29 martie 2024
EvenimentPlanuri pe genunchi pentru Parcul Cancicov

Planuri pe genunchi pentru Parcul Cancicov

Bacauanii ne-au dat semnale diferite vizavi de „modernizarea” (a se citi si disparitia gardului verde de la intrare) care are loc in Parcul Cancicov. I-am intrebat pe responsabili ce propuneri concrete au pentru reabilitarea, modernizarea Parcului Cancicov. Raspunsurile lor ne-au aratat ca n-au un plan pe termen lung.

Cea mai importanta zona verde a orasului, Parcul Cancicov, are o suprafata de 24 de hectare. A trecut, de-a lungul timpului, prin diferite schimbari, in functie de viziunea administrativa de la momentul respectiv.

Pe lânga introducerea suprafetelor gazonate in ultimii ani, in 2015, intrarea in parc s-a schimbat, in sensul in care gardul viu a disparut cu totul. S-a motivat la acel moment ca este vorba de a crea un spatiu deschis, iar autoritatile nu stiau exact ce vor face acolo. Nici acum nu stiu. „Nu s-a pus in discutie sa darâmam stâlpii de la intrare. Vom face o gazonare in acel spatiu. Cert este ca in spatele acelui gard viu era un spatiu devenit cos de gunoi, toaleta publica, iar troita era ascunsa publicului. Acum e mai aerisit si curat”, a explicat directorul Directiei Servicii Publice Bacau, Gabriel Gritcu.



 

Desi intentia a fost una buna, dupa cum ne semnalau bacauanii la rubrica Bacaul vorbeste, muncitorii au uitat, din nou, sa se uite la detalii. Trecerea de pe trotuar pe aleea parcului este abrupta, in locul dalelor e acum aproape un sant. „Da, este adevarat ca trebuie facuta o ridicare la nivel si o reconditionare a aleilor, dar nu am reusit pâna acum”, recunoaste Gritcu, desi gardul a fost dat jos in luna octombrie anul trecut, asadar era suficient timp pentru a duce la bun sfârsit treaba. „Il vom consulta pe arhitectul sef pentru a vedea cu ce propunere vine”, a spus viceprimarul Ilie Birzu, care are in subordine directia.

Discutii despre fântâni… nu se stie care

Desi este clar ca nu exista o strategie coerenta cu privire la modernizarea intregului parc, in bugetul din acest an s-au alocat 400.000 lei pentru reabilitarea unei fântâni. Luati la intrebari despre care fântâna este vorba, nici Gabriel Gritcu, nici viceprimarul Ilie Birzu nu stiau foarte clar. „Am putea cu resurse proprii sa facem fântâna centrala si trei fete (n.r. dinspre Colegiul Pedagogic). Astea ar fi lucrari provizorii, pâna se va face o modernizare in toata regula”, a spus Gritcu. Dar, reabilitarea fântânii centrale nu se stie clar ce presupune. Ar fi nevoie de o pompa, duze, placare, cu ce materiale se va lucra – toate sunt chestiuni la care nu am gasit raspunsuri. Dupa ce am inceput sa punem intrebari, s-a ajuns la o concluzie.

„Vom face o modernizare completa pe procedura de achizitie la fântâna centrala. Daca vor mai ramâne bani, vom vedea ce se mai poate face, daca nu, la rectificare, in iunie, vom aloca fonduri pentru celelalte”, a spus viceprimarul Ilie Birzu. Dar, nici Gritcu, nici viceprimarul nu au luat in calcul reabilitarea fântânii de la intrarea in parc, care se vede acum bine, odata cu scoaterea gardului viu. Este vorba de o fântâna de dimensiuni mici, dar scorojita, plina de mizerie in interior si dezolanta ca prima impresie. Aceasta nu a fost luata in calcul de nimeni. „Fântâna de la intrare nu e in plan. Noi am facut terenul in jur. Din ce stiu, e legata direct la reteaua de apa”, a spus Gritcu. Pâna la urma, responsabilii au spus ca s-ar putea lua in calcul si reabilitarea aceasteia, dar „cu forte proprii”, adica cu oamenii de la atelier.

Ce ar urma sa se faca anul acesta

Cel mai important plan in 2016 este acela de a reda bacauanilor spatiul dinspre Colegiul Pedagogic. Dupa ce a servit ca spatiu de depozitare pentru cei de la Directia de Servicii Publice, acum acolo va aparea un loc de joaca pentru care s-a demarat procedura de achizitie, se va amenaja un loc de plimbare a câinilor si se vor monta mese pentru pensionari. Astfel, si aceasta parte a parcului va deveni atractiva. Aleile ar putea fi refacute, dar abia in a doua parte a anului, la fel si prelungirea iluminatului public acolo unde nu exista.

Caseta: Viorica Marcu, fostul director al Directiei Servicii Publice sustine ca „la ora actuala, este greu de amenajat parcul cu forte proprii, in situatia unui personal redus la jumatate fata de necesar. O suprafata asa de mare este greu de intretinut. Directia ar putea face o reamanejare partiala, dar lucrarile de la alei, fântâni ar trebui externalizate.”

De la intrarea in parc n-a disparut doar gardul viu, ci si arcada pe care scria „Parcul Cancicov”. Aceasta zace prin curtea Directiei de Servicii Publice. „Era subreda”, a motivat Gritcu. Daca bacauanii stiu bine unde este parcul, vizitatorii care vin pentru prima data nu au idee ce nume poarta.

In 2013, când Directia Servicii Publice era in subordinea viceprimarului Mihai Sustac, exista un plan pe termen lung de modernizare a parcului. Urmau sa dispara de pe aleea principala micii comercianti, pasionatii de role, skateboarding si mersul pe bicicleta ar fi urmat sa aiba spatiul lor, trebuiau sa apara locuri speciale pentru câinii de companie. Fântânile arteziene urmau „sa-si schimbe infatisarea. Fântâna centrala va avea un alt design”, spunea Sustac la acel moment. Schimbarile s-ar fi facut etapizat, pe parcursul mai multor ani, cu bani de la bugetul local. La momentul schimbarii viceprimarilor, aceste planuri au fost abandonate.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri