Universitatile din toata tara si, implicit, din Bacau, au primit cifrele de scolarizare pentru anul universitar 2013-2014. Toate institutiile de invatamânt superior au publicat pe site-urile proprii calendarul inscrierilor si probele pe care candidatii trebuie sa le sustina in vederea admiterii la facultate. Daca universitatile renumite din tara introduc din nou admiterea prin examen scris, in Bacau se mentine doar concursul de dosare.

Universitatile isi deschid deja portile pentru noii absolventi. Unele le pregatesc si surprize – concurs de admitere pe examen scris, altele pastreaza doar admiterea pe concurs de dosare in functie de media de la bacalaureat, iar altele, admitere incrucsata. In Bacau, Universitatea “Vasile Alecsandri” are aprobat in anul universitar viitor peste 1.000 de locuri, la studiile de licenta si de master. Aici, admiterea variaza ca metodologie de la o facultate la alta, dar pastreaza concursul de dosare la toate facultatile in functie de mediile de la bacalaureat si proba de specialitate de la acest examen. “La Inginerie, Stiinte Economice si Stiinte vor fi aceste concursuri de dosare, iar la Facultatea de Stiinte ale Miscarii si Sportului vor fi, in plus, probe de aptitudini si la Litere, probe de competente. Admiterea trebuie sa fie permisiva, in schimb, sistemul este mai restrictiv la iesire”, a explicat prof.univ.dr.ing.Valentin Nedeff, rectorul Univ.”Vasile Alecsandri” Bacau. La Universitatea “George Bacovia” la toate facultatile admiterile sunt pe dosar, asa cum declara prof.univ.dr. Tatiana Puiu, rector, pentru cele 700 de locuri de licenta si alte 325 de locuri pe programele de master.

La altii e altfel

La Facultatea de Administratie si Afaceri Bucuresti admiterea se face pe baza unei medii calculate intre media obtinuta la bacalaureat si media anilor de liceu. In schimb la Facultatea de Matematica si Informatica Cluj, candidatii vor sustine examen scris si o proba eliminatorie de limba engleza, iar la Facultatea de Biologie Iasi este concurs de dosare, pe baza mediei de la Bacalaureat.

Marile universitati isi triaza studentii

La Universitatea Bucuresti, pe Administratie si Afaceri admiterea este cu 50 la din media obtinuta la Bacalaureat si 50 la suta media anilor de liceu, la Chimie – 25 la suta din nota test-grila, plus 75 la suta media de la bacalaureat, la Drept – examen la doua discipline, la Filosofie – concurs de dosare, pe baza mediei de la bacalaureat. Universitatea “Babes Bolay” Cluj Napoca a stabilit la Matematica si Informatica – examen scris la Matematica sau Informatica + proba eliminatorie de Limba engleza, Fizica – test-grila la Fizica, Litere – examen de competenta lingvistica, iar Universitatea “Al.I.Cuza” Iasi – pe Biologie – concurs de dosare, pe baza mediei de la bacalaureat, iar la Educatie Fizica si Sport – 50 la suta din nota proba de aptitudini sportive si 50 la suta media de la bacalaureat

Alte articole