Noul an scolar incepe luni, 14 septembrie, insa unele unitati de invatamânt, in special din mediul rural, isi pun lacatul pe usa. In unele dintre ele s-au facut si investitii, fara rost insa. La baza deciziei de a fi inchise a stat numarul scazut a populatiei scolare.

Inspectoratul Scolar Judetean Bacau a tras linie si a decis. Se inchid mai multe unitati scolare din intreg judetul, chiar daca de luni incepe scoala. „Vorbim de unitati scolare, fara personalitate juridica, care s-au desfiintat de catre unitatile administrativ teritoriale, din cauza evolutiei demografice negative. Concret, din acest an scolar, nu vor mai functiona 8 gradinite cu program normal, doua scoli gimnaziale, 10 scoli primare si un liceu. Doar doua dintre aceste unitati sunt din mediul urban, respectiv municipiul Bacau, restul fiind din mediul rural. Prescolarii si elevii care invatau in aceste gradinite si scoli au fost preluati de alte unitati scolare”, a explicat prof. Doina Marinov, inspector scolar ISJ Bacau.

Asadar, s-au inchis: gradinitele – Lunca Asau, Valea Seaca nr.2 (Nicolae Balcescu), Nadita (Strugari), Gherdana (Tatarasti), Manastirea Casin, Slobozia (Urechesti), Goioasa (Agas), Gradinita nr. 40 (Bacau), scolile gimnaziale – „Mihai Eminescu” (Zemes), iar in Cotofanesti, scoala din Borsani s-a comasat cu cea din centrul comunei, scoli primare – Orbeni nr.2, Cornaselu (Motoseni), Giurgeni (Tatarasti), Poieni (Parincea), Paltinata (Gura-Vaii), Balotesti (Stanisesti), Coteni (Buhoci) etc. si liceu – Colegiul Tehnic „Letea” Bacau

„Anul trecut am mai inchis o gradinita la Lunca Asau, dar si o scoala primara. Au mai fost inchise si gradinita si scoala din satul Straja, la Paltinis am doar gradinita, nu si scoala, la Apa Asau, acum opt ani am inchis Scoala nr. 2, unde acum mai functioneaza doar gradinita. De fapt, singurele scoli din comuna sunt doar in Apa Asau, Scoala nr.1, si in centrul comunei. Multi dintre elevi ne pleaca la Comanesti, pentru ca pâna acolo sunt doar 4 km si microbuze din sfert in sfert de ora. Nu avem ce sa facem. Nu mai sunt copii de vârsta prescolara si scolara. In total, intreaga comuna are 156 de prescolari, 237 de elevi in invatamântul primar si 205, in cel gimnazial, care invata in trei gradinite, patru scoli primare si o scoala V-VIII.”
Constantin Radulescu, primarul comunei Asau

„Noi am inchis gradinita din Gherdana si scoala din Giurgeni. In Gherdana chiar anul acesta s-au terminat investitiile, am primit si mobilier nou, dar l-am realocat spre alta gradinita. Ce sa facem? Am adus apa in comuna, am asfaltat drumurile, avem si alte proiecte in derulare. Speram sa atragem populatie. Cladirile inchise in care se invata vor intra in conservare, in speranta ca vor reveni parintii cu copiii la noi in comuna.”
Petru Tabacaru, primarul comunei Tatarasti

In Bacau, o gradinita si un liceu

Incepând cu 1 septembrie 2015 (când calendaristic debuteaza anul scolar), Colegiul Tehnic „Letea”, preluat inca de anul trecut ca structura la Colegiul Tehnic „Dumitru Mangeron”, si-a incetat activitatea. Practic, din aceasta toamna, acest liceu bacauan dispare efectiv din structura retelei scolare, iar elevii au fost preluati, prin absorbtie, tot de „Mangeron”. In ceea ce priveste unitatea prescolara care si-a pus lacatul pe usa din acest an, este vorba despre Gradinita cu program normal nr.40, cu sediul in Bacau, strada Cuza Voda 6, structura a Scolii Gimnaziale „Al.I.Cuza”. Aceasta s-a desfiintat, iar in locul ei a fost mutata, cu sediul, Gradinita cu program normal 26 Bacau. Si aici decizia a fost luata inca de anul trecut, din cauza faptului ca cele doua gradinite functionau impreuna, la 40 era doar o grupa, iar la 26, alte doua. Acum, una dintre educatoare a iesit la pensie si practic a mai ramas un singur post acolo, care va functiona doar pe Gradinita 26.

63 in patru ani

Tot din cauza scaderii populatiei scolare si anul trecut s-au inchis 8 gradinite, o scoala primara si un liceu (din Hemeius), iar in urma cu doi ani, 4 scoli primare. Cele mai multe entitati scolare s-au inchis in 2012, respectiv 28. Daca se adauga si cele 21 din acest an, in total, in ultimii patru ani, s-au desfiintat 63 de institutii de invatamânt din intreg judetul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ