24 aprilie 2024
ActualitateOperatiunea "Regularizarea" / Statul i-a imbogatit pe bacauani cu 57 miliarde lei

Operatiunea “Regularizarea” / Statul i-a imbogatit pe bacauani cu 57 miliarde lei

Fiscul bacauan a actualizat situatia privind contribuabilii care trebuie sa primeasca de la stat bani ca urmare a regularizarii impozitului pe 2004. Sumele de restituit reprezentand diferente de impozit pe venit rezultate din regularizarea anuala a impozitului pe venit se restituie in termen de cel mult 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere anuala. Deja, o mare parte a contribuabililor bacauani au intrat in posesia banilor datorati de stat. Cei mai multi au primit sume ce depasesc 1,5 milioane de lei vechi.

Potrivit Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau, au fost emise in total 87.334 decizii de impunere. Din acest total, 6.504 de bacauani trebuie sa mai plateasca statului, ca urmare a regularizarii, 3.357.000 lei noi (aproximativ 33,5 miliarde de lei vechi). Partea buna este ca aproape 66.832 de contribuabili au de primit bani de la stat. In total, ei au de incasat 8.641.000 lei noi (aproximativ 86 miliarde de lei vechi). Peste 9.061 de contribuabili au de primit sume mai mici de 5 lei noi (50.000 de lei vechi), insumand 21.000 lei noi (210 milioane lei vechi), in vreme ce aproape 39.500 de bacauani au de incasat de la stat sume cuprinse intre 5 lei si 150 de lei noi (50.000-1,5 milioane de lei), totalizand 23,5 miliarde lei vechi. Cei mai fericiti vor fi contribuabilii care au de incasat de la stat sume ce depasesc 1,5 milioane de lei, in total acestia urmand sa primeasca peste 60 miliarde de lei vechi. Exista insa si contribuabili, aproape 14.000, care nu au de platit statului nici un ban, dar nici nu au de primit, fiind pe zero la toate capitolele.

&#8222Pana la aceasta data, statul a incasat de la contribuabili aproximativ 30 la suta din totalul diferentelor de plata, insemnand 9,5 miliarde de lei. De cealalta parte, suma totala restituita de la buget catre contribuabili, prin compensare sau plata, reprezinta 66 la suta din totalul diferentelor de restituit, adica aproximativ 57 miliarde de lei vechi”, a declarat Maricel Radu, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Bacau.



Diferentele de impozit pe venit de restituit mai mici de 5 lei inscrise in decizia de impunere anuala sau ramase dupa compensarea cu eventualele debite neachitate, dupa caz, raman in evidenta fiscala spre a fi compensate cu datorii viitoare. Aceste sume se restituie in numerar, numai la solicitarea contribuabilului, sau atunci cand, cumulat, suma de restituit depaseste limita mentionata. Diferentele de impozit pe venit de restituit cuprinse intre 5 lei inclusiv, si 150 lei se restituie prin mandat postal. In acest caz, contribuabilii nu trebuie sa se deplaseze la unitatea fiscala, pentru incasarea sumelor. Suma de restituit se achita persoanei, la domiciliul acesteia, de catre lucratorii postali, iar in cazul in care persoana respectiva nu este gasita la domiciliu, suma se ridica de la oficiul postal. Diferentele de impozit de restituit mai mari de 150 lei inclusiv, se restituie in numerar, prin mandat postal sau virament in contul bancar comunicat de contribuabili. Restituirea in numerar a diferentelor de impozit mai mari de 150 lei inclusiv, se face de unitatile de trezorerie la data comunicata contribuabililor prin instiintarea de restituire, conform programarii. In cazul in care contribuabilii nu se prezinta la data comunicata, reprogramarea se face de catre unitatea fiscala de domiciliu, la solicitarea acestora. Pentru diferentele de impozit pe venit nerestituite in termenul de 60 de zile de la data comunicarii deciziei de impunere, contribuabilii au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii acestui termen. Acordarea dobanzilor se face la cererea contribuabililor.Scris de Florentin RADU

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri