Dosarul de trafic de influenta, in care au fost trimisi in judecata fostii demnitari Gabriel Berca si Mihai Banu, dar si fiul celui din urma, Lucian Banu (pentru complicitate), a trecut de camera preliminara, ceea ce inseamna ca in curând va incepe judecarea pe fond a procesului. Miercuri, Curtea de Apel Bacau a constatat legalitatea rechizitoriului, a probelor si actelor de urmarire penala, in ciuda criticilor ridicate de avocatii inculpatilor.

In acest dosar, tot scandalul porneste de la denuntul afaceristului Viorel Rusu impotriva fostului ministru de Interne, Gabriel Berca, si fostului deputat Mihai Banu, aflati dupa gratii inca din luna iulie. Berca, se spune in rechizitoriu, prin intermediul lui Banu, ar fi pretins si primit, de la Viorel Rusu, suma totala de 220.000 euro pentru a interveni pe lânga membri ai Guvernului în vederea alocarii unei sume de bani catre Primaria Ardeoani pentru achitarea unor lucrari facute de firma lui Rusu.

“Din coroborarea probatoriului (…) rezulta ca în perioada aprilie 2010 – începutul anului 2012, persoana cu putere de decizie în cadrul organizatiei judetene Bacau a PDL a fost inculpatul Berca Gabriel. Din aceasta pozitie, Berca Gabriel a stabilit atât sumele ce au fost pretinse si primite de Banu Mihai de la Rusu Viorel, cât si destinatia acestor sume de bani, respectiv modul de cheltuire”, se mai arata în rechizitoriu. Berca a respins acuzatiile si continua sa-si sustina nevinovatia, afirmând ca nu a intervenit în favoarea lui Rusu si nici nu a avut vreo legatura cu finantarea PDL Bacau. De cealalta parte, Banu arata cu degetul spre Berca:

PUBLICITATE

“Banu Mihai a recunoscut ca, în perioada cuprinsa între toamna anului 2010 si primavara anului 2012, a fost de mai multe ori la Rusu Viorel, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a aratat ca toti acesti bani au fost predati lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de presedinte al organizatiei si ca acesta a stabilit destinatia sumelor de bani, astfel: o parte din acestia (aproximativ 50% din suma primita de la Rusu Viorel) erau destinati cheltuielilor partidului, iar diferenta ramânea în posesia si la dispozitia lui Berca Gabriel, ca presedinte de partid, cu titlul de ‘cheltuieli de protocol'”, se precizeaza în rechizitoriu.

Se lucreaza la un nou dosar privind sponsorizarile catre PDL

Avocatii inculpatilor au adus mai multe critici rechizitoriului si modului in care s-a facut urmarirea penala. “Consideram ca este nelegala urmarirea penala. Nu am beneficiat de un proces echitabil si ne-a fost incalcat dreptul la aparare. Ne-au fost respinse toate probele solicitate, cu exceptia unor inscrisuri. Probe importante, care ar fi facut lumina in acest dosar, mai ales ca in baza declaratiilor date de Mihai Banu, s-a disjuns un alt dosar in care se cerceteaza mai multe sponsorizari ilegale facute de Viorel Rusu, catre PDL, inainte de 2010.

Insa, Curtea de Apel a respins aceste contestatii”, reclama Nicu Baba, avocatul lui Mihai Banu. Si avocatii lui Berca sunt nemultumiti de cum s-a facut ancheta si acuza, la rândul lor, ca s-au incalcat dreptul la aparare si cel la un proces echitabil. “Ni s-au respins toate probele, martorii si confruntarile cu ceilalti inculpati. Trebuia facuta o confruntare cu Banu pentru ca declaratiile acestuia sunt contradictorii. Am cerut si audierea denuntatorului Viorel Rusu, dar nu s-a admis. Insa, vom avea ocazia in instanta”, arata Gabriela Taralunga, avocata lui Berca. Instanta a dispus începerea judecatii cauzei, dar inculpatii pot sa conteste legalitatea rechizitoriului la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ