25 aprilie 2024
ActualitateNu pleaca in vacanta fara asigurare. Sute de solicitari pentru cardul de...

Nu pleaca in vacanta fara asigurare. Sute de solicitari pentru cardul de sanatate

Multi bacauani se adreseaza, in aceasta perioada, la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru a intra in posesia cardului de sanatate. Acesta le ofera posibilitatea ca in momentul in care ies in spatiul comunitar sa beneficieze de servicii medicale.

Cardul este trimis direct la domiciliul solicitantului, in maximum 10 zile, iar eliberarea lui este gratuita. Cardul european de sanatate confirma dreptul unei persoane de a primi tratament de urgenta in sistemul public de sanatate al tarii in care se deplaseaza.

Cardul este eliberat gratuit, dar nu poate fi utilizat pentru a acoperi tratamentele planificate in alta tara. Spitalele care asigura servicii de sanatate publica sunt obligate sa recunoasca documentul.



“Pâna in luna aprilie s-au eliberat doar certificate provizorii. In primul trimestru au fost eliberate peste 1.450 de astfel de documente. Din luna aprilie a reinceput si tiparirea cardurilor. De atunci am eliberat 591 de carduri in aprilie, 910 in luna mai si alte 973 in iunie. In paralel s-au eliberat si certificate provizorii. Cererile sunt mai mari, acum pe timpul verii” – a declarat Iulian Oboroceanu – purtator de cuvânt la CJAS Bacau.

Certificatul provizoriu are aceeasi calitate

În situatiile in care institutia competenta nu poate din motive obiective sa elibereze cardul european, aceasta va putea elibera un certificat provizoriu de inlocuire (document cu aceeasi valoare juridica). Cardul european/certificatul provizoriu de inlocuire dovedeste calitatea de asigurat a persoanei care il poseda si durata drepturilor care ii sunt deschise.

Titularii cardului european de sanatate beneficiaza de prestatiile medicale care se dovedesc necesare, tinând seama de natura ingrijirilor si de durata prevazuta a sederii. Pentru servicii de urgenta se poate ajunge chiar si la interventii chirurgicale, daca este cazul.

Pentru obtinerea cardului de sanatate, cererea trebuie insotita de o copie dupa buletinul sau cartea de identitate (certificat de nastere pentru minorii sub 14 ani) si de dovada calitatii de asigurat pe ultimii 5 ani. Termenul de 7 zile lucratoare pâna la eliberarea cardului curge de la data inregistrarii cererii. Cardul astfel obtinut este valabil pentru o perioada de 6 luni in orice tara a Uniunii Europene.

Titularii cardului european beneficiaza de serviciile medicale si in unitatle sanitare private, cu conditia ca aceasta sa se afle in relatie contractuala cu casa de asigurari de sanatate de pe teritoriul statului de resedinta. In cazul in care persoana asigurata in sistemul de asigurari sociale de sanatate din România se deplaseaza pe teritoriul statului membru UE fara sa solicite eliberarea unui card european (sau acesta a fost pierdut ori furat) si in timpul acestei deplasari starea ei de sanatate necesita asistenta medicala, aceasta are optiunea sa solicite un certificat provizoriu de inlocuire de la casa de asigurari de sanatate unde acesta este luat in evidenta ca persoana asigurata sau sa suporte contravaloarea asistentei medicale urmând ca, la intoarcerea in statul de asigurare, sa recupereze sumele platite, prin intermediul formularului E126, de la casa de asigurari de sanatate unde este asigurat.

DATE STATISTICE: Cum stam fata de alti europeni

Doar 0,6% dintre românii care au asigurare de sanatate deţin si un card european de asigurari sociale de sanatate. Este cel mai scazut procent din UE din acest punct de vedere, proporţia fiind in Italia de 100%, in Cehia si Austria de 96%, in Malta si Luxemburg de 70 %, in Germania de 65%, in Slovacia de 35%, in Polonia de 3,9% si in Bulgaria de 3,6%.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri