– de zece ani stau in chirie, de noua ani asteapta o locuinta sociala si de trei luni dorm toti patru in acelasi pat – doi adulti si doi copii isi duc zilele intr-o camaruta oferita din mila de parinti, pâna vor reusi sa se puna pe picioare – fetita cea mica merge la gradinita, cea mare la scoala, iar ambii parinti lucreaza in domeniul confectiilor imbracaminte, straduindu-se sa le ofere un trai decent copiilor

Familia Trifan isi doreste cu disperare o locuinta sociala. Viseaza la ea inca din anul 2006, când Vasilica si Simona Trifan au depus un dosar la Primaria Bacau. Barbatul spune ca a acumulat pâna acum 60 – 65 de puncte, insa, punctajul ar fi trebuit sa creasca odata cu aparitia celui de-al doilea copil. “Când m-am dus la primarie si le-am spus ca mai am un copil si sa modifice la dosar punctajul mi s-a raspuns ca or sa modifice ei in calculator, chiar daca nu apare aceasta mentiune si in listele afisate la avizier. Dosarul meu a fost aprobat si tot astept vesti din primavara pâna in iarna, dar de fiecare data ma duc cu vorba. O doamna de la Primaria 2 mi-a spus ca o sa vad casa când o sa se mai construiasca ceva in Bacau! Nu stiu de ce nu se dau in folosinta locuintele din blocul de pe strada Aeroportului, nr. 9, ca tot au fost finalizate lucrarile?!?”, spune Vasilica Trifan.

Muncesc pentru intretinerea copiilor la scoala

Simona si Vasilica muncesc amândoi in domeniul croitoriei, la o firma care are sediul prin spatele Garii Bacau. Munceste fiecare pentru un salariu de aproximativ 700 lei si au reusit multa vreme sa fie independenti. Ultima data au locuit intr-un apartament in zona Zimbru, unde trebuiau sa plateasca 100 de euro chiria, plus utilitatile. Proprietarul a pus in vânzare apartamentul, iar in alta parte nu au mai gasit chirie mai mica de 100 de euro/luna. Fetita cea mica li s-a imbolnavit, iar mama a stat cu ea internata pe la Iasi, copila fiind anemica.

Au urmat apoi o perioada de tratamente, drumuri la Iasi, iar Vasilica si Diana, fiica cea mare, au fost la un pas de a ramâne pe drumuri. Tatal barbatului i-a primit in cele din urma intr-o camaruta, iar de trei luni, intreaga familie doarme intr-un pat subred, a carui saltea are multe arcuri lipsa. “Suntem patru suflete care ne chinuim intr-un singur pat. Este tare greu, mai ales ca fetele cresc si imi este rusine sa mai dorm cu ele in pat. Batrânul ne-a intins o mâna de ajutor, dar nu ne poate tine la nesfârsit pentru ca mai are in grija doi nepoti. La batrânete nu mai sunt atât de rabdatori nici cu cei mici si au tabieturile lor.

Cel mai bine ar fi sa avem casa noastra si cred ca o meritam pentru ca suntem oameni seriosi si muncitori”, declara Vasilica. In pragul camerei apare fetita cea mare, mâncând dintr-un corn. “Daca nu erau bunicii, dormeam pe strada cu sora mea si cu parintii”, spune fetita cu naivitatea unui copil de 10 ani. Vasilica Trifan este hotarât sa mearga din nou in audienta la primarie si sa faca tot ce este necesar pentru a obtine o locuinta pentru familia lui.

Dosar incomplet

Primaria Bacau a dat curs solicitarii noastre si in urma verificarilor a reiesit faptul ca familia Trifan nu se califica pentru obtinerea unei locuinte sociale. “Domnului Trifan i s-a adus la cunostinta pe 20 iulie 2015 ca este nevoie sa-si completeze dosarul cu adeverinta de venit (el si sotia) de la un punct de lucru aflat in municipiul Bacau sau la maxim 30 km de oras. Totodata, solicitantul trebuia sa depuna la dosar copie dupa cartile de identitate ale celor doi soti. Trifan nu a facut aceste lucruri si in momentul de fata nu indeplineste conditiile pentru acordarea unei locuinte”, declara Ionut Tomescu, purtator de cuvânt la Primaria Bacau.

2.000 de cereri la Primaria Bacau

Familia Trifan este una din cele peste 2.000 de familii din Bacau care au depus la primarie dosar pentru o locuinta sociala. In ultima sedinta de Consiliu Local (luni, 31 august) au fost aprobate doar 49 din aceste solicitari, cea mai veche fiind de 15 ani.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

6 COMENTARII

  1. sa veniti pe milcov sa vedeti locuintele sociale. Sunt acolo nu numai oameni cu masini cat face cat un apartament si ei sunt cu nevoi speciale saracii. La astfel de oameni ar trebui sa se dea casa cu la ce-i cu masini luxoase, lautari care se dau ca nu au venit si ei invart milioane. Pacat de acesti oameni ca o sa primeasca apartament la sfanta asteapta sau vor primi vreo camiruta pe la letea unde WC-ul este pe coridor sau afara. Sa mergeti la caminele sociale de pe Letea sa vadeti cum este la intrare intr-un cuvant focar de infectie

  2. locuintele de pe str. Bucegi si str Fagaras sunt partial ocupate; sunt apartamente libere, nelocuite, respectivele persoane nu platesc nici la intretinere; ei tin efectiv cheia in buzunar sau subinchiriaza la altii; aceasta familie merita o locuinta sociala, de ce nu faceti un efort sa investigati daca intr-adevar oamenii care apar in hartii locuiesc in apartamentele respective si chiar au nevoie de acestea ?

  3. Votati mizerabilii de psd si veti primi nimic.psd-istii acorda un mare DA ptr construirea de moschee si ofera solutii ptr refugiati in loc sa ofere camin cetateanului roman.daca da spaga primeste repede casa ca asa a facut unchi meu,putoare psd-ista si si-a pus copii pe picioare cu ajitorul excrocilor psd.uita de puncte si locuinta ca psd-istii sunt deranjati,putorile psd-iste

LĂSAȚI UN MESAJ