Tribunalul Bacau a dat sentintele in dosarul “Telefoane pentru detinuti”. Octavian Balan, preotul Penitenciarului Bacau la data faptelor, a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare, pentru comiterea infractiunilor de luare de mita, în forma continuata si introducerea de bunuri si obiecte interzise în penitenciar, în forma continuata.

Preotul Balan a fost prins in flagrant când incerca sa introduca telefoane in penitenciar si a fost arestat preventiv in perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014. Instanta a dispus, in cazul acestuia, si confiscarea sumei de 5.000 lei, reprezentând foloase necuvenite obtinute din comiterea infractiunilor. Agentul de penitenciar, Gabriel Girleanu, care a executat la rândul lui patru luni de arest preventiv, a primit o pedeapsa similara, pentru aceleasi fapte.

Acestuia ii va fi confiscata suma de 2.000 lei. In dosarul “Telefoane pentru detinuti” au mai fost trimise in judecata alte 14 persoane, unele arestate preventiv in alte dosare, altele care executau deja pedepse in penitenciar, dar si rude sau cunostinte – intermediari in afacerea cu telefoane. Pentru dare/luare de mita sau instigare/complicitate la aceste fapte, unii au primit un spor de 2 ani la pedepsele aplicate in alte dosare, iar altora le-a fost revocata suspendarea pedepselor mai vechi. Sentintele nu sunt definitive si pot fi contestate la Curtea de Apel.

PUBLICITATE

Procurorii vorbeau atunci de o adevarata retea

In urma cu doi ani, Octavian Balan, preotul care slujea de peste 10 ani la biserica din cadrul Penitenciarului Bacau, a fost saltat de mascati, in urma unei descinderi in penitenciar. Acesta era de ceva vreme monitorizat de Directia Generala Anticoruptie – Serviciul Judetean Bacau si suspectat ca introduce în penitenciar tehnica de comunicare.

“Având în vedere existenta datelor si indiciilor temeinice ca, în dimineata urmatoare, inculpatul Balan Octavian urma sa introduca bunurile primite în Penitenciarul Bacau, la data de 20.09.2013 a fost organizata actiunea de prindere în flagrant a acestuia, ocazie cu care asupra sa, ascunse în ciorapul de la piciorul stâng, au fost identificate cele doua telefoane mobile marca Nokia, precum si suma de 750 lei”, informau atunci procurorii.

Perchezitii s-au facut si la casa din Saucesti a preotului si în masina acestuia, unde au fost gasite de asemenea telefoane si sume de bani. Anchetatorii vorbeau atunci de o adevarata retea in care erau cooptati preotul si agenti din penitenciar. Preotul si-a recunoscut faptele, dar a explicat ca le-a savârsit din “mila crestineasca”.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. Pedepsele sunt o DOVADĂ in plus ca judecatorii TRIBUNALULUI BACAU sunt niste NEMERNICI, in cea mai mare parte. Sunt SANTAJABILI, niste ORDINARI care judeca dupa ORDINELE primite de la SERVICII. Acesti inculpati trebuiau sa primeasca pedeapsa maxima pentru faptele comise. Dar acesti DIAVOLI au vorbit prea mult si puneau in pericol MAFIA din POLITIA JUDETEANA BACAU si nu numai. De ce nu se confisca AVEREA NEJUSTIFICATA A INCULPATILOR din acest dosar??? Pentru ca s-a COTIZAT, de-a lungul anilor la diferiti TARTORI care conduc INSTITUTIILE MAFIOTE din cel mai corupt judl MOLDOVE???

  2. Pedepse mult prea mici fata de gravitatea faptei. Miroase a musamalizare de la 2 parohii distanta. Pun pariu ca popa a fost ridicat in rang. Apropos, popa mai este popa?

  3. Noooo……………dosar facut pe genunchi de DGA Bacau! Pai la inceput, jurnalistii de casa ai DGAului urlau de o adevarata retea! Acum a luat popa asta 3 ani…..cu suspendare?!?! Daca asta e dosar de calibrul DGA atunci sa se lase…….si subtire si rasuflat! Era un timp cand mai miscau si baietii de la institutia asta, dar de vreo cativa ani mimeaza doar! Ori au alte ordine, ori s-au deprofesionalizat! Pai de la Ardeleanu la popa asta…….au scazut stacheta drastic!

  4. Care DGA Bacau??? Cel in care PURTATORUL DE CUVANT a fost prins la FURAT!!!??? NEICUTESCU, care a accidentat MORTAL un OM si nu se stie nimic dE solutionarea cazului??? Si alti comisari si angajati CARE SIFONEAZA INFORMATII DE MAXIMA SIGURANTA celor urmariti??? NU VEDETI CA CEA MAI MARE MAFIE ESTE IN POLITIA BACAU, POLITICA BACAOANA, JUSTITIA DIN BACAU??? NOROC DE DNA BUCURESTI, ca mai misca ceva, DAR FOARTE TIMID.

  5. Pentru “nicu”. Prietene, Neicutescu si celalalt isi trag ponoasele! Neicutescu a fost condamnat cu suspendare (avand in vedere ca a fost o culpa), iar celalalt si-a luat-o mai tare si a parasit institutia, desi furtisagul ala este cel putin ciudat si dubios (sincer cred ca pe ala l-au lucrat pe mai multe fronturi…..si mai cred ca ala este foarte posibil sa lucreze pe la o alta structura mai tainica). Problema este ca baietii aia, acum cativa ani, daramau miturile monstrilor sacri din Politie si administratie, facand asta inaintea altora de prin tarisoara asta! Asta inseamna ca aia (cu Neicutescu si celalalt in echipa) erau profesionisti adevarati si aveau si curaj! Adica exact ce avem noi nevoie! Acum totul e un mare fasss! La DGA problemele au aparut dupa ce l-au mazilit pe primul sef….Zaharia….iar in loc au adus diletanti, nebuni si scursuri de la DGIPI si CCOA, ori alte nulitati cu pile sau cu fuste scurte! Apoi au aparut probleme cu abaterile ofiterilor de acolo. Adica structura a fost decapitata si apoi tocata marunt……bineinteles ca ulterior au aparut sincopele! Pai cu aia “rai” care au plecat (voit sau nevoit) DGA rupea gura targului si ne arata ce inseamna coruptie si anticoruptie……dar cu astia “buni” de acum ce sa faci? Si apropopo……nu o vad pe autoare sa scrie nimic de trimiterea in judecata a colonelului Popovici de la Gruparea Mobila de Jandarmi, ala de alerga pe la Mitropolie dupa o politista cu vrejul in vant! Dar daca era unul de la Politie sau DGA, ori de prin Justitie, il manca de viu……scria romane pana acum!

LĂSAȚI UN MESAJ