Duminică, 28 noiembrie, filmul „Nadia Comăneci: gimnasta şi dictatorul” regia Pola Rapaprot va fi disponibil exclusiv online 24 de ore, începând cu ora 11:00, pe canalul Arhivei TVR

Regizat de Pola Rapaport, filmul documentar ”Nadia Comăneci: gimnasta şi dictatorul“ prezintă contextul politic al carierei excepţionale a româncei, prima gimnastă care a obţinut scorul perfect de zece la olimpiadă.

Filmul dezvăluie complexitatea relaţiilor dintre regimul Ceauşescu şi Nadia Comăneci, o realitate foarte diferită de ceea ce se putea vedea din exterior.

Jocurile Olimpice de la Montreal, 18 iulie 1976: o tânără gimnastă cu chip de înger intră în furtună pe scena sportivă internaţională, devenind rapid o legendă.
Nadia Comaneci a urcat la rangul de idol universal, singura bucurie a unui popor sărac şi oprimat de dictatura ceauşistă.

Născută în Oneşti, Nadia Comăneci a schimbat pentru totdeauna gimnastica mondială pe 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal. O foarte tânără gimnastă cu o faţă de înger se înscrie fulgerător în rândurile legendelor sportului mondial. În faţa a cinci milioane de telespectatori uluiţi, Nadia Comăneci, în vârstă de 14 ani, devine prima gimnastă care a obţinut nota perfectă. Mapamondul este cucerit de graţia, de stăpânirea de sine şi de măiestria ei. De ambele părţi ale Cortinei de Fier, oamenii sunt copleşiţi.
Din câteva mişcări uimitoare, Nadia Comăneci a ajuns un idol universal. Ea a devenit un model pentru milioane de fetiţe şi a atins culmile popularităţii occidentale în cel mai pur stil hollywoodian.

De-a lungul carierei, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.
Documentarul de excepţie are regia semnată de Pola Rapaprot, muzica Selma Mutal, imagine Wolfgang Held, montaj Yen Le Van, Thorsten Thielow, sunet Christophe Moreno, colorizare Erich Heinrich, producător executiv Vathy Palumbo, arhivă TVR Irina Bordeianu, producător TVR Claudia Nedelcu Duca, producător Roche Production Dominique Tibi.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE