Profesorii parteneri în proiect din cele cinci țări: Polonia, Lituania, Italia, Turcia și România (Bacău) / foto: Liviu Maftei

– liceul băcăuan este gazdă în această săptămână pentru cea de a patra mobilitate cu profesori și elevi în acest proiect

Proiectul coordonat de Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Bacău este acum la a patra întâlnire la care participă 23 de elevi și 9 profesori din Polonia, Lituania, Italia și Turcia, într-un nou schimb de experiență. Cu o valoare de peste 35.000 de euro, acest proiect între școli își propune să folosească instrumentele digitale – film, fotografie – în scopul de a conștientiza și sensibiliza elevii cu privire la problemele sociale cu care se confruntă societatea lor, dar și alte comunități din spațiul european.

Deja, tot prin acest proiect, în Colegiul Național „Vasile Alecsandri” s-a înființat un Club de film, în cadrul căruia elevii care au participat până acum în aceste mobilități organizează ateliere de lucru pentru alți elevi ai liceului, care să poată duce mai departe activitatea acestui club, ce va permanentiza în unitatea de învătământ din Bacău.

„Tema filmului de la această întâlnire este despre discriminare. O temă comună, dar cu cinci abordări diferite, pe cele cinci țări participante. Filmele realizate de elevi sunt evaluate, în colaborare cu partnereul nostru din proiect FNB Studio Bacău, urmând ca apoi să se realizeze și workshop-uri de editare film. Zilele următoare, vom organiza și o excursie cu oaspeții noștri, la Bran și Peleș, pentru a le arăta și o parte din frumusețile țării noastre”.

Prof. Mariana Andone, coordonator de proiect

Colegiul „Alecsandri” a început acest proiect Erasmus + K2 în septembrie 2016, iar durata de derulare este de doi ani, până pe 31 august 2018. Până acum, s-au mai desfășurat mobilități cu elevii pe acest proiect în Polonia (februarie 2017), Italia (mai 2017) și Lituania (octombrie 2017), urmând ca la începutul lunii mai 2018 să se mai organizeze o întâlnire doar cu profesorii, în Turcia.

Echipa de management a proiectului este formată din prof. Călin Boambă, director, prof. Teona Codreanu, director adjunct, prof. de limba engleză Mariana Andone (coordonator de proiect) și prof. de geografie Adriana Măcincă, echipă ce este ajutată de echipa de implementare, din care fac parte 17 profesori din colegiu, care predau diferite discipline școlare. În activitățile și întâlnirile care s-au desfășurat în cei doi ani de derulare a proiectului au fost implicați și 12 elevi, din clasele a X-a și a XI-a, în runde de câte patru, pe diferite mobilități.

Proiectul are trei componente fundamentale: culturală (cunoașterea altor sisteme de învățământ, medii de viață și tradiții), educativă (participanți au putut înțelege diferitele probleme la nivel local, devenind astfel mai implicați în viața comunității) și profesională (dezvoltarea competențelor digitale și lingvistice). Este pentru prima oară când Colegiul „Vasile Alecsandri” coordonează un proiect cu finanțare europeană, până acum fiind doar partener în alte asemenea activități. Produsul final al proiectului va fi realizarea unui ghid privind inițierea unor cluburi de film în școli.PUBLICITATE