25 aprilie 2024
ActualitatePremiul și Medalia Eminescu „Teiul de argint” – Marius Manta

Premiul și Medalia Eminescu „Teiul de argint” – Marius Manta

Pentru cele cinci cărți ale sale: „Literaturbahn” (2014), „Tată și fiu. Momente” (2015), „Ucenic la iconari” (2017), „Cronofiabile” (2020), „Interviuri” (2020), redactorul Revistei „Ateneu” a fost recompensat pentru poezie și critică literară. „Premiile Eminescu – Teiul de aur și Teiul de argint”, unul dintre cele mai însemnate evenimente culturale (găzduit de Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoşani), se află la a XX-a ediţie.

Redăm integral laudatio rostită de scriitoarea şi publicista Doina Cernica cu acest prilej:
„Sunt pentru a treia oară onorată de invitația de a formula o scurtă laudatio pentru un condei de aur distins cu Premiul Eminescu Teiul de argint. După scriitoarele Mihaela Grădinariu și Gina Puică, am bucuria de a veni în fața dumneavoastră ca să rostesc numele scriitorului Marius Manta, nume deja cunoscut iubitorilor și cititorilor adevărați de literatură și de presă literară.

Eu l-am auzit prima dată când era încă student, chemat de profesorul său Constantin Călin, laureat și Domnia Sa al Teilor eminescieni, să vorbească în public despre o carte pe care o știam foarte bine, astfel că sunt peste 20 de ani de când i-am apreciat prima dată calitatea lecturii. Este o calitate care decurge din cultură, gust artistic, dintr-un un larg orizont de interes și dintr-o adâncă, reală nevoie personală de a înțelege misterul creației. De aceea, într-un fel, lecturile sale cu cărțile care reprezintă întâlniri de neuitat pot fi asemuite cu o urcare pe Muntele Athos, răsplătitoare și prin drum, și prin cerul care i se deschide în față.



Am pomenit de întâlnirile de neuitat, dar există și întâlnirile obișnuite ale profesionistului – în ipostaza de profesor de limba și literatura română la Colegiul Național de Artă «George Apostu» din Bacău –, deci pus în situația de a vorbi și de a convinge despre valori cu înzestrații, sensibilii și deosebiții liceeni, care cred în muzică și artele plastice ca fiind chemarea vieții lor, și în ipostaza de redactor al prestigioasei reviste «Ateneu». Sunt și acestea lecturi și cronici aparte, căutări împărtășite și argumentate despre ceea ce le-a dat rezistență în fața uzurii timpului, despre ceea ce ar putea să le mențină vii și în timpul care vine.

Volumele de critică literară – într-un sens mai larg decât acoperă sintagma – sunt întregite de cele de interviuri, dar Marius Manta, scriitorul, nu este «întreg», în sensul horațian, fără prezența sa în poezie. Despre «Tată și fiu. Momente», despre care Constantin Călin spunea că este un autoportret, un portret etic Marius Manta, eu nu voi spune decât că este o carte pe care o am mereu alături și pe care simt nevoia să o deschid în momente neobișnuite ale vieții mele.

Mă bucur că aura Teiului de argint îi va lumina creația și consider că Marius Manta laureat al Teilor eminescieni le adaugă valoare”.

Foto: Doina Cernica

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri