Reprezentanții Asociației de proprietari nr. 31 le-a trimis restanțierilor notificări de plată/foto: R.I.

Valul de frig care s-a abătut asupra Bacăului în ultimele luni le-a dat planurile peste cap consumatorilor de energie termică, dar și celor care își încălzesc locuința cu gaze naturale. Dacă la debutul sezonului rece 2017-2018 consumurile au fost rezonabile pentru că temperaturile exterioare nu au trecut pragul înghețului, de la începutul acestui an lucrurile au stat cu totul altfel.

Facturile destul de mici care au fost emise la începutul sezonului rece i-au ajutat pe băcăuani să facă economie în buget, iar unii dintre consumatori au amânat plata întreținerii în ideea în care vor achita utilitățile atunci când se va aduna în fișă o sumă considerabilă. Datoriilor neachite la vreme li s-au adăugat ulterior noi facturi de plată și penalități, iar administratorii mai multor asociații de proprietari din oraș au început să le trimită notificări de plată debitorilor. Înștiințări cu privire la neachitarea debitelor a trimis și Asociația de proprietari nr. 31 din Bacău.

“Ca urmare a neachitării facturilor restante am fost nevoiți să le readucem aminte proprietarilor că au obligații de plată. Am emis cel puțin 30 de notificări către proprietarii care au adunat câteva mii de lei în fișa de întreținere. Neonorarea obligațiilor în termenele stabilite va atrage ulterior chemarea debitorilor în instanță pentru a recupera datoriile”, declară Marinela Tudosă, administrator la Asociația de proprietari nr. 31 Bacău.

Chiar dacă în unele cazuri sumele restante nu sunt foarte mari, ele au depășit termenul de plată de 90 de zile, fapt care îi permite asociației să-i cheme pe debitori în instanță. După ce iarna și-a intrat în drepturi se așteaptă ca următoarele facturi la încălzire să fie destul de mari. Luna trecută, pentru un apartament cu trei camere dotat cu centrală termică, factura de gaze naturale a fost de 270 de lei.

Pentru un consumator Thermoenergy care încălzește trei camere cu agent termic, factura la căldură a ajuns cam la aceleași costuri. Diferențele de plată în plus sau în minus constau în economia pe care o face fiecare, fie prin rotirea robinetului la calorifer, fie prin oprirea centralei de apartament. Pentru luna martie, se preconizează că factura la încălzire va fi mare. Dacă pesimiștii se așteaptă la costuri mai mari, optimiștii spun că vor scăpa în curând de factura la încălzire, pentru că, nu-i așa !?!?, din punct de vedere calendaristic a venit primăvara.

Alte articole