Voluntari din mass media si din zona blogging-ului au petrecut, la sfârstul saptamânii trecute o dimineata prelungita pe santierul „Big Build 2016” din cartierul Izvoare. Demarat de „Habitat for Humanity”, in sprijinul a 40 de familii cu probleme sociale, proiectul „Big Build 2016” urmareste sa le schimbe viata in bine unor semeni din Bacau aflati in situatii extreme.

Printre participantii la press trip, am intâlnit-o pe Veronica Soare, o bloggerita satmareanca, stabilita in Capitala, implicata si inainte in diverse activitati caritabile si de fundraising. „Fac asta pentru ca am inteles ca a darui inseamna, de fapt, a primi. Imi da energie sa fac toate aceste lucruri. De altfel, am facut voluntariat si anul trecut, pe santierul din Bacau. Este incredibil sa vii dimineata si sa vezi niste fundatii, iar sub ochii tai, din mâinile tale si ale celorlalti voluntari, sa «creasca», in 5 zile, atâtea case.

E un sentiment inaltator sa ma intorc aici si sa vad acele case la care au muncit”, a marturisit Veronica. Ca o paranteza, Veronica Soare, cunoscuta mai ales prin proiectul sau minuni.ro – caleidoscop de fapte bune, a parcurs pe jos 910 kilometri, in 40 de zile, pe drumul initiatic pentru pelerini Camino Francés – cea mai populara ruta a Drumului lui Iacob. Si totul, in scop caritabil: colectarea de fonduri pentru Asociatia „Inima Copiilor”, care are în grija micuti cu afectiuni cardiace.

America e cu noi

Cu o prezenta discreta, extrem de placuta, s-a alaturat voluntarilor si beneficiarilor de pe santier Tom Geary, un pilot pensionar al Fortelor aeriene ale SUA, de altfel, vechi prieten al „Habitat for Humanity”.

„Povestea mea incepe cu anul 2005, când am venit pentru prima data in România ca voluntar «Habitat». Am revenit in fiecare an, când am putut. Din 2009, am dorit sa fiu si eu in acest mare proiect, Big Build, tocmai pentru ca este un lucru foarte important pentru aceste familii.

De aceea, mereu când revin, imi place sa vizitez familiile pentru care au fost construite case de catre «Habitat»”, ne-a marturisit oaspetele american. Mai retinem ca, pentru cele 40 de locuinte care vor fi ridicate pe santierul Big Build 2016, familiile beneficiare s-au angajat sa presteze 500 – 1.000 de ore de munca, alaturi de voluntari, pentru ridicarea propriilor case.

Asa l-am gasit si pe Marius Popa, un beneficiar al acestui proiect „Am doi copii, o fetita de 6 ani si un baietel de 10 ani, iar eu am fost operat de cancer la plamâni. Stam intr-o camera de 23 de metri patrati. Este greu, foarte greu. Mi-e mila de copii. Daca voi beneficia de casa asta, dupa aia pot sa si mor”, ne spune Marius Popa.

[wonderplugin_gallery id=”672″]

Cel mai mare eveniment de voluntariat din Europa

La final, trebuie sa amintim ca intre 3 si 7 octombrie 2016, 800 de voluntari din 15 tari (SUA, Canada, Noua Zeelanda, Coreea de Sud, Germania, Olanda, Irlanda de Nord, Slovacia, etc) si din companiile românesti vor fi prezenti pe santierul din Bacau, dupa ce alte câteva sute de voluntari au lucrat in pre-eveniment, la pregatirea santierului si realizarea fundatiilor.

In cele 5 zile, cât va dura evenimentul, casele vor fi complet finalizate pe exterior si pe interior, in functie de cum va fi si vremea de afara.

„Vom avea ambasadori care vin aici pe santier, CEO ai companiilor care ne sprijina in acest proiect cu contributii considerabile si multi altii”, a completat Loredana Modoran, coordonator Dezvoltare Resurse si Comunicare la Habitat for Humanity România. Dupa câteva ore de munca, voluntarii au fost invitati sa viziteze locuintele in care stau doua familii beneficiare ale acestui grandios program (nu inainte de a fi premiati de organizatori, pentru voluntariat), deplasarea pâna la santier si inapoi fiind acoperita de Kaufland Romania, partener strategic al programului.

„Astazi, muncim. Este un eveniment de deschidere pentru Big Build, constructie accelerata a celor 40 de case, actiune care o sa aiba loc luna viitoare. Practic, am venit sa ne «incalzim» doar. Sunt 40 de familii care stau in conditii precare, cu multi copii, cu salarii minime, dar cu nevoi foarte mari”, a adaugat Anna Katharina Scheidereiter, responsabil Proiecte CSR / Sponsoring la Kaufland Romania.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ