Deputatul Cosmin Necula, presedintele municipalei PSD Bacau, a organizat o noua conferinta de presa pe tema taxei de salubritate. Asa cum promisese, el a prezentat actele normative care permit micsorarea taxei, mai exact subventionarea partiala, de la buget, a costurilor, precum si “componenta penala” a salubrizarii Bacaului.

Necula afirma ca “cetatenii trebuie sa sustina, prin aceasta taxa de salubritate, colectarea si transportarea deseurilor, nu si investitiile”, asa cum intelege PNL. Legea 51/2006 privind serviciile comunitare stabileste ca investitiile se pot realiza din fonduri de la bugetul local sau din veniturile operatorului, afirma deputatul PSD. Daca face investitii, operatorul poate recupera de la bugetul local sumele cheltuite.

“Consiliul Local are posibilitatea legala sa sustina investitiile, nu trebuie sa le bage in taxele platite de cetateni”, a mai spus Necula, apoi a citat din Ord. 109/2007 si OUG 70/2011, care se refera la subventiile lunare de care poate beneficia populatia. “Cetatenii platesc 145 de lei, dar observ ca institutiile publice sunt scutite de plata acestei taxe. Ce se cheama asta? Cumva, subventie?” Intre institutiile care nu platesc taxa de salubritate se numara si Primaria Bacau.

“Daca e sa discutam despre acea faimoasa poveste ca nu putem transfera bani dintr-o parte in alta, aveti exemplul Theaterstock”, acuza social-democratul. Deoarece Dragos Luchian, PNL, l-a acuzat de populism, Cosmin Necula aminteste ca, in 2009, chiar Luchian propunea sustinerea populatiei racordate la CET si alte ajutoare.

Aditionale peste aditionale…

Partea a II-a a conferintei a vizat contractul de concesionare a gestiunii serviciului de salubrizare a municipiului Bacau. “Nu intelegeam de unde atâta ferocitate din partea lui Dragos Luchian si atunci m-am uitat la acest contract”, a explicat liderul PSD Bacau, facând un istoric al acestuia.

Colectarea deseurilor din municipiul Bacau si 22 de comune a facut obiectul proiectului ISPA. Ulterior, a aparut master-planului judetului, la care va trebui sa se racordeze, in viitor, si Bacaul, deci nu e nicio legatura intre taxa pe Bacau si cea practicata in restul judetului, a explicat Necula. Mai mult, cetatenii din Bacau beneficiaza de 2 servicii, iar ceilalti, de 7 servicii. Grav e ceea ce s-a intâmplat cu acel contract de concesiune, incheiat de autoritati cu operatorul de deseuri, in 2005, pe o durata de 5 ani.

Documentul prevedea posibilitatea de a-l prelungi cu 5 ani, dar nu mai târziu de data punerii in functiune a depozitului de deseuri, depozit terminat in 2010. Totusi, contractul a fost prelungit de doua ori, fara licitatie:

“In 2007 incepe povestea: absolut intâmplator, durata se mareste cu 20 de ani, pe baza cererii SOMA.” Asta in temeiul noilor reglementari legislative “care nu erau deloc noi”. In 2013, in ajunul Craciunului, se aproba, prin HCL 386, un act aditional care prelungeste iarasi concesionarea serviciului cu 20 de ani de la data incheierii contractului initial, adica pâna in 2025. “Ce se intâmpla cu groapa? Depozitul e gata in 2010, licitatia dureaza pâna in ianuarie 2015, iar când operatorul depozitului vrea sa se apuce de treaba constata ca e aproape plin”. Cauza? Deseurile nu au fost selectate, tratate chimic, decantate etc. Situatia contrazice chiar obiectivul UE si al proiectului: reducerea poluarii.

“In loc sa faci o licitatie conform proiectului european, conform celor asumate de tine prin contract, nu faci licitatie, tot prelungesti prin acte aditionale”, ceea ce e o “poveste penala”, sustine Cosmin Necula. El a afirmat si ca exista o firma care pentru “supraveghere groapa de gunoi” incaseaza 350.000 de lei/an. “Eu, personal, nu voi face plângere penala, exista institutii publice care pot sa se autosesizeze” a spus Cosmin Necula, in final.

“Nu as mai vrea sa continui aceasta polemica. Administratia nu este chiar usoara si nu se face prin conferinte de presa. Se vede clar ca este un talmes-balmes. Taxa de salubritate este una speciala si include mai multe servicii. Din acest motiv nu se poate face transfer de bani de la investitii. Domnul Necula face niste confuzii, intre tarife si taxe, servicii si capitole”, a declarat senatorul Dragos Luchian.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

7 COMENTARII

 1. Tovarasul Necula, cel mai frumos, cel mai destept, cel mai intelligent, cel mai… cel mai….
  Solutia salubritatii, nu consta in subventionarea primariei ( pomana), tot din banii nostrii, ci in analiza costurilor tarifului ( nu taxa, dar ce pretenti de la un biet avocatel ?!), care pot fi diminuate.
  Un edil adevarat, ar folosi cu maxima eficienta banii contribualililor, nu pomeni electorale, ca sefi lui Vrem un oras cu adevarat gospodarit din banii nostrii, nu pomeni.

 2. Daca sunteti penelisti…adiva naivi, acceptati voi sa va scuipe seminte n cap actuala echipa din administratie….eu vreau sa se scada aceasta taxa, mai ales ca la firma mea eu platesc pt fiecare angajat. Nu mai bine ar fi sa platesc in functie de cat deseu produc?
  Iau penelistii si pielea de pe noi si Bacaul tot de dreapta e. Pt mine asta e semn ca nu degeaba ne spun bucurestenii ” moldoveni prosti ” .
  Daca domnul deputat candideaza il votez cu ambele maini…are potential si va invata repede tot ce este de invata.
  Succes domnule deputat.
  Eu v am vazut si pe la tv nationale. Antene, Digi, Realitatea. Eu n am vazut niciun penelist acolo. Unde e Luchian, unde este ventrilocul lui Luchian ( Ciubotaru) ???? .

 3. Vreau sa traiesc intrun oras civilizat, nu subventionat pe banii mei.Sunt de acord ca pretul salubritatii poate fi mai mic,prin reducerea costurilor, nu prin subventie.
  DE ce din contributia mea sa subventionez societatile?! ( A,pot fi stabilite tarlife diferentiate pt. populatie si societati), subventia trebuie sa existe pt. anumite categorii de cetateni nevoiasi, nu la gramada.
  Vreau ca din banii mei, sa aveam un oras civilizat, sa fim in siguranta cand mergem pe strada, trotuarele si strazile bine intretinute, sa fie investitii in obiective importante. Nu vreau pomeni din contributia mea, ca sa traim ca in Evul Mediu, cum doreste tov. Necula.
  Pt. BEBE. In toate partidele sunt lichele si jigodii, daca te uiti in ograda PSD-ului, e plina.
  Votez un independent, gospodar, nu un firfizon de partid.

 4. Trebuie sa fim idioti sa si credem ca toti candidati la Primaria Bacau vor face ceva…Nu va face NIMIC.BANII EUROPENII sunt tinta lor.Le doare in cot de urbea orasului.Se mai pot invarti in continuare banii publici…Inca mai sunt banii de furat.Va garantez eu.Deschideti ochii si ciuliti bine urechile.Va implor din tot SUFLETUL MEU

LĂSAȚI UN MESAJ