19 aprilie 2024
ActualitateIngramadeala la depus dosare Indemnizatia bebelusilor a pus mamele pe drumuri

Ingramadeala la depus dosare \ Indemnizatia bebelusilor a pus mamele pe drumuri

Schimbarea legislatiei pentru plata indemnizatiei de cresterea copiilor a creat confuzie atat in randul mamelor, cat si printre functionarii publici. Cozi interminabile, nervi intinsi la maximum si dureri cumplite de cap, aceasta e starea in care se afla mamele, din cauza dosarului care trebuie intocmit pana pe 15 ianuarie. Cu pruncii in brate, femeile sunt purtate pe drumuri, de la angajatori la primarii, zile la rand, fie pentru ca dosarul nu e complet, fie pentru ca nu stiu ce adeverinta a fost scrisa gresit.

&#8222Ca la noi la nimenea! Traim in tara lui Papura Voda! Isi bate statul joc de noi. Nu inteleg de ce este gresit dosarul meu. De sase zile ma poarta pe drumuri. M-am saturat! In loc sa stau linistita acasa, sa imi cresc copilul, stau cu el pe la cozi, in aglomeratie, unde sunt multi microbi”, se plangea, revoltata, una dintre mamicile care tocmai ieseau de la Serviciul Public de Asistenta Sociala (SPAS). Are in brate un bebelus de cateva luni, e transpirata toata si pare debusolata, nu mai stie in ce directie sa o ia. A stat ore intregi la o coada interminabila, cu fetita in brate, ca sa-si depuna dosarul pentru a primi indemnizatia pentru cresterea copilului. Si cand i-a venit randul a aflat cu stupoare ca dosarul nu este complet. &#8222Adeverinta de la angajator nu este completata corect. Nu s-a scris ceea ce aveam eu nevoie”, explica tanara femeie. Intram in cladire, unde abia gasesti loc sa arunci un ac. Sute de mamici si tatici stau la rand cu cate un dosar in mana. Sunt obositi si flamanzi pentru ca au plecat de acasa dis-de-dimineata. Au ajuns la limita rabdarii. &#8222Doamne, daca ar fi bun dosarul sa nu mai trebuiasca sa revin! Am copilul la o vecina si mi-e jena sa o mai rog si alta data&#8221, se ruga o mamica. O alta a fost nevoita sa iasa cu bebelusul afara pentru ca acesta a inceput sa planga ingrozitor de tare. &#8222Ce sa fac? Nu pot sa ma bag in fata pentru ca toata lumea are copil mic! Nu mai are rabdare. Ii este foame. Doar acum era ora lui de masa. Dar nu-mi permit sa plec pentru ca trebuie sa imi vina randul sa depun dosarul&#8221, ne spune, agitata, femeia. Sunt multe mamici tinere, insa toate au refuzat sa ne spuna numele, de teama, sustin ele, sa nu aiba probleme cu dosarul. Nici macar n-au vrut sa fie fotografiate de colegul nostru: &#8222Ce mai incoace-incolo! Daca suntem identificate si nu mai primim bani? Gasesc ei ceva, vreo chichita”, explica o bunica, venita sa depuna dosarul fiicei sale.

Pentru harababura, SPAS da vina pe angajatori si pe mame



De partea cealalta, functionarii de la SPAS ii acuza pe angajatori si pe mame de toata harababura creata in aplicarea Ord.148/2005. &#8222Omul nu are rabdare sa primeasca toate explicatiile necesare. Este foarte grabit, se enerveaza la culme daca nu-i primim dosarul incomplet si asa mai departe. O alta vina o poarta angajatorul care nu completeaza corect adeverinta salariatei. Si uite asa, mamele sunt purtate de la angajator la noi, pana cand dosarul e complet. Pentru ca, in caz contrar, chiar daca noi ii luam dosarul, Directia Muncii i-l respinge si nu-l baga in plata”, ne-a declarat Eduard Mihailescu, sef serviciu Alocatii Familiale – SPAS. Potrivit Ord.148/2005, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu mai tine de asigurarea parintilor la Casa Judeteana de Pensii. Aceasta va fi platita din bugetul de stat, fiind conditionata de achitarea impozitului pe venit. Schimbarea &#8222buzunarului” din care sunt platite mamele atrage dupa sine si schimbarea mecanismului de acordare a banilor. De la 1 ianuarie, mamele trebuie sa se adreseze primariilor pentru a primi indemnizatia. O birocratie greu de suportat pentru o femeie a carei preocupare ar trebui sa fie cresterea copilului, si nu alergatul pe la diverse institutii si statul la cozi, ca sa dovedeasca iar ca merita cele 8 milioane/luna. &#8222Mamele care sunt deja in plata pentru ingrijire copil au nevoie, la dosar, de o copie dupa certificatul de nastere al copilului, copie dupa actul ei de identitate si o adeverinta de la angajator din care sa reiasa luna in care au intrat in concediul de cresterea copilului. Iar mamele care abia intra in concediu au nevoie la dosar, si de o adeverinta de la angajator din care sa reiasa ca a cotizat la CAS minim 12 luni anterior datei nasterii copilului. Dupa aceea, ducem dosarele la Directia Muncii pentru a intra in plata”, explica Mihailescu. Legea mai prevede ca actele trebuie depuse pana la data de 10 ale fiecarei luni ca mama sa poata primi banii in luna urmatoare. La nivel de judet, 194 de mame sunt in plata prin Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca, 441, prin CJP, iar alte 4.650 prin angajatori. &#8222Luna aceasta vom face exceptie si vom avea termen de depus actele data de 15 ianuarie. Cele depuse mai tarziu vor fi platite in luna martie. Deci, banii, oricum, nu sunt pierduti. Se vor linisti apele, in cele din urma”, sustine Mihailescu.

Scris de Carmen SERBAN

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri