– localnicii din comuna Poduri se gândesc deja la aprovizionarile pentru sezonul rece – cei nevoiasi apeleaza la imprumuturile oferite de Casa de Ajutor Reciproc (CAR) pentru a-si putea cumpara cele necesare

In vecinatatea sediului primariei Poduri se afla un punct de lucru al unui CAR din municipiul Moinesti. Biroul amplasat strategic in centrul comunei este un punct de reper si de sprijin pentru localnicii care nu au tocmai o situatie financiara buna. In pragul toamnei, unii sateni s-au gândit sa faca mici imprumuturi la CAR, pentru a putea sa-si cumpere cele necesare pentru sezonul rece.

Functionara de la ghiseu spune ca in aceasta perioada, cele mai multe solicitari de imprumut au venit din partea oamenilor care vor sa-si cumpere lemne de foc pentru iarna sau struguri pentru licorosul vin ce-l vor servi la caldura sobei. Intrebarile se succed, insa, când ii intrebi despre sume si identitate, oamenii bat in retragere, sceptici. Mai mult, se ascund de aparatul de fotografiat, parca le-ar fi rusine. Discutia se abate de la subiectul momentului, iar nemultumitii fac atingere la prestatia politicienilor si alesilor locali care nu actioneaza tocmai si la momentul dorit de ei. „Sa ne asfalteze strazile, sa ne aduca apa si canalizarea la poarta casei si sa se indrepte mai mult asupra nevoilor oamenilor. De la atâta praf ridicat de pe drum ni s-au imbolnavit copiii!”, reclama un localnic nemultumit.

Functionara intervine in discutie si spune ca astfel de aspecte nu fac obiectul activitatii desfasurata de CAR-ul moinestean si ne pofteste afara. Ulterior am aflat ca facea parte din tabara care nu a votat actualul primar. In urma mea, iese un barbat care tocmai isi platise rata lunara la imprumutul facut. Il abordez, insa descopar ca este la fel de secretos când vine vorba de bani. „Am imprumutat o suma de bani pentru ca am avut nevoie la vremea respectiva! Nu mi-e rusine s-o spun, pentru ca n-am furat de la nimeni! Vin sa-mi platesc rata lunar, ca asa ne-a fost invoiala. Avem venituri mici care nu acopera intotdeauna nevoile noastre, asa ca apelam si la astfel de artificii financiare”, declara unul din clientii CAR-ului din comuna Poduri.

Pentru restul nevoilor, oamenii isi aprovizioneaza camara din gradina proprie. La tara, intâlnim mai rar oameni care sa cumpere zarzavaturi pentru zacusca sau muraturi de la piata. In momentul de fata, ramâne un semn de intrebare in ceea ce priveste cerealele. De ceva vreme, porcii mistreti au intrat pe ogoarele gospodarilor din Poduri si au produs stricaciuni importante in unele zone. Daca nu se iau masuri urgente in privinta invadatorilor nocturni, satenii din zonele afectate risca sa nu aiba ce pune in hambare. Cel mai probabil, persoanele afectate vor apela la un imprumut pentru a avea cereale pentru iarna.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ