– sanctiunile au fost date pentru lipsa registrelor de evidenta a calitatii apei de îmbaiere si a clorului rezidual liber, dar si neevidentierea ritmului de primenire a apei de spalare si dezinfectare a bazinelor

Comisarii Protectiei Consumatorilor Bacau au verificat, recent, zonele de agrement unde sunt amenajate piscine. Actiunea a urmarit verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale in domeniu. Astfel, au fost luati la bani marunti 9 operatori economici, dintre care nu mai putin 7 au fost gasiti cu abateri.

„La verificarile efectuate, am constatat ca unii prestatori de servicii nu fac analize microbiologice apei din bazine. Or, legislatia in domeniu prevede ca apa trebuie testata microbiologic bilunar. Totodata, am mai depistat si ca nu existau informari in privinta adâncimii bazinului si nici a numarului maxim de persoane permis in bazin”, a declarat Alin Nastasa, comisar sef adjunct la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor Bacau.

Comisarii bacauani au mai gasit si alte nereguli, cum ar fi lipsa datelor cu privire la dezinfectia bazinelor sau lipsa afisarii programului de functionare. In aceste conditii, s-a impus sanctionarea celor in culpa cu amenzi totale de 6.000 de lei si 5 avertismente.

Insa, cu ocazia acestor controale, Protectia Consumatorilor a verificat si chioscurile si unitatile de alimentatie publica din incinta piscinelor si a bazinelor de inot. Cum era de asteptat, nici aceste unitati nu erau in regula.

„La aceste unitati, nu erau afisate gramajele la preparatele servite, iar la produsele utilizate la prepararea mâncarurilor, nu existau informatiile traduse in limba româna, deci, nu puteai sti ce contineau acele alimente”, a mai spus Alin Nastasa.

Mai mult, nici nu erau precizate ingredientele alergene in meniuri, caz in care un client alergic putea avea probleme daca le-ar fi consumat, dar si clasica meteahna – lipseau preturile la produsele comercializate. Si in aceste cazuri a fost nevoie de aplicarea de masuri contraventionale, constând in amenzi totale de 5.000 de lei.

La final, reamintim consumatorilor care vor sa foloseasca piscine, stranduri, bazine de înot sau alte zone de îmbaiere publica ca trebuie sa acorde atentie la informatiile cu privire la afisarea vizibila a tarifelor serviciilor de care doresc sa beneficieze si emiterea chitantelor pentru contravaloarea acestora, existenta si afisarea la loc vizibil a Regulamentului continând masurile de igiena care trebuie respectate de cei care folosesc bazinele de înot/strand/piscina.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ