Unul dintre „locotenentii” lui Gregorian Bivolaru, arestat in perioada comunista, a dat in judecata statul român si cere despagubiri pentru teroarea si abuzurile la care a fost supus in timpul anchetei si in inchisoare. Mama lui, inspector scolar la acea vreme, data afara din invatamânt dupa scandalul in care a fost implicat fiul ei, cere la rândul ei despagubiri.

Eugen Mârt, „element de vârf cu influenta”, conducea, conform notelor Securitatii, gruparea anarhica din Bacau a adeptilor MISA si era unul din „locotenentii” lui Gregorian Bivolaru. Numele lui Mârt a fost legat, cu ani in urma, si de un scandal in care o tânara acuza ca a fost trimisa sa se prostitueze in Turcia, la comanda instructorului yoga Eugen Mârt, si a fost escrocata cu mii de dolari câstigati din prostitutie.

Yoghinul, condamnat in 1987 la un an si doua luni de inchisoare, pentru inselaciune si exercitarea unei profesii fara autorizatie, dar gratiat dupa sapte saptamâni de arest, vrea ca statul român sa plateasca pentru toata suferinta indurata de el. Pentru ca este stabilit in capitala, procesul a fost deschis la Tribunalul Bucuresti.

„De ce in ziua de 10 septembrie 1987 organele de Militie si Securitate au dat navala in sala de sport a Liceului Patrascanu unde se desfasura un cerc de gimnastica, ce avea toate aprobarile din partea intreprinderii unde lucram, inclusiv a cabinetului medical, fara sa precizeze motivul acestei interventii, dupa care am fost ridicati brutal si bagati in dube ca niste infractori de drept comun, dusi la Sectia de Militie a municipiului Bacau si interogati fara sa ni se explice acuzatiile care ni se aduc sau motivul pentru care suntem anchetati?”, intreaba Mârt in actiunea deschisa impotriva statului român.

El vorbeste, in acelasi timp, despre conditiile critice din arest, abuzurile din timpul anchetei, amenintarile si bataile crunte indurate. „De ce au continuat sa ma intimideze si chiar sa ma brutalizeze organele de Militie si Securitate, asa cum s-a intâmplat mai târziu când am fost ridicat pe sus, ca in filme, chiar in centrul orasului Bacau, in fata mamei mele uluite, dupa care am fost dus cu forta in toaleta Hotelului Decebal si batut de doi barbati, pentru a fi ulterior scos cu o masina prin parcarea din spatele hotelului, pentru ca mama mea sa nu vada ca am fost batut?”, mai intreaba instructorul de yoga.

Mama lui Mârt isi cere drepturile salariale pierdute si pensia

Parte in acest proces este si mama lui Mârt, inspector scolar la acea vreme, care a fost data afara din invatamânt dupa tot acest scandal in care a fost implicat fiul ei. Ea cere in actiunea in instanta drepturile salariale pierdute odata cu destituirea si sumele ce i s-ar fi cuvenit la pensie. „Eu, fiind inspector scolar, am fost data afara din invatamânt, fiind nevoita, dupa 20 de ani de munca didactica, sa lucrez pe un santier, având si pregatire de inginer”, arata femeia in actiune.

Ea a cerut expertiza contabila judiciara care sa stabileasca drepturile salariale neincasate in perioada 1987 – 1989 si sumele cu care i-a fost diminuata pensia. Pentru ca mama lui Eugen Mârt are domiciliul in Bacau, instanta din Bucuresti a acceptat ca raportul sa fie intocmit de catre un expert judiciar autorizat pe raza orasului Bacau.

Expertul a fost desemnat de catre Tribunalul Bacau, urmând ca in octombrie sa aiba loc un nou termen. „Eu nu mi-am precizat inca valoarea despagubirilor. Insa va trebui sa tin cont si de faptul ca tatal meu a murit din cauza acestui scandal si ma gândesc sa ma adresez si CEDO”, ne-a declarat Eugen Mârt.