Odata cu aparitia ciupercilor in paduri s-au inregistrat si primele cazuri de intoxicatie. La sfârsitul saptamânii trecute, doua persoane din Buhusi au ajuns din aceasta cauza mai intâi la spitalul din localitate, apoi la Spitalul Judetean de Urgenta. De obicei, pacientii sustin ca sunt buni cunoscatori ai ciupercilor si nu isi explica de ce s-au intoxicat. In ultimii ani, in fiecare vara s-a vina pentru intoxicatii pe mutatiile ciupercilor. Otilia Pavel, doctor in micologie, arata ca termenul “mutatie”, folosit de opinia publica in ultima vreme, nu este corect. Nu este vorba nici despre incrucisarea ciupercilor comestibile si a celor otravitoare din cauza vântului care ar plimba sporii. Dupa ce ploua abundent, apar multe ciuperci, iar multe ciuperci inseamna si mai multi culegatori, mai multe accidente. Aparitia cazurilor de otravire este cauzata de neatentie sau necunoastere. Cu alte cuvinte, daca “Hribul dracului” ajunge intr-o oala de trei kilograme plina cu mânatarci si galbiori, dupa ce gatim tocanita trebuie sa sunam la 112.

“Este suficient ca intr-un grup mare de ciuperci comestibile sa existe doua otravitoare pentru a produce astfel de tulburari. De altfel, ciupercile otravitoare sunt greu de recunoscut, iar culegatorii nu sunt intotdeauna foarte atenti.”

dr. Otilia Pavel, biolog la Complexul Muzeal de Stiintele Naturii “Ion Borcea” din Bacau

 

Directia de Sanatate Publica recomanda:

-evitati consumul de ciuperci/bureti de la comercianti care nu pot face dovada avizului fito-sanitar;

-evitati consumul de ciuperci/bureti din padure;

-nu hraniti copiii cu mâncaruri pe baza de ciuperci/bureti, deoarece pot face forme grave, chiar letale, de intoxicatie;

-credinta ca prin fierberea cu ciupercile a unor obiecte de argint sau a unor legume (ceapa, usturoi, cartofi) s-ar verifica toxicitatea este gresita;

– prezentati-va la medic daca ati consumat ciuperci si aveti urmatoarele simptome: colici abdominale; greturi; varsaturi; diaree; sudori abundente, semne de deshidratare, agitatie, confuzie, halucinatii, crampe musculare, micsorarea pupilei.

Silvia Patrascanu

Doina Mincu