24 aprilie 2024
Top Story„Inainte de toate, Omul!”

„Inainte de toate, Omul!”

– este de parare ing. Vasile Zaharia, candidatul P.S.D. Buhusi la functia de primar

Absolvent al Institutului Politehnic,,Gheorghe Asachi” Iasi, Facultatea de Constructii, ing. Vasile Zaharia este casatorit. Sotia sa este inginer textilist, fiica a absolvit Stiinte Economice. Are ca hobby pictura. A urmat cursurile Scolii Populare de Arta, la clasa profesorului Vasile Craita Mândra. Are in palmares si un important premiu national pentru pictura. Prietenii spun ca are gena de primar. Bunicul sau, dupa mama, a fost vreme de 20 de ani primar al comunei Saucesti (inainte de razboi, in timpul razboiului, dupa razboi). Il recomanda mai multe competente manageriale: vicepresedinte al Cooperativei „Unirea Mestesugarilor”, presedinte al Cooperativei Mestesugaresti „Confort”, viceprimar si administrator public.

– De ce va doriti sa ajungeti primar de Buhusi?
– Initial, nu intentionam sa candidez, dar un sondaj recent de opinie mi-a dat incredere, deoarece am inteles ca sunt in topul preferintelor electoratului (50,5 %). Vreau sa finalizez proiecte importante pe care le-am initiat, sa initiez si alte proiecte. Dupa 12 ani de administratie, cunosc toate problemele orasului. Pentru foarte multe dintre ele am deja solutii. S-ar putea intreba unii de ce nu am aplicat aceste solutii pâna acum. Pentru ca nu toate „butoanele” administratiei au fost la pupitrul meu de… decizie si, in acelasi timp, au existat si alte prioritati. Atât de bine cunosc problemele orasului, incât nu am neaparat nevoie de un plan amanuntit al lor. Stiu exact ce-ar trebui sa fac pe fiecare strada, in fiecare cartier, in fiecare zona rezidentiala sau de productie.



– Aveti niste obiective prioritare…
– Dorim sa atragem in continuare fonduri europene pentru finantarea unor proiecte aflate deja in faza de intocmire/licitatii. Iata câteva dintre repere…

I. Reabilitarea termica a cladirilor spitalului, liceului, scolilor si gradinitelor, primariei. Proiectul va genera economii de circa 40-50 la suta din cheltuielile cu energia si combustibilul. Amenajarea zonelor dezorganizate urbanistic, prin demolarea blocului „NATO” si a fostului camin de fete (str. Pionierului), reamenajarea zonei din fata fostului C.A.P. Aici vor prinde viata zone de agrement sau blocuri A.N.L. Extinderea si reabilitarea retelelor de iluminat public (acoperirea tuturor zonelor, amplasarea de lampi pe fiecare stâlp, instalarea de leduri) – va fi extins sistemul de iluminat autonom, cu panouri fotovoltaice si turbine eoliene, dupa modelul implementat in „Cartierul de Vest”.
Mutarea si amenajarea târgului saptamânal in strada Stadionului (fosta livada, 4 000 m.p.) – vor fi aici surse de apa, grupuri sanitare, cabine pentru comercianti, medici veterinari etc.
O problema delicata, cu inconsecvente legislative multiple: câinii comunitari – am amenajat un adapost in care gestionam ingrijirea a 120 de câini. Vreo 20 de câini au fost adoptati. Asteptam noi reactii civice de acest gen, vreme in care suntem preocupati, raspunzând cerintelor cetatenilor, in conformitate cu prevederile legislatiei, de rezolvarea acestei situatii.

II. Intarirea disciplinei civice si urbanistice. Avem reglementari, dar ne lipseste personalul de aplicare a acestora. Vom fi foarte atenti la acordarea autorizatiilor de constructie, pentru a nu afecta zonele urbanistice clar conturate. Vom spori numarul politistilor locali si al salariatilor de la Spatii Verzi, va creste eficienta acestora.
Zona din fata S.C. Stofe (str. Libertatii-Pionierului) va fi „igienizata”. Un proiect de perspectiva: sistematizarea cartierului Colonia Bistritei (trasare de strazi, asigurarea de utilitati precum apa, canal, energie electrica).
Crearea de locuri de munca. Ne pleaca tinerii, somajul este neprietenos. Am identificat, cu specialisti ai A.D.R. Nord-Est, dar si cu potentiali investitori (inclusiv straini), posibilitatea valorificarii imobilelor de natura teren sau cladiri, prin crearea unor facilitati (scutire de impozite, acordarea cu titlu gratuit a unor terenuri).
Centrul orasului va deveni un spatiu de promenada, nu de parcare.
La Casa de cultura vom angaja un manager care va initia proiecte. Saptamânal, vrem expozitii, spectacole, dezbateri, lansari de carte, alte evenimente culturale. Pentru Sala sporturilor exista depus la C.N.I. un proiect de reabilitare (instalatii sanitare, termice si electrice, pardoseala terenului de joc, consolidarea fermelor metalice care sustin acoperisul, reabilitarea termica). Vom reabilita si cele doua sali de sport ale scolilor gimnaziale. Cinematograful va trebui pus in valoare. Reabilitat structural si arhitectonic, ar putea deveni sala de spectacole, cinema sau ar putea fi concesionat.
Vom sustine financiar aparitia monografiei orasului. Sunt unul dintre initiatorii acestui proiect cultural.

III. Spitalul, sprijinit de administratia locala, are standarde europene de functionare. Avem si un proiect special, scos la licitatie, aflat in faza de proiectare, pentru reabilitarea si dotarea ambulatoriului. Dotarea cu aparatura, cu alte utilitati, va continua la nivelul tuturor sectiilor.
In scoli, liceu, gradinite, care au deja o baza materiala moderna, vom aseza accentul pe dotarea cu videoproiectoare, computere, table interactive, mobilier etc.
Toate interventiile cauzate de avariile accidentale la conductele de apa si canalizare vor fi rezolvate cu maxima celeritate, prin implicarea unor firme specializate.
In domeniul salubrizarii avem un proiect revolutionar, implementat intr-un sector bucurestean: pubele ingropate. Vom inlatura astfel evidentul disconfort actual creat prin utilizarea pubelelor clasice. Compartimentul Spatii Verzi va primi responsabilitati precise, cu mecanisme de control/evaluare riguroase, pentru toate zonele orasului.
Proiectul pentru un WC public in zona pietei din zona de sus a orasului este avansat.

– Care ar fi vedetele proiectelor implementate deja?
– Sunt multe. Am extins, in colaborare cu Consiliul Judetean, reteaua de canalizare cu 23 de km si reteaua de apa potabila cu 5 km. Avem un alt standard de civilizatie. Statia de epurare ultramoderna va prelua apele uzate nu doar din Buhusi, ci si din comunele Racova si Blagesti. Primaria a contractat un credit de 14 milioane de lei pentru asfaltarea unor strazi: Casa de Apa, Bodesti, Tineretului, Voioaga, Mircea Voievod, Vasile Alecsandri. Termenul de incepere a lucrarilor este conditionat de finalizarea licitatiilor. Cu fonduri care provin de la Guvern, vom asfalta, pâna la finalul acestui an, strada Tineretului-Letcana, care face legatura cu Racova. Dupa ce am rezolvat problema arterelor principale, incepem ofensiva si pentru strazile asa-zis secundare. Cu resurse financiare proprii, vom reabilita strazi mai mici: Dragos Voda, Bucegi, Aurel Vlaicu, Gh. Doja, Ion Borcea, Dimitrie Cantemir etc).

– Cum va arata ,,portretul” orasului peste patru ani, dupa un prim mandat al echipei manageriale Zaharia?
-Va fi un oras cu oameni zâmbitori! S-a spus ca zâmbetul este o opera de arta. Am speranta ca noi, buhusenii, vom putea zamisli impreuna aceasta opera minunata. Tin foarte mult la sloganul meu: „Inainte de toate, Omul!”

Exista un proiect depus la Guvern, care prevede executarea unui drum asfaltat, a unui pod, pentru zona Mocani-Mocirla. In perspectiva, intentionam sa amenajam o sursa de apa in Mocirla-Orbic, prin extinderea retelei orasului sau prin punerea in valoare a izvoarelor naturale de aici.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri