I.G.I a fost trimisă în judecată, anul trecut, pentru delapidare. Procurorii au acuzat-o că, în calitate de ofiţer bancar/ofiţer de tranzacţii clienţi în cadrul RAIFFEISEN BANK, a sustras, în 2015, din casetele cu numerar pregătite în vederea alimentării ATM-lui agenţiei suma de 114.760 lei.

Prejudiciul a fost recuperat integral, însă, femeia a fost condamnată, de Judecătoria Bacău, la 1 an şi 2 luni închisoare, cu suspendare, plus muncă în folosul comunităţii. Sentinţa nu este definitivă.
În 2015, banca a făcut plângere penală în care cerea o anchetă faţă de ofiţerul de tranzacţii clienţi, I.G.I., bănuită că ar fi produs băncii un prejudiciu în valoare totală de 114.760 lei.

Şi asta după ce Departamentul Antifraudă şi Anticorupţie din cadrul băncii a fost sesizat de către Departamentul de Refuzuri de Plată şi Prevenire Fraude prin Carduri cu privire la identificarea unui minus de 58.660 lei. “Din cercetările efectuate a rezultat că, la data de 24.03.2015, ofiţerul de tranzacţii clienţi I.G.I. a încărcat casetele ATM-lui cu suma de 520.000 lei, acestea fiind depozitate în camera de tezaur, urmând ca alimentarea ATM-lui cu numerar să fie efectuată în dimineaţa zilei de 25.03.2015.

La data de 25.03.2015, deschiderea agenţiei şi alimentarea ATM-lui cu numerar au fost efectuate de către ofiţerul tranzacţii clienţi I.G.I. împreună cu SRM, înlocuitorul directorului agenţiei.

Cele două salariate au preluat casetele cu numerar din tezaur şi le-au depozitat temporar în dreptul ghişeului de tranzacţii aferent casierului secundar RG, care nu se afla la birou în ziua respectivă. Înlocuitorul directorului de agenţie SRM s-a întors la biroul său pentru a lista email-ul ce face referire la suma alimentată şi numărul cupiurilor ce trebuie introduse în casetele ATM-lui. Astfel, inculpata I.G.I. a rămas singură cu casetele de numerar şi a sustras cupiuri în bancnote ce totalizează suma de 114.760 lei, constatată ca fiind prejudiciu în cauză”, se menţionează în rechizitoriu.

Înregistrările video ar confirma că inculpata a dus către ghişeul ei de lucru caseta cu bani şi, ulterior, a sustras suma respectivă. De altfel, în declaraţia dată în faţa procurorilor, femeia recunoaşte că prejudiciul înregistrat în dauna băncii a fost creat de ea. Inculpata a declarat că banii luaţi din casete i-a ascuns în geanta personală, fără a-i număra, şi i-a scos din agenţie la terminarea programului.

“În urma erorilor declanşate de ATM, şi pentru faptul că inculpata I.G.I. a introdus fără aprobare monetar în casetele ce generau aceste erori, directorul agenţiei bancare a procedat la efectuarea unui inventar în casieria inculpatei, stabilind iniţial lipsa sumei de 83.500 lei”, mai spun procurorii. La audieri, angajata băncii a motivat că avea datorii acumulate în timp şi a intrat în incapacitate de plată a ratelor bancare pentru un credit ipotecar, astfel că prin sustragerea banilor din gestiunea sa a achitat acele datorii restante. La dosar a fost depusă o adresă din partea băncii din care rezultă că inculpata I.G.I. a restituit integral suma de 114.760 lei.

Alte articole