Un politist de la Sectia 2 si un agent de la Politia Locala Bacau au gasit, marti seara, doi invalizi care cerseau in zona centrala a orasului.

Erau doi frati, unul de 38 si altul de 40 de ani, cu handicap fizic si care intindeau mâna catre trecatori din scaunele cu rotile. I-au dus la sectie unde in urma perchezitiei corporale au gasit asupra lor aproape 4.000 de lei, un bon de masa si o pâine.

Se pare ca acestia sunt banii adunati intr-o singura zi, bani pe care nici macar un director nu-i câstiga intr-o luna. Mare parte din suma era in bancnote de 200 de lei.

PUBLICITATE

Cei doi sunt din comuna Orbeni si, cel mai probabil, sunt adusi la cersit de un individ care a fugit in momentul in care politistii si-au facut aparitia. „Nu ne-a adus nimeni. Noi singuri am venit cu autobuzul, de la Scurta, din Orbeni. Suntem necajiti si nu ne ajuta nimeni. Am cerut la primarie sa-mi dea casa, sa ma ajute, dar nu vrea. Banii sunt din pensie, nu mi i-a dat nimeni. Nu am mai venit la cersit”, a spus unul dintre ei.

Anul trecut, insa, politistii locali l-au mai prins o data in zona Pietii Centrale. Atunci au fost sesizati de comerciantii din zona care au vazut cum el si nepotul care l-a transportat la Bacau stateau la terasa unde mâncau mici si beau bere. Nepotul a recunoscut la vremea respectiva ca au venit in oras ca sa ceara bani de la trecatori, dar nu vedea nimic rau in asta.

Vrea si casa

Primarul din comuna Orbeni cunoaste cazul si a ramas surprins când a aflat ce bani avea la el invalidul. „Nu pot sa cred. Atâtia bani? El mai cere de la oameni pe aici prin sat. Nu am informatii sa-i duca cineva la cersit in Bacau. Fac parte dintr-o familie numeroasa iar unul dintre ei vine tot timpul si cere casa, dar nu vrea orice fel de locuinta. Sa fie cu baie si sa fie doar a lui ca vrea sa-si intemeieze o familie. Dar noi nu avem de unde sa-i dam.

Are pensie de handicap gradul I, iar indemnizatie de insotitor nu a cerut. Doar ei doi au probleme, ceilalti sunt sanatosi”, ne-a spus Viorel Fantu, primarul din comuna Orbeni. Banii gasiti asupra lor au fost confiscati si se fac cercetari pentru infractiunea de cersetorie. Aceasta este cea mai mare suma gasita in ultimii ani asupra unui cersetor din Bacau.

„În ciuda activitatilor preventive care se desfasoara zilnic, numarul cersetorilor depistati, în special în municipiul Bacau, ramâne destul de mare. Se poate aprecia ca acest lucru se datoreaza si faptului ca desi o mare parte a locuitorilor din municipiul Bacau dezaproba cersetoria, ofera totusi bani cersetorilor” – a declarat insp. pr. Narcisa Butnaru – purt. cuv. IPJ Bacau.

„Politia Locala organizeaza frecvent astfel de controale, de la inceputul anului fiind intocmite 173 de fise ale celor care cersesc pe strada. De multe ori nici nu sunt sanctionati pentru ca nu sunt solvabili” – spune si Florin Podoleanu – purt. cuv. Politia Locala Bacau.

Peste 120 de cersetori in Bacau

De la inceputul acestui an, politistii locali au depistat 122 de persoane care apelau la mila publicului, in municipiul Bacau. Acestia au fost prinsi de mai multe ori, astfel ca agentii au facut 645 de legitimari. In 260 de cazuri au fost aplicate si sanctiuni contraventionale, in cuatum de peste 26.000 de lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ