* enoriasii din Sarata sar in apararea preotului paroh din localitate, mutat „disciplinar” la o alta parohie de lânga Bacau

Peste 100 de enoriasi din parohia Dealu Nou, comuna Sarata, au protestat, dupa slujba de duminica trecuta, fata de decizia Episcopiei Romanului si a Bacaului de a-l muta pe preotul paroh in alta localitate. Crestinii ortodocsi din zona le reproseaza superiorilor bisericii ca au decis, fara niciun motiv oficial care sa stea in picioare, mutarea preotului din localitate la o alta parohie din Siretu, comuna Letea Veche.

In locul parintelui paroh Costache Zaharia (considerat de localnci un preot cu har, care prin calitatile sale duhovnicesti, ar fi rezolvat multe din necazurile enoriasilor) ar urma sa fie adus un parinte de la o parohie din localitatea Balcani.

PUBLICITATE

„Chiar inainte cu doua-trei saptamâni de hramul bisericii noastre, din 15 august, a aparut zvonul ca parintele va fi mutat disciplinar intr-o alta parohie.

Nu s-a stiut motivul acestei decizii si nici parintelui nu i s-a comunicat acest lucru. Cert este ca aici va fi adus un preot din Balcani care, am inteles, nu a fost agreat sufleteste nici in parohia de acolo, si care de vreo doi ani si jumatate tot «adulmeca» parohia noastra”, sustin enoriasii de la Dealul Nou.

Credinciosii spun ca, in mai multe rânduri, au facut demersuri pe lânga Episcopia Romanului si Bacaului, inclusiv la Protopopiatul din Bacau, fara a fi lamuriti in aceasta chestiune. Oficial, nici pâna acum nu se stie motivul mutarii preotului Zaharia, insa, printre credinciosi umbla vorba ca preotul nu si-ar fi indeplinit planul la lumânarile vândute. Unii merg chiar mai departe si avanseaza ideea ca mutarea parintelui Zaharia s-ar datora faptului ca „nu a promovat, in cadrul bisericii, interesele electorale ale unui partid”.

„Noi stim ca politicul nu ar trebui sa aiba nimic comun cu credinta, nu aici, in biserica. Dar, se pare ca nemultumirea mare a celor care sunt acum la putere este ca parintele Zaharia nu i-a ajutat in campania electorala trecuta. Or, acum, ei se pregatesc pentru campania de la anul si isi aduc preotul lor. Nu le-a ajuns ca ne-au schimbat politistul, directorul de scoala si medicul, acum vor sa ne alunge si preotul”, spune Ion Elisei, localnic din Sarata.

Enoriasii spun ca vor continua sa faca demersuri pe lânga Episcopie, fiind dispusi ca, in cazul in care nu li se vor aduce inapoi preotul, sa puna lacat pe biserica si pe poarta de la intrare.

„Biserica nu-i nici a Primariei, nici a Episcopiei, este a noastra, noi am ridicat-o, parintii nostri, bunicii, cu bratele lor si din banii lor. Sa stie toata lumea ca strabunii nostri au venit cu biserica din lemn tocmai din Ardeal, când s-au mutat aici, acum un secol”, spune Traian Mâta, un enorias mai in vârsta. Supararea localnicilor este accentuata de faptul ca, initial, li s-a comunicat ca preotul Zaharia va fi avansat, iar in realitate totul s-a dovedit a fi mutare „disciplinara”. „Sa vina episcopul aici, sa ne spuna de ce l-a mutat pe parintele nostru.

Cum poti sa judeci un om, fara judecator? Sa-l judece aici, daca este vinovat, nu sa-l mute fara motiv. Si Iisus a fost judecat in multime. Nu spunem sa-l fi judecat pe parinte in mijlocul nostru, dar macar sa o fi facut oficial, organizat, intr-un consiliu sau asa ceva”, striga enoriasii. Am solicitat in aceasta poveste un punct de vedere din partea Episcopiei Romanului si Bacaului, insa, pâna la aceasta data, nu am primit niciun raspuns.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

4 COMENTARII

  1. Nici n-o sa primiti raspuns! “Stapanul” Ioachim (cum gretos i se canta cand vine in “vizita de lucru”) taie si spanzura dupa bunul plac! Nu-i dai parale de ajuns, te muta disciplinar! Vina apartine oamenilor, asa-zisilor”credinciosi” care-i pupa mainile(bleah! scarbos), se umilesc, se calca in picioare cand “stapanul” vine in cate o biserica.

  2. Da….trist….foarte trist…imi pare rau maxim…ca nu mai pot preotii, slujitorii cu har sau fara har sa isi achizitionezeS, ML, terenuri….case….si multe altele….Hotie la Drumul Mareeeee!!!

LĂSAȚI UN MESAJ