Biserica Sf. Nicolae din Ciolpani-Buhusi este, cu siguranta, bijuteria architectonica a târgului. Ea fost construita pe locul unde, cu multe veacuri în urma, sulitasul Ciolpan, ostas al lui Petru Schiopul, domnitorul Moldovei, întemeiase un schit de calugari.

În anul 1730, schitul, aflat într-o avansata stare de degradare, a atras atentia medelnicerului Teodor Cantacuzino, cel care i-a antrenat pe cei mai iscusiti mesteri din zona pentru a construi, din lemn de stejar, o bisericuta. Astazi, acest lacas doldora de credinta si istorie se numara printre cele mai mici de acest gen din Moldova. Iata dimensiunile sale: lungimea: 7m; latimea: 3 m la pronaos, 5 m la absidele laterale si 2 m la altar.

Bisericuta are planul treflat, pronaosul absidat, absidele laterale pe trei laturi si absida altarului pe cinci laturi, decrosata. Pe ancadramentul sculptat al usii de la intrare, în partea superioara, sunt daltuite în lemn de stejar doua pisanii în slove chirilice: una din 1730, când a fost ctitorita biserica, si cea de a doua din 1846, când a fost învelita din nou cu sindrila. În timp, au fost efectuate mai multe lucrari de reabilitare, în anii 1846, 1913, 1969 si 2000-2002. Restaurarea din 2000-2002 a readus biserica la planul si elevatia initiala, fara pridvor si fara turn clopotnita. Iconostasul bisericii a fost repictat în 1969, iar icoanele pictate pe lemn sunt din secolele XVIII-XIX.

PUBLICITATE

Alaturi de aceasta bijuterie a fost înaltata (1993-1997) minunata manastire de maici cu hramul „Sfântul Emilian de la Durostorum”. La numai câtiva kilometri, în codru, se înalta manastirea Runc, un monument istoric despre care se stie ca, potrivit traditiei, ctitorul ar fi Stefan cel Mare. Manastirea Runc ar fi fost ridicata în urma luptei de la Orbic, în jurul anului 1457. Cei care trec prin Buhusi, viziteaza, de regula, manastirile Ciolpani si Runc, dar nici nu stiu ce comoara spirituala rateaza, daca nu viziteaza si minunata bisericuta din lemn.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ