19 aprilie 2024
ActualitateO frumoasă ”poveste folk” la Onești – Festivalul ”Pe aici nu se...

O frumoasă ”poveste folk” la Onești – Festivalul ”Pe aici nu se trece”

Oneștenii s-au bucurat din plin de două zile de muzică folk, la Biblioteca Municipală ”Radu Rosetti” desfășurându-se prima ediție a Festivalului ”Pe aici nu se trece!” Cum muzica folk are numeroși simpatizanți în municipiul de pe Trotuș, înainte de ora începerii primului spectacol al acestui festival în sală nu se mai găsea nici un loc liber! ”Este un eveniment să ne aducem aminte de vremurile frumoase în care prevala finețea poeziei și a muzicii”, a mărturisit Nicu Moraru, component al ”legendarei” formații ”Flacăra Folk 1973”, el fiind cel care a deschis șirul recitalurilor de muzică folk la acest festival.

Manifestarea a adus un omagiu și ”prietenului în muzică” Gil Ioniță, care și-a petrecut tinerețea pe meleagurile oneștene. Au fost interpretate melodii ale acestui renumit interpret de muzică folk precum și unele cântece care din cauza cenzurii comuniste, nu au fost transmise niciodată!

După ce ne-au bucurat de pe scenă cu frumoase melodii Lică și Cristina Chițcan, o surpriză deosebit de plăcută a făcut oneștenilor Grupul ”Harmonic” (condus de prof. Mihai Teleagă) din Târgu Ocna. În recitalul său grupul a pornit de la prezentarea unor melodii de muzică folk și a arătat în ceea ce ”se metamorfozează” acest gen de muzică, de la cântecele pline de patriotism la ”reflexivitatea” armoniei dintre sunete și sentimentele de iubire (cu toate provocările la care îndeamnă aceasta).



Pe scena festivalului de la Onești, ce a fost prezentat de Tiberiu Ioniță (fiul regretatului Gil Ioniță) au urcat nume mari ale folk-ului (Emeric Imre, Maria Gheorghiu, Vali Șerban, Radu Gheorghe) și interpreți cunoscuți (Florin Săsărman, Adrian Beznă). Este de evidențiat această ”frumoasă poveste fok” de la Onești (după cum a declarat Maria Gheorghiu) dacă menționăm că odată cu protagoniștii festivalului spectatorii au fredonat cu plăcere melodii ”păstrate” în adâncul sufletului lor din anii 1970 – 1985 și dacă adăugăm că sonorizarea asigurată de inginerul Florin Lupancu a fost la înălțime !

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri