitați pe scenă: directorul adjunct al Colegiului ”Ferdinand I” profesor dr. Simona-Nicoleta Zărnescu, profesor Daniela-Silvia Birzu de la Colegiul Național de Artă” George Apostu, profesor Adriana Călugăru de la Colegiul ” Mihai Eminescu”, profesor Didi Alistar de la Școala ”Mihai Drăgan”, profesor dr. Viorel Georgian Dumitru de la Școala Berești Tazlău, precum și toți ceilalți coordonatori ai elevilor care au evoluat în program.

Doamna profesor dr. Simona-Nicoleta Zărnescu a apreciat amploarea și calitatea manifestării, a felicitat atât elevii, cât și pe coordonatorii acestora și a mulțumit tuturor participanților, invitându-i la cât mai multe astfel de proiecte ulterioare.

Doamna profesor Daniela Bîrzu și-a manifestat încântarea față de sensibilitatea și frumusețea momentelor oferite de către elevii basarabeni, fiind impresionată de entuziasmul copiilor și a celor care i-au pregătit, felicitând-o în mod deosebit pe doamna Mihaela Savin care și-a demonstrat, odată în plus, originalitatea și creativitatea în alcătuirea programului.

Ultimul cuvânt l-a avut, în mod firesc, sufletul manifestării, doamna Mihaela Savin care a mulțumit tuturor celor prezenți și le-a urat o săptămână pe măsura acestui frumos început!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri