Ordinul de incepere a lucrarilor pentru centura ocolitoare a municipiului Bacau depinde de „mobilizarea antreprenorului in santier”. Este raspunsul oficial venit de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) care ne da si o veste buna: exista un buget consistent disponibil, pentru inceput, la acest obiectiv. Cu toate acestea, nu tot terenul este liber de sarcini. Asta pentru ca nu au fost identificati proprietarii terenurilor sau cei identificati vor fi despagubiti foarte putin, asadar, deocamdata, refuza sa plece.

Casa lui Gheorghe Paduraru, un bacauan care locuieste in Letea Veche se afla exact in mijlocul autostrazii cu patru benzi care va servi drept varianta ocolitoare. Si-a cumparat casa de 88 mp si o curte de câteva sute de metri, in 2011 cu 44.000 euro. N-a stiut la acel moment ca centura se va construi, fiind un proiect vehiculat din 2004 incoace constant doar in scopuri electorale, fara nici un pas concret.

Anul trecut, vestea a picat ca un trasnet. „Noi nici n-am aflat de la Compania de Autostrazi. Ne-a spus un vecin. Ce va omorâti sa amenajati? Nu stiti ca pe aici vine centura?”, povesteste omul. S-a convins ca nu este o pacaleala. „Am intrat pe internet si am vazut exact studiul de fezabilitate, proiectul. Nimeni de la CNADNR nu ne-a contactat, ci doar am fost informati ca facem obiectul unei exproprieri, ne-am dus la primarie. Apoi, am vazut anexa la hotarârea de Guvern, la pozitia 703, ca trebuie sa primesc 10.792 lei pentru teren. Casa nici nu este evaluata, pentru ca terenul figureaza agricol, ca sa ii scada valoarea. Oricum, acum nici nu pot vinde pentru ca totul este blocat”, a mai spus omul foarte suparat, care are toate documentele privind statutul terenului, actele de vânzare-cumparare s.a.m.d..

PUBLICITATE

 

Gheorghe Paduraru a deschis un proces in 2014 pentru asigurare de dovezi si s-a facut o expertiza prin care sa dovedeasca clar ca terenul si casa fac mai mult decât modesta despagubire de 3000 euro.

Reprezentantii Companiei nu s-au prezentat la proces. „La momentul la care vor veni sa semnez documentul de expropriere, nu-l voi semna. Urmatoarea oprire este la instanta, unde vom avea alte doua expertize, iar judecatorul va hotari care este valoarea justa a proprietatii mele. Daca stiam ca asa va fi situatia, nu luam in calcul sa cumpar aici”, spune Paduraru. Nu este singur in aceasta situatie. La fel mai sunt vecinii de alaturi, o familie cu un copil abia nascut, care are credit prin Prima Casa, dar si vecinele de vis-a-vis.

Intr-un comunicat oficial remis redactiei noastre, Compania de Autostrazi ne informeaza ca nu tot terenul este liber de sarcini. „Sectoarele pentru care CNADNR detine Autorizatie de Construire reprezinta 90% din suprafata totala necesara”. Asta inseamna ca ar putea incepe lucrari acolo unde se poate si nu sunt probleme juridice cu terenurile. Constructia poate incepe pe mai multe fronturi, in functie de disponibilitatea existenta pe sectoare.

centura 3

Nu doar oamenii vor fi nevoiti sa se mute din calea drumului, ci si societati. Este si cazul unei vulcanizari aflate inainte de podul spre Vaslui. Am incercat aici sa discutam cu un manager, dar n-am reusit. Una dintre angajate ne-a declarat insa ca este convinsa ca lucrarile nu vor incepe. „Va spun ca e doar de campanie. Noi am mai intrebat si nimeni nu crede”, ne-a spus foarte convinsa femeia.

Mai bine de un an de la semnarea contractului

La 1 aprilie s-a implinit un an de zile de la semnarea contractului, timp in care nu s-a intâmplat nimic. Contractul de executie a fost câstigat de Eko Insaat Ve Tic AS din Turcia, cu oferta de 393,8 milioane de lei. Trebuie sa realizeze 30 km cu regim de autostrada. Turcii si-au plasat sediul pe strada Vasile Alecsandri, si-au adus inginerii la fata locului si cauta sa angajeze români pe diferite pozitii, de la ingineri la oameni in siguranta si securitate la munca. „Nu este vina companiei noastre ca n-am inceput lucrul, am asteptat ordinul de incepere. Noi am inceput organizarea de santier si avem in vedere mai multe locatii”, a declarat Mehmet Ali Rende, manager de proiect adjunct. De cealalta parte, reprezentantii CNADNR sustine ca „desuspendarea lucrarilor se va face in conformitate cu mobilizarea antreprenorului in santier”.

Asadar, imediat ce constuctorul anunta ca a terminat organizarea, nu sunt motive sa nu inceapa efectiv lucrul. In plus, potrivit companiei, „avansul va fi acordat antreprenorului in conformitate cu contractul de lucrari, dupa ridicarea ordinului de suspendare. Ministerul Transporturilor a comunicat pentru anul 2016 un buget disponibil de 80 milioane de lei. Totodata, CNADNR a depus cererea de finantare in cadrul POIM 2014-2020 in vederea cofinantarii sumelor alocate de la bugetul de stat, urmând ca dupa lansarea apelului de proiecte aferent domeniului infrastructurii sa fie semnat si contractul de finantare.”

Termenul de realizare a lucrarilor este de doi ani de la data ordinului de incepere, iar turcii au de gând sa se tina de treaba. „Este al 95-lea proiect al companiei, dar primul care vizeaza constructia unei centuri in România”, a mai spus managerul de proiect de la Eko Insaat Ve Tic AS.

Mai multe santiere?

Din câte se pare, reprezentantii constructorului au cerut sprijinul mai multor autoritati locale din apropierea municipiului, unde iau in calcul sa-si faca baza de lucru. Una dintre localitati este Nicolae Balcescu. „Au venit persoane care s-au recomandat ca fiind constructori si au intrebat unde ar putea sa faca organizare, dar nu s-a intâmplat nimic. Au delimitat niste zone si cred ca vor incepe curând”, a spus primarul Anton Siler. Si la Letea Veche ar putea fi o astfel de locatie, dar primarul are indoieli ca in comuna sa ar putea incepe santierul in forta. „Aici sunt niste probleme cu terenurile, nu s-au identificat toti proprietarii, sunt mostenitori care nu se gasesc. Oamenii au fost foarte suparati. Cum sa nu fie, daca au primit 1 leu pe metru patrat, fata de 3 lei, cât merge in piata”, a declarat primarul Petru Dochiei.

Reprezentantii municipalitatii bacauane au confirmat pentru cotidianul Desteptarea ca turcii au cerut sapte hectare lânga cimitirul Sarata 2 tot pentru organizare de santier. Turcii vor subcontracta diferite parti din lucrare, dar estimeaza ca prezenta lor se va regasi in economia locala si se va resimti in termeni de milioane de euro.

Centura va avea doua brate, unul pe vest, altul pe est si va avea rolul de a usura traficul din municipiu.

Presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, a anuntat ca lucrarile vor incepe cel mai târziu pe 25 mai 2016. „Societatea de consultanta Primacons a scris explicit ca lucrarile vor începe obligatoriu cel mai târziu pe 25 mai 2016, in caz contrar se reziliaza contractul. Din discutiile purtate înteleg ca lucrarile vor începe pe tronsonul N. Balcescu – Luizi Calugara, legatura dintre E85 si DN11, în lungime de 7,5 km.”


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

22 COMENTARII

 1. Nu stiu ce autorizatie ai primit matale pentru constructia unei case pe un teren agricol. Deci daca ai incalcat legea sau ai vrut sa economisesti niste bani, plateste acum consecintele, nene.

 2. Unde-i lege nu-i tocmeala !Daca dl. Paduraru si-a construit casa fara autorizatie suporta consecintele,dar daca i sa dat autorizatie de constructie ,stiindu-se de centura (proiect 2004) atunci cineva mai trebuie sa raspunda.

 3. Da-l in judecata, nene, pe cel care a dat autorizatie de casa pe teren agricol. Cere de la el despagubiri pt casa. Pt terenul agricol, pretul oferit de CNADNR e chiar mare.

 4. Mai dobitocule, daca nu stii, de ce te bagi ca musca in curul calului ? Omul a cumparat o casa construita de un dezvoltator imobiliar care ala s-a ocupat de autorizatii etc. Ai idee ca alaturi mai este inca o casa identica construita de acelasi dezvoltator imobiliar, accesata prin credit Prima Casa ? Dobitcul secolului care esti, pai cum crezi tu ca vreodata daca era teren agricol acolo, vreo banca ii dadea bani amaratului care s-a inhamat la rate pentru 30 ani ? Adica banca asa proasta sa fie sa isi riste banii ? Ai facut in viata ta vreun creedit, sau o arzi pe ajutor social ?

  Vorbesti ca sa nu taci, la fel ca toti romanii cretini, neamt de handicapati !

 5. Expropiatule, cat timp terenul de sub casa figureaza ca teren agricol, cum scrie si in articol, bazat chiar pe declaratiile tale, tu, “dezvoltatorul imobiliar” si cine a semnat autorizatia de constructie sunteti in culpa. A cui o fi vina mai mare nu ma intereseaza pe mine, si nici CNADNR-ul nu poate, nici daca ar vrea, sa comita o alta ilegalitate platind despagubiri la alt pret decat cel corespunzator tipului de teren (teren agricol).
  Chestia aia cu banca care, daca a dat banii, asta inseamna ca totul e ok, nu demonstreaza decat naivitatea ta. Iar faptul ca te lauzi tocmai cu un imprumut la banca, in urma caruia te vei alege si cu o paguba frumusica, tine de cretinismul atator romani care se lauda cu banii luati de la 7 banci, bani pe care nu-i vor putea returna… Intre ei si solicitantii de ajutor social nu e decat o singura diferenta majora, si anume ca indatoratii provoaca pagube mai mari bancilor, decat ceilalti bugetului…

 6. Gheorghe, atat timp cat terenul de sub casa figureaza ca teren agricol cum s-a putut construi o casa pe el ? Cine elibereaza autorizatie de constructie ? Adica tu imi spui mie ca eu platesc impozit an de an la primaria Letea Veche pentru o casa si de fapt acea casa e construita cu autorizatia tot de la Primaria Letea Veche data pe un teren agricol ? Mai desteptule, evaluarile sau facut din elicopter, nu a venit nimeni sa verifice fizic statusul din teren. Este vorba de documentatia din 2004, pe care acel teren figura ca teren agricol. In virtutea acelei documentatii vechi s-a emis un HG in 2013 .CNANDR trebuie sa vina in teren sa refaca evaluarea, sa identifice unde sunt case si unde nu. Noi nu avem o problema sa plecam, dar sa fim despagubiti inatai, nu aruncati in strada si cu banii furati de stat !!! Iar problema ta cu bancile, denota doar ca esti un asistat social basinos care traiesti din banii mei si a celorlalti care muncim in privat sa te intretinem pe tine si alte putori care stau toata ziua pe internet si comenteaza fara sa cunoasca spetele.

 7. Am trecut prin zona si am vazut ca multe case sunt construite in acea zona agricola, una la margine ,alta pe ici colo. Impozitul cum se plateste ? ca proprietate(impozit teren+impozit casa) sau ca teren agricol(doar terenul) ? daca este teren agricol putea sa primeasca subventie de la stat daca vroia.

 8. Ba, desteptilor, la CNADR figureaza ca teren agricol, ca n-au avut curiozitatea sa verifice la fata locului daca nu cumva s-a schimbat situatia. Ca, intre timp, terenul a fost trecut in intravilan, dar CNADR n-a mai verificat la fata locului.

 9. Bah expropiatule, eu nu-s juristul CNADNR-ului, nu stiu cum s-au facut evaluarile, din elicopter sau din actele primariilor, dar chiar in articol scrie ca terenul figureaza (timp prezent – deci si acum, nu doar in 2004) ca teren agricol. Cum de platesti impozit pe casa pe un teren agricol e tot o anomalie de-a primariei Letea veche, intreaba-i pe ei cum de. In mod normal, fie terenul trebuia trecut in intravilan inca de cand dezvoltatorul imobiliar a construit casa, fie, daca nu se putea, nu trebuia construita casa! In ambele cazuri, nu figura in acte ACUM terenul de sub casa ca teren agricol. CNADNR-ul ia act de destinatia terenului, asa cum apare la primarie, si plateste pretul prevazut prin lege pt terenul respectiv, nu sta la targuiala cu fiecare proprietar al unei constructii ilegale – cel putin in aparenta.
  Vad ca ii jignesti pe toti cei care, sesizand evidenta lucrurilor, spun acelasi lucru. Om fi toti prosti, dobitoci, asistati sociali, numai tu desteptaciunea pamantului, mare “afacerist”, cu casa-n pom de destept ce esti.
  Bah, cand zece oameni iti spun ca esti beat, du-te acasa si te culca, chiar daca tu nu simti ca esti beat – zice-o vorba din popor…

 10. Da mah Jimmy, dar in cazul asta articolul trebuia ca articolul sa precizeze ca CNADNR_ul se raporteaza la datele pe care le avea in 2004, de cand a fost facut initial proiectul soselei de centura, si cand terenul figura, ATUNCI, ca teren agricol. Daca, dupa 2011, terenul a fost trecut ca intravilan, iar ACUM terenul apare ca intravilan la primaria Letea Veche, CNADNR-ul trebuie sa ia act de schimbare. Chiar si in cazul asta, ramane intrebarea: cum de a putut fi facuta schimbarea destinatiei terenului in 2011, cat timp se stia de proiect si primaria Letea Veche nu putea sa acorde autorizatie? Exact ca si-n cazul terenurilor inundabile, terenuri pt care nu e voie sa fie trecute ca intravilan pt constructia de case, dar pt care primarii mai acorda autorizatie, pt un bacsis acolo… Cine sunt de vina, in caz ca se produce beleaua? Proprietarii si primarii…

  • Inteligentule, e chiar asa greu de inteles ca CNADR nu a luat act de schimbarea situatiei de la fata locului? Zici ca se stia de proiect… se stia, mai desteptule, dar nu se stia pe unde o sa treaca pentru ca a fost tinut secret traseul. In mod normal, dupa zece ani de la demararea proiectului, CNADR trebuia sa vina si sa vada daca situatia mai permite constructia dupa planurile vechi. N-a facut-o si acum apar probleme.

 11. Pentru cine nu stie, terenul arabil poate fi scos din circuitul agricol (cu atat mai mult cu cat este si intravilan, conform PUG-ului actualizat de fiecare primarie in parte). Pentru asta sunt necesare 3 avize: de la OCPI Bacau, de la ANIF si de la Camera agricola. Mai nou, de vreo 2-3 ani incoace, la intabularea terenului, acesta se scoate automat din circuitul agricol si devine curti-constructii din arabil in baza autorizatiei de constructie emise de autoritatea competenta (primarie la intravilan, consiuliul judetean la extravilan).

 12. Da mah Ghe, desteptule care le stii tu pe toate, pensionar sau asistat social ce esti, ca altceva nu poti fi devreme ce stai de la prima ora si postezi aberatii si ai un dinte impotriva bancilor si oamenilor care muncesc de dimineata pana seara si iau credite sa isi cumpere o acasa. Pai mai desteptule, ce treaba am eu cu terenul, sau autorizatiile daca vin si cumpar un apartament la cheie intr-un bloc construit de exemplu in comuna Magura ? Eu ma duc sa iau autorizatie pentru teren? Eu merg sa vad daca e intravilan sau agricol? Eu platesc banii, semnez un contract la notar si ca beneficiar primesc o locuinta la schimb. Pai ala de a construit blocul a putut sa il construiasca pe un teren agricol mai cap patrat ? Si da, am o placere maxima sa jignesc postaci de 0,50 de bani ca tine peste tot unde ii prind.

 13. @Jimmy, nu te mai chinui sa ii explici lui @ghe pentru ca pe el efectiv nu il duce capul. Atata a inteles el din articol si o tine langa pana la sfarsit.
  Pentru ultima data explicatii pe aceasta speta:
  Acest teren figura la nivel de anii 2000 ca agricol,ca multe altele din Romania probabil, atunci s-a facut un studiu de fezabilitate care ulterior a fost ingropat binenteles pentru ca nu a mai fost in discutie sa se faca centura in Bacau. Evident ca de atunci s-au mai constuit case, situatia din teren s-a schimbat in 13 ani, in cazul de fata casele despre care se discuta au fost construite de un dezvoltator imobiliar si pusa apoi in vanzare. Nu cred ca mai exista cineva in anul 2016 care crede ca poate primi autorizatie de constructie pentru o casa pe un teren agricol. Binteles ca terenul a fost trecut in intravilan in momentul demararii contructiei caselor ! Ahh, ca CNANDR s-a trezit in 2012-2013 sa refaca studiul de fezabilitate cu datele din anul 2000, nesinchisindu-se macar sa vina in teren sa reevalueze situatia, asta da, e alta discutie.
  Sper ca, cu ocazia asta am incheiat definitiv subiectul ” case construite ilegal pe teren agricol, si oameni care se impotrivesc proiectului de centura” Nu domnle, nu se impotriveste nimeni, dar nu poti arunca oamenii afara din casele platite cu banii stransi de o viata si sa le dai 2500 eur in bataie de joc sa se mute ! Asa ceva nu este posibil, iar domnul Benea daca citeste comentariile astea ar face bine sa ia act de ele si sa ne sustina, nu doar sa se laude cu proiectele facute din birouri de la Bucuresti de persoane incompetente ! Nu de alta, dar riscam sa il bagam in aceasi oala cu ei si pe dansul !

  • daca domnul Benea va va despagubi din buzunarul propriu, nu ne opunem, daca va pune la bataie banii orasului eu zic sa se gandeasca de doua ori. ca n-are orasul vreo vina ca v-ati construit casele unde nu trebuie. de ce trebuie sa platim noi bacauanii prostia altora?

 14. @un bacauan, inca odata se dovedeste ca mama prostilor e mereu gravida. Despagubirile pentru exproprieri se fac conform legii din bugetul statului, adica da, din banii tai si ai mei. Si domnul Benea nu are treaba cu banii orasului, el e Presedinte la Consiliului JUDETEAN ( am scris cu caps, nu pentru ca ma rastesc, ci pentru a evidentia, ca e vorba de Judet, nu Municipiu). Daca ai fi pus pana pe o carte la timp acum nu mai debitai aberatii cand deschideai gura.

 15. @expropiatul
  Bine ca nu ti-ai construit un zgarie-nori in zona, ca acu trebuia bugetu sa te despagubeasca cu 1 mld de dolari. Mare noroc pe capu nostru cu oameni ca matale!

 16. Unde a mai vazut cineva teren agricol sa se vanda cu 10.000 de lei. ( asta pentru boul care a afirmat ca e chiar mult 1 leu). Peste tot ha de teren agricol depaseste cu mult valoarea asta….dublu sau chiar triplu. E hotie !!!!!!. Sa nu mai spunem ca si restul terenului este compromis si nu mai poti face agricultura fiind faramitat si fara acces. Eu propun ca varianta sa treaca prin Bacau prin casa lui gheorghe (postacul de serviciu ) si sa-l despagubeasca cu jumatate din valoarea reala ….

 17. Soseaua a fost proiectata de niste amatori. Nu a fost ales traseul optim iar toate studiile realizate pe milioane de euro au fost la misto… Asta e Romania….
  De Rascoala din 1907 ati auzit ???

 18. Cei care ati scapat de expropiere NU VA BUCURATI. Cititi presa locala din Ardeal ce s-a intamplat acolo unde au fost expropieri pe tronsoanele de autostrada. Constructorii au facut un dezastru pe terenurile ramase. Vor face un dezastru prin comunele unde vor lucra. Banii pe expropieri sunt foarte putini si se vor da dupa foarte multi ani. Terenurile vecine soselei au fost degradate de utilaje si nu vor mai putea fi cultivate. O parte din teren va ramane fara drum de acces. Ne asteapta o mare batjocura. Suntem sute si chiar mii de pagubiti. Punem mana pe furci si topoare !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ