Foto: «agricola» - Grigore Horoi anunta un target de 1.000 de tone de salamuri crud-uscate Agricola in 2018

Povestea de viată a domnului Grigore Horoi, presedintele Grupului AGRICOLA, este lungă si are o particularitate aparte. S-a ridicat din satul Hertioana Mare, comuna Traian, unde si-a trait copilaria asemenea tuturor copiilor de tărani, cu multe lipsuri si greutati specifice acelor ani. Un eveniment important care i-a influentat viata este că nu a promovat examenul de admitere la Liceul Militar, lucru care l-ar fi condus spre o altă carieră.

În 1985 a absolvit Facultatea de Stiinte Economice din cadrul Universitatii „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. A devenit astfel economist, un economist plin de încredere în fortele proprii, insuflată în special de profesorii si colaboratorii foarte buni pe care i-a avut, cum îi place să spună. După terminarea facultăţii, si-a început activitatea la renumita Uzină de Reparat Avioane din Bacău, după care, în urma unui interviu cu domnul Petru Plăcintă, a primit un post de economist la o fermă din Racova, unde a lucrat şase ani şi jumătate. În 1991 a fost numit economist şef la o fermă de găini ouătoare, în 1992, când s-a constituit Agricola International, a fost numit director economic al departamentului Avicola, iar din 1996 a ocupat functia de director economic al societatii Agricola Internaţional.

În anul 1997 s-a schimbat echipa de conducere a companiei: domnul Gheorghe Antochi a fost numit preşedinte, iar domnul Grigore Horoi vicepreşedinte. În acei ani lucrurile în economia românească se schimbau foarte repede, dificultatile erau enorme. În acest context, amândoi au devenit responsabili directi ai unei afaceri complexe, cu o mare traditie, de al cărei parcurs depindea soarta a 4000 de oameni. Cu sigurantă responsabilitatea a fost si cea care i-a întărit si mai mult în determinarea de a conduce acest business într-o perioadă marcată de multe si profunde crize.

PUBLICITATE

Grigore Horoi mărturiseste cu simplitate: „Am învatat de la oricine. În general, am pretuit ce au făcut bine predecesorii si am încercat să asigurăm continuitate în proiecte si să îmbunătatim continuu lucrurile. Cred că cele mai bune sfaturi le-am «primit» de la managerii de mare succes ai lumii, care si-au împărtasit experientele în scris. Sunt pasionat de povestile oamenilor de succes. Dacă mă întrebaţi ce înseamnă management performant, eu cred că asta se traduce în primul rând prin faptul că oamenilor care au avut responsabilitatea de a manageria AGRICOLA le-a păsat. Chiar am vrut să facem treabă aici şi de aceea am căutat toate soluţiile care se aplică oriunde în lume. Le spun colegilor atunci când avem o problemă: este cineva pe planetă care poate să rezolve această problemă? Dacă da, atunci puteţi şi voi. Cam asta este filozofia”.

La sfârsitul anului 2008, Grigore Horoi a fost ales presedintele AGRICOLA. Începea o altă perioadă grea în care, „stiam că este nevoie de schimbare, că viitorul va fi al celor care pun accent pe inovare, al celor care nu vor să rămână în pluton. Mi-am dat curând seama că mintea omului este inepuizabilă când e vorba de inovaţie. Noi am inventat «puiul cu patru picioare» – o dovadă de curaj şi inspiraţie, de asemenea şi Puiul Fericit, comparabil cu puiul crescut la curte. Prin lansarea unor produse diferenţiatoare am ocupat diverse nişe, am demonstrat că suntem o companie dinamică. Ne-am angajat acum câtiva ani la un program de crestere si diferentiere si vom continua în această directie. Am dublat, în ultimii cinci ani, volumele vândute la carnea de pasăre, de asemenea şi pe cele de salamuri crude uscate. Salamul de Sibiu AGRICOLA este lider în segmentul său şi deţine o cotă de piaţă medie de 50%. Întreg business-ul AGRICOLA este unul important în piata specifică din România si am încredere că va fi si mai important peste cinci ani”, spune Grigore Horoi.

AGRICOLA şi produsele sale au primit, în ultimii 8 ani numeroase premii. Însă distincţia cea mai apropiată de sufletul lui Grigore Horoi este cea primită de AGRICOLA în urmă cu trei ani, Cel mai bun angajator român, la categoria societăţi comerciale cu peste 1000 de angajaţi, ca urmare a studiului realizat deAon Hewitt, lider mondial in servicii de consultanta. „Este premiul care m-a bucurat cel mai mult în ultimii ani (pentru ca au fost numeroase: pentru inovatii de produse, promotii, campanii de relatii publice) pentru că toate reusitele AGRICOLA, în special în această perioadă grea, de criză, se datorează echipei, angajatilor companiei, care au strâns rândurile, au învatat, au inovat, au aplicat, au depus eforturi zi de zi. Acest premiu îi reprezintă pe toti angajatii Grupului, deoarece oamenii, care sunt cea mai importantă resursă a companiei, au format renumita familie AGRICOLA.”

Desi cea mai mare parte a timpului său este dedicată rezolvării tuturor problemelor specifice care apar în acest angrenaj complex al agribusiness-ului, Grigore Horoi este si un familist desăvârsit: împreună cu sotia sa a dedicat timp si suflet educatiei si formării profesionale a celor doi copii.
Astăzi, domnul Grigore Horoi împlineste 60 de ani, pe care îi sărbătoreşte cu simplitatea şi generozitatea ce îl caracterizează, în mijlocul celor multi care îi sunt dragi, de la care s-a inspirat si pe care îi inspiră în fiecare zi.

La multi ani, domnule Grigore Horoi!


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ