La cea de-a 41 – a editie a manifestarilor de comemorare a eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial, ce s-au desfasurat sub imboldul “Memoria Oituzului”, senatorul Dan Tataru a adus o veste deosebita pentru aceste meleaguri: Oituzul va avea un mausoleu ca si Marasestiul – o alta localitate simbol în care armata româna a scris pagini de nemuritoare glorie.

“In aceasta toamna vom avea actul normativ pentru a putea porni constructia Mausoleului la Oituz” – spune senatorul Dan Tataru.

“Memoria Oituzului” este o manifestare de amploare desfasurata in localitatile Oituz si Poiana Sarata. Subprefectul judetului Bacau, Dorian Pocovnicu, prezent la evenimentul din acest an a declarat: “An de an sa facem la fel de frumoasa aceasta cinstire a eroilor si sa luptam (cum se dau luptele azi), pe acest front netrasat pe granite pentru a ne apara identitatea”.

Cel mai emotionant cuvânt l-a rostit la Oituz generalul Jenica Vasile Apostol, care a electrizat asistenta declarând: ”De 41 de ani, cu grija autoritatilor locale aici au loc manifestari de comemorare a eroilor. Peste patru ani se vor implini 100 de ani de la cea mai crunta batalie a Armatei Române din timpul Primului Razboi Mondial. Noi n-am venit de nicaieri, aici vom fi pe verticala dainuirii. Ai nostri au stiut intotdeauna ca arcul carpatic este «coloana vertebrala» a pamântului românesc si nu asa cum au incercat unii sa ne convinga prin false argumente istorice si diplomatice si chiar prin forta armelor ca acesta ar fi linie de demarcatie a pamântului românesc!”

Daca Corul mixt taranesc Oituz, dirijat de prof. Ion Oprea a adus un florilegiu de cântece catre ”dulcea patrie româna”, la fel de sublim a fost faptul ca mai multe oituzence, au venit la aceasta sarbatoare imbracând costumul popular national, din lazile de zestre a mostenirii lor scumpe.

Alte articole