Locul unde ar fi urmat sa fie construit imobilul

– proiectul privind construirea de locuinte colective si imprejmuire de pe strada 22 Decembrie, nr. 5 bis, a fost blocat in sedinta Consilului Local Bacau

Un nou episod din controversatul proiect de locuinte nr. 5 bis, de pe strada 22 Decembrie din municipiul Bacau s-a consumat la ultima sedinta de Consiliu Local. Spicuind din expunerea de motive a proiectului, retinem ca terenul de amplasament in suprafata de 957 mp, din spatele blocului nr. 5, este situat in intravilanul municipiului Bacau si este proprietate privata a SC FLOSIM IMPEX SRL, reprezentata prin Chitic Ciprian Nicusor, conform contractului de vânzare cumparare nr. 1119 din 5.05.2014.

Accesul intrare/iesire in/din incinta proprietatii se face din strada Costache Negri cu iesire catre strada 22 Decembrie. Pentru realizarea accesului in conditii de siguranta si pentru reglementarea circulatiei la iesirea din incinta se va instala indicatorul STOP. Pentru cele opt apartamente din incinta imobilului de locuinte sunt prevazute 12 locuri de parcare supraterane, conform HCL nr. 84 din 13.04.2012.

PUBLICITATE

In zona de amplasament a obiectivului de investitie propus sunt amplasate constructii ce au functiuni de locuinte colective, garaje si o gradinita. Imobilul propus are functiunea de bloc de locuinte ce cuprinde opt apartamente cu doua si trei camere, orientate catre toate cele patru puncte cardinale. Constructia are regimul de inaltime de PA3E, iar accesul in cladire se face pe latura sudica, din strada Costache Negri. Beneficiarul isi propune ca la finalizarea investitiei sa amenajeze spatii verzi in suprafata de 125 mp, de care sa beneficieze atât viitorii locatari cât si cei din blocurile alaturate. Copacii ce se afla la limita de nord si cea de vest a proprietatii vor fi protejati pe parcursul lucrarilor, pentru a nu crea disconfort locatarilor din blocurile alaturate.

Locatarii din vecinatate sunt impotriva proiectului

Locatarii sunt impotriva realizarii acestei constructii pentru ca noul bloc va aglomera zona si va umbri, lucru care trebuie avut in vedere mai ales pentru ca tipul blocurilor pe care le umbreste adaposteste apartamente care au ferestre spre nord (neinsorite) si spre sud (singurele insorite acum). Locatarii spun ca indesirea constructiilor conduce invariabil la scaderea confortului zonei, praful rezultat din santier va fi greu de suportat, iar la toate acestea se adauga zgomotul, mizeria si nesiguranta.

Copiii nu au niciun loc de joaca amenajat in zona pentru ca cel care a existat odata a trecut dubios in proprietate privata. Tot locatarii din zona spun ca exista o neconcordanta intre regimul de inaltime al constructiei si se propune o rediscutare a regimului de inaltime la PA2, in caz contrar, se solicita ca parte componenta a documentatiei, argumentul proiectantului elaborator si garantiile acestuia pentru despagubirea celor afectati de noua constructie, respectiv angajamentul de cumparare a locuintelor afectate la pretul pietei de dinainte de emiterea autorizatiei pentru noua constructie, in cazul in care rezultatul studiului de insorire prezentat este fortat.

Contre in CL

In timp ce Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) a primit avize de legalitate de la compartimentele de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului, locatarii contesta in continuare acest proiect de constructii. O noua runda de discutii in contradictoriu a avut loc in sedinta Consilului Local, iar proiectul nu a primit numarul necesar de voturi favorabile. “S-a blocat proiectul. S-au certat cu totii in sedinta! Consilierii au votat sa nu se construiasca! Eu cred ca lucrul acesta este o mare reusita pentru noi, un pas spre victoria finala.

Consilierul Cristi Manolache a fost tot timpul alaturi de noi si am simtit ca ne sustine in demersurile noastre”, declara Vasile Tubucanu, locatar. Pe vecinul acestuia, Vasile Nita, l-am intâlnit la intrarea in blocul nr. 5. Daca pe el nu-l afecteaza direct constructia din spatele blocului, spune ca a avut de suferit din cauza altui bloc aflat in constructie, pe strada 22 Decembrie. “Eu am ferestrele la sosea si am tras destul pâna acum din cauza lucrarilor de pe santier. N-am mai suportat la un moment dat si m-am mutat la tara. Este zgomot, mizerie, praf si aglomeratie. E greu de indurat!”, spune Vasile Nita.

Un alt locatar afectat direct de proiectul de constructie de la nr. 5 bis spune ca terenul pe care se doreste a se ridica acest bloc este impropriu. “Spatiul este mic si ne inghesuim unii in altii. In plus, aleea aceasta dintre blocuri care duce spre terenul privat din spate nu are structura de rezistenta si ar fi o catastrofa sa preia tot traficul greu din santier. Si asa este un du-te vino continuu spre gradinita , ca nu mai stii incotro sa apuci la orele de dus si de luat copiii de la gradinita. Eu ma declar impotriva acestui proiect!”, spune barbatul. Locatarii se tem ca nu cumva acest proiect sa fie strecurat intr-o sedinta viitoare in mapa consilierilor locali si sa fie aprobat “la urgenta”.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

  1. Acelasi lucru se intampla si pe Aleea Parcului si cred ca discutiile se vor finaliza la fel cu situatia mai sus expusa.Nu este posibil ca doi sau trei privilegiati sa dispuna cum doresc de “oazele ” de liniste pentru batrani si copii.Dar oare chiar s-au terminat locurile pentru a ridica fel de fel de cladiri de prost gust, iesite chiar din spatiul rezervat proiectelor ? Oare acesti doi sau trei nu se gandesc sa-si ridice jalnicele spatii-care se spune ca sunt repartizate in scop social-si in afara orasului?
    Va rog sa ne tineti la curent, pentru ca nu-mi doresc praf,mizerie,galagie acolo unde se cheama Parcul din Bacau-verdeata , liniste, locuri de joaca.Ajunge cu umilintele la care ne supun toti neavenitii.

  2. Problema care se discuta este de oportunitate a constructiei. Ce argumente se pot aduce in favoarea construirii unui bloc pe un spatiu verde ?(N.B: fotografia articolului este actuala, dupa ce au fost taiati peste 20 de copaci, iar proprietatea a fost lasata fara ingrijire).
    Poate ca Bacaul care acum 20 de ani avea 204000 de locuitori si a ramas acum, undeva, cu 140000 are nevoie de locuinte? Poate, dar de locuinte sociale, pentru ca sufletele orasului sunt, in majoritate, ale copiilor cu parinti plecati sa slujeasca in occident si ale pensionarilor. Acestia nu au bani pentru apartamente, iar cei care ar avea bani, au deja locuinta. In blocurile existente jumatate din numarul apartamentelor sunt nelocuite. Proprietarii au plecat. Cati se vor mai intoarce?
    Este obligatoriu ca pentru un lucru nejustificat de vreo necesitate stringenta sa se aglomereze zone si asa lipsite de amenajamentele urbane specifice :parcuri, locuri de joaca, parcari, spatii verzi ? 8 apartamente noi justifica disconfortul pentru alte 30?
    Sa i se ofere la schimb proprietarului actual al terenului, cumparator de la un reinproprietarit de pe alt amplasament (cine sa mai stie cit de real?), un teren propice proiectului sau, iar parcela repreluata in domeniul public, sa primesca o destinatie in folosul comunitatii nu a unui comerciant. Oare cum de au aparut iar plombele pe spatiile verzi ca in anii ‘ 80 din secolul trecut?

LĂSAȚI UN MESAJ