21 iunie 2024
ActualitateParteneriat pentru cinstirea Eroilor Neamului în Protopopiatul Bacău

Parteneriat pentru cinstirea Eroilor Neamului în Protopopiatul Bacău

  • parteneriatul a fost lansat în comuna Racova între Protopopiatul Bacău și Filiala județeană Cultul Eroilor 

La Monumentul Eroilor din curtea Bisericii „Sf. Ioan Botezătorul” din comuna Racova a avut loc, la mijlocul acestei săptămâni, o slujbă de pomenire a Eroilor Neamului, pentru că și comuna Racova a dat astfel de eroi în cele două războaie mondiale. Monumentul a fost ridicat în anul 1995 de enoriașii bisericilor ortodoxe din satele Racova și Lețcana și este dedicat eroilor din ambele conflagrații mondiale.

La eveniment au fost prezenți Dănuț Voicu și Cristinel Aioanei –  președintele și prim-vicepreședintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, protopopul de Bacău – PC. Pr. Protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, secretarul Protopopiatului Bacău – PC preot Ciprian Mihai Olteanu, și Ionuț Constantin Ciobanu – preot paroh în Biserica Sf. Ioan Botezătorul, precum și primarul și viceprimarul comunei Racova, Cătălin-Ionel Apetrei și Mihail Nechifor-Grigoraș, și președinta subfilialei Asociației județene a Veteranilor de Război, Georgeta Vamanu. La finalul slujbei de pomenire, la monument au fost depuse coroane de flori din partea Filialei Cultul Eroilor, a Primăriei Racova și a Protopopiatului Bacău.Evenimentul a fost precedat de o Slujbă a Sfântului Maslu și de o cateheză în care s-a vorbit despre sfințirea apei, despre agheasmă și despre rolul ei în viața credincioșilor creștini, la care au fost prezenți și elevi ai Școlii Gimnaziale „Ion Borcea”, cu învățătorul lor, Valentin Bostan. Slujba și cateheza au fost oficiate de un sobor de preoți ai Cercului pastoral nr. 10 din Protopopiatul Bacău.

„Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim – a spus părintele protopop -, la Racova am pus început nou al unei colaborări între Protoieria Bacău și Asociația Cultul Eroilor-Filiala Bacău. Împreună vom face comemorări în diferite locații ale protoieriei, în bisericile și comunitățile care adăpostesc monumente de cinstire a Eroilor Neamului a căror memorie vrem să fie veșnic vie pentru toate generațiile de astăzi. În acest proiect vom implica și primăriile și școlile din comunitățile vizate. Și noi, în biserici, avem un cult al Eroilor Sfinți, martiri care și-au jertfit viețile pentru credința în Iisus Cristos. În curând vom resfinți Biserica Sf. Ioan Botezătorul din Racova și atunci vrem să resfințim și Monumentul Eroilor din curtea ei”.

Inițiativa Filialei Cultul Eroilor și a Protopopiatului Bacău a fost apreciată și de primarul Cătălin-Ionel Apetrei. „Felicit preoții comunei pentru tot ce au făcut pentru noi și vom fi alături de ei ori de câte ori va fi nevoie. Sunt bine-venite astfel de comemorări, pentru că avem și noi destui eroi care s-au jertfit pentru țară. O facem, de altfel, anual, cu depuneri de coroane. Avem mai multe monumente în comună și le vom reabilita pe rând”.

Filiala Bacău Cultul Eroilor a inițiat, de altfel, o veritabilă campanie de încheiere de parteneriate cu autoritățile locale, cu școlile și cu bisericile din comunitățile județului, pentru reorganizarea subfilialelor Cultul Eroilor sau chiar pentru înființarea de noi subfiliale.

Dănuț Voicu: „Evenimentul de la biserica din Racova și de la Monumentul Eroilor de aici este un început în ceea ce va urma pe această linie. Noi ne desfășurăm activitatea sub oblăduirea Bisericii Ortodoxe și vrem să contribuim împreună la sfințirea și resfințirea unor monumente ale Eroilor, a unor troițe pe care sunt trecute numele acestor eroi. Acolo unde nu sunt cunoscute toate aceste nume, am convenit cu părintele protopop să cercetăm în arhivele bisericești și să le facem cunoscute. La acțiunile noastre vrem să atragem cât mai mulți tineri, iar cu ajutorul autorităților locale vrem să înființăm și cât mai multe Cercuri Cultul Eroilor în școlile din localitățile județului.”

 

Petru Donespot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img