Joi, 13 septembrie 2018, între orele 10:00 – 14:00, pompierii militari băcăuani vă aşteaptă în Piaţa Tricolorului, din municipiul Bacău, să fiţi alături de ei pentru a sărbătorii împreună Ziua de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România.

Vor fi prezentate autospecialele de intervenție si vor fi organizate concursuri cu tematică de pompieri pentru copii, cu acordare de diplome. Deasemenea, vor fi amplasate pavilioane cu accesorii de intervenție și machete de muniții de război rămase neexplodate din timpul războiului.

De ce sărbătorim Ziua Pompierilor pe 13 septembrie?

În fiecare an, la 13 septembrie este marcată Ziua pompierilor, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduşi de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluţiei de la 1848. La 13 septembrie 1848, trupele otomane conduse de generalul Fuad Paşa au intrat în Bucureşti.

În acea zi, a avut loc Bătălia din Dealul Spirii, ultima confruntare armată de pe teritoriul românesc între ostaşii Ţării Româneşti şi trupele otomane. Compania de Pompieri Bucureşti, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, a purtat o luptă eroică, cu toate că otomanii erau de douăzeci de ori mai numeroşi.

Bătălia a rămas în istorie sub denumirea de ”baia de sânge de la Bucureşti”, peste jumătate din efectivul companiei de pompieri căzând în luptă. Ziua de 13 septembrie 1848 a rămas, astfel, unul dintre cele mai semnificative momente din istoria armei pompierilor, ea continuând să fie celebrată ca Zi a pompierilor.

Alte articole