Duminica, în jurul orei 13, la firma DEMECO, parte a grupului GLENCORA, a izbucnit un incendiu de proportii nemaiîntâlnite în Buhuşi.

Între altele, firma are ca obiect de activitate neutralizarea deseurilor petroliere, tratarea si eliminarea deseurilor periculoase si nepericuloase.

Se crede ca incendiul a izbucnit de la autoaprinderea unui butoi care continea combustibil.

Atmosfera era de bombardament atomic. Nu doar prin norii negri de fum perceputi si de la Piatra Neamt sau Bacau, ci si prin exploziile de o putere foarte mare.

IMG_1257

Pompierii buhuseni, bacauani, onesteni, echipaje ale politistilor, jandarmilor, autoritatile locale, ambulantele au actionat ca in situatii de urgenta maxima.

IMG_1262

N-au fost victime, fiind zi nelucratoare. La ora 15, toata firma DEMECO era sub potopul incendiului (o suprafata de peste un hectar).

Firmele vecine S.C. STOFE si VIVA FEED, erau in stare de alerta, cu pompieri care actionau pentru a preveni extinderea incendiului.

IMG_1264

Starea de agitatie in Buhusi era maxima. Nimeni nu putea preciza daca exista exista un pericol radioactiv, desi se intentiona ca populatia sa fie anuntata sa stea in casa, cu ferestrele inchise, cu o batista uda la gura si nas.

Era doar o intentie. Vântul a adus nori de fum si în partea de sus a oraşului. Pentru a nu risca nimic, unii buhuseni si-au luat pruncii si au plecat la rude de prin alte localitati.

Primarul Ionel Turcea, caruia i-am solicitat efectuarea unor masuratori care sa precizeze gradul de radioactivitate, ne-a spus ca nu exista niciun pericol pentru populatie.”

4

1

2

3

FOTO: Georgiana Jiji / Facebook

12011178_1129451303750267_2116770916942964916_n

FOTO: Geo Barcan

FOTO: Vlad Tuturlan
FOTO: Vlad Tuturlan

Pentru stingerea incendiului puternic de la Buhusi au fost mobilizati peste 50 de pompieri cu 13 autospeciale, de la subunitatile Bacau, Moinesti si Onesti, fiind sprijiniti si de pompieri voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta Buhusi.

Salvatorii au reusit localizarea focului, care a cuprins o suprafata de circa 7.000 de mp, dintre care 2.000 sunt in interiorul unei hale in care se afla linia de balotaj deseuri, dar si o masina de granulat, si se actioneaza in continuare pentru lichidarea incendiului.

“Interventia este dificila din cauza vantului care-si schimba directia, dar si a suprafetei mari si a cantitatii mari de fum degajata de masele plastice, deseurile de carton si cele electronice”, a declarat cpt. Andrei Grecu, ofiter de relatii publice la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bacau. La fata locului au fost si reprezentanti de la Mediu care au facut masuratori in zona.

Video: Orasul Buhusi

La ora 17, capitanul Andrei Grecu, purtatorul de cuvânt al ISU Bacau a declarat: „Incendiul s-a produs la o societate drept obiect de activitate prelucrarea deseurilor de mase plastice, carton si electronice.

Incendiul s-a manifestat pe o sufrafata de aproximativ 5.000 de metri patrati în aer liber si 2.000 de metri patrati la sol, fiind amprenta unei hale industriale în care se afla o linie de balotat deseuri cât si un granulator de deseuri mase plastice.

La ora 16:35 s-a reușit localizarea incendiul prin munca operativa si efficienta a colegilor mei, nemaifiind riscul de propagare la vecinatati. Acum se lucrează la lichidarea incendiului pe suprafața din aer liber și sperăm ca în scurt timp să-l stingem. După stingere se va forma o comisie cu reprezentanti din IPJ Bacau si ISU Bacsu, care vor stabili o cauză probabila”.

Intrebarea intrebarilor…

Am avut de la inceput rezerze cu privire la aprobarea activitatii firmei DEMECO in Buhusi.

Motivul meu a fost simplu: ,,Nu suntem mahalaua ecologica a României”. Am primit zeci de telefoane, dupa declansarea incendiului. Ni s-a solicitat sa spunem daca, si dupa aceasta nenorcire ecologica, firmei DEMECO ii va fi permisa continuarea activitatii in Buhusi.

Stim ca, acum o luna, pe relatia “neutralizarea deseurilor petroliere”, firma s-a autorizat pentru continuarea activitatii la Iasi. Mai stim ca, practic, la Buhusi, firma a pierdut totul.

Totul e cenusa. Va continua, totusi, la Buhusi, cu activitatea de tratare si eliminare a deseurilor periculoase si nepericuloase? Voci discrete ale administratiei locale spun NU, argumentând ca dupa un asemenea eveniment nenorocit este nevoie de reautorizare.

Daca va fi altfel, vom declansa o actiune de protest care va impiedica aceasta continuare a activitatii. Buhusi nu este o mahala ecologica. Am spus ca unii buhuseni parasesc orasul. Au si un argument forte: unii dintre cei din staff-ul unor institutii judetene si-au asezat pe fata, frumusel, masca de protectie atunci când au intrat in Buhusi…

4 COMENTARII

 1. Sa le fie rusine celor care vorbesc de rau aceasta firma. Lucrez acolo si m-a durut sufletul cand am vazut dezastrul…Cei care vorbesc aiurea nu tin cont cate locuri de munca s-au pus la dispozitia oamenilor din oraselul asta unde gasesti greu de lucru, de taxele platite de firma la bugetul local…si multe alte lucruri bune. Rusine!!!
  ,,Am trecut ieri pe acolo nu puteai respira!” Am fost acolo d-ra si am incercat sa ajut si n-am crapat! Rusine sa va fie!!!

  • Las-o m-ai moale cu laudele amaratii aia care lucrau acolo lu-au maxim 800 ron bani in mana in mediul acela toxic nu prea gasesti prosti sa lucreze decat la Buhusi oamenii sunt f saraci si corporatistii de la Glencora baga banii in buzunare pe seama oamenilor amarati care sunt dispusi sa munceasca pe bani putini firma are asigurare tot tacamul . Cine stie daca acest incendiu nu a fost de fatada sa dispara cine stie ce cacaturi ascundea Glencora acolo?!

 2. …sunt di Chebac, am trait linga actualul Demeco pentru 25 de anni, nimeni nu are puterea sa faca nimic nici ptr oamenii care au nevoie de bani nici pentru aia care au dreptul sa traiasca linistiti intrun medium civiliza, curat.
  Coruptia, incapacitatea persoanelor de a guverna situatzia orasului Buhusi a Romaniei in general cade pe spatele oamenilor, acelora care sunt impotriva acestor delincventze sociale si a acelora care pentru un pum de argintzi incearca sa-si procure piine pentru famiglia lor.
  “Sa va fie rusine”???? esti un pic prea hazardat si rau la suflet, probleme nu ai numai tu le au totzi, multumita persoanelor ca dumitale, inainte de “aceasta mare democratzie” si dupa au facut di noi niste simple animale de sacrificiu, obligatzi sa ne cautam viitorul la mii de km de casa unde ne-am nascut, si unde am crescut,.
  Din pacate bogatii cretini si delincventzi conduc si spaguesc politicii prosti,cretini si fara rost.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here