Părintele protoiereu Ioan Negoiță, de la cea mai nouă protoierie a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului – cea de la Sascut, a pășit în după – amiaza zilei de 12 martie în Împărăția Cerului. Născut în toamna anului 1960 în comuna Podoleni (jud. Neamț) Ioan Negoiță a urmat după absolvirea liceului din Roznov (promoția 1980) Facultatea de Teologie Ortodoxă ”Andrei Șaguna” a Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu.

A fost hirotonit ca preot în 1985 de către ÎPS Eftimie Luca, atunci Episcop al Eparhiei Romanului și Hușilor. Timp de 34 ani părintele Ioan Negoiță a păstorit credincioșii Parohiei Păncești, aici fiind o biserică la a cărei temelie are piatră adusă cu carele de boi din albia Trotușului.

Este de remarcat faptul că această biserică are o catapeteasmă lucrată la Muntele Athos. În anul 2010 , în luna aprilie, părintele Ioan Negoiță a fost ridicat la rangul de protopop în cadrul unei festivități religioase deosebite de către PS Ioachim Băcăuanu, în prezent Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Cu această responsabilitate preotul protoiereu Ioan Negoiță a desfășurat o bogată activitate pastorală, Protoieria Sascut având în subordine peste 60 de parohii.

În șirul pelerinajelor la care a fost prezent preotul protoiereu Ioan Negoiță îl menționăm și pe cel din Țara Sfântă, care a avut loc în urmă cu câteva săptămâni (între 26 februarie – 3 martie), la care au participat credincioși din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.

Nu putem uita că părintele Ioan Negoiță și Protoieria Sascut au venit în sprijinul familiilor ce au avut de suferit la alunecările de teren din satul Gâșteni (comuna Răcăciuni), unde 14 case în care locuiau 43 de persoane au fost distruse în noaptea de 30 / 31 martie 2015.

Alte articole