Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a anuntat oficial: incepând cu 1 septembrie 2015, dupa mai multe amânari, cardul national de sanatate devine obligatoriu. Acest act va fi unicul instrument de decontare si validare a serviciilor medicale in sistemul public de sanatate, pentru asiguratii cu vârsta de peste 18 ani.

Detalii importante

Legat de cardul national de sanatate, CJAS Bacau a mai facut si urmatoarele precizari importante:
– Asiguratii care nu au intrat inca in posesia cardului pot verifica daca li s-a emis acest document prin accesarea serviciului pus la dispozitie pe adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html sau se pot adresa CJAS Bacau

PUBLICITATE

– Asiguratii carora pâna la aceasta data nu li s-a emis cardul de sanatate pot beneficia de servicii medicale fara prezentarea acestuia (furnizorii de servicii medicale au insa obligatia de a verifica in sistemul national daca persoanele in cauza sunt sau nu asigurati si apar la rubrica de „card neemis”)
– Asiguratii care au pierdut sau deteriorat cardul de sanatate pot solicita un card duplicat, la CJAS Bacau, dar dupa plata a 15,5 lei, contravaloarea de reemitere si redistribuire. Pâna la primirea noului document, asiguratii au acces la serviciile medicale insa numai in baza unei adeverinte eliberate de CJAS Bacau, care este valabila doar 2 luni (timp in care se reemite noul card)

– Asiguratii care, din motive personale, de constiinta sau religioase refuza sa utilizeze cardul de sanatate au dreptul la servicii medicale, dar numai dupa ce depun o cerere in scris la CJAS Bacau. In acest caz, ei vor primi o adeverinta ce le certifica inlocuirea cardului de sanatate si calitatea de asigurat, act ce este valabil 3 luni. Aceasta adeverinta nu ramâne la furnizorul de servicii medicale, ci se prezinta ori de câte ori este nevoie.

– Pentru asiguratii care implinesc vârsta de 18 ani si/sau cei care dobândesc calitatea de asigurat se genereaza automat din sistemul integrat comanda de tiparire si distribuire a cardului. Nu este necesara solicitarea acestuia in scris de catre asigurat. In aceste cazuri, cardurile nationale de sanatate se trimit prin Posta, la adresa de domiciliu a solicitantului, inscrisa pe cartea de identitate.

Date statistice

In judetul Bacau sunt la ora actuala 499.004 asigurati. Dintre acestia, peste 140.400 sunt copii pâna in 18 ani, care nu au nevoie de card de sanatate. Pentru Bacau, au fost emise 461.821 de carduri, ultimul set de 17.000 fiind distribuit in teritoriu chiar ieri. Distribuirea s-a facut prin Posta (majoritatea cardurilor), prin medicul de familie (peste 32.000 de carduri) sau prin ridicare directa de la CJAS Bacau (in jur de 5.000). S-au emis mai multe carduri decât numarul actual de asigurati pe motiv ca s-a folosit o baza de date mai veche. Pe de alta parte, 4.117 asigurati nu si-au ridicat inca aceste carduri (acestea vor fi arhivate la CJAS Bacau pentru o perioada de 3 ani). Alti 514 asigurati au refuzat ridicarea lui, din motive religioase. In prezent, sunt activate aproape 250.000 de carduri.

„Pâna acum a fost o perioada de acomodare a asiguratilor cu acest card. Cardurile sunt deja functionale, drept dovada stând faptul ca, numai in luna iulie, 70% din servicile medicale efectuate au fost validate cu cardul. Procesul de tiparire si distribuire a cardurilor de sanatate este continuu, pentru ca in sistem intra mereu noi asigurati. Cardul de sanatate are o valabilitate de 3 ani. ”
Dan Stoica, director executiv contractari CJAS Bacau

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ