20 aprilie 2024
Actualitate„Este o altă lume, dar, dacă am vrea, am putea fi...

„Este o altă lume, dar, dacă am vrea, am putea fi la fel…”

Oana Andrei, profesor la Colegiul „Ion Borcea” Buhuşi, a participat recent, în Franţa, la Vichy, prin intermediul Agenţiei Naţionale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale, la o activitate de formare continuă cu finanţare europeană prin programul Long Life Programme ( Programul Învăţare pe tot Parcursul Vieţii), programul sectorial Comenius, componenta „Mobilităţi individuale de formare continuă”.

Activitatea a fost organizată de C.A.V.I.L.A.M. (Centre d’Approches Vivantes des Langues et des Medias) – Alliance Française, în parteneriat cu universităţile din Clermont–Ferrand, şi s-a derulat timp de două săptămâni. Grantul primit de la A.N.P.C.D.E.F.P. a fost de 1.950 euro, reprezentând taxa de curs, transportul şi cheltuielile de subzistenţă. Activitatea de formare – „Formation intensive pour professeurs” – a însumat 62 de ore de curs şi a vizat module precum: dezvoltarea competenţelor de receptare şi producere de mesaje scrise şi orale; resurse numerice practice pentru a dinamiza predarea limbii franceze; un alt fel de a preda gramatica; abordări pedagogice ale cântecului; imagine şi expresie, sau favorizarea exprimării orale şi scrise; promovarea limbii franceze în lume şi privire de ansamblu asupra literaturilor africane.

Studiu şi relaxare… didactică

„Materialele diversificate, utilizarea constantă a tablei numerice interactive şi a programelor/aplicaţiilor numerice, profesionalismul şi disponibilitatea formatorilor, deschiderea manifestată de toţi colegii participanţi la stagiu au condus la însuşirea rapidă a noilor informaţii, la perfecţionarea limbii franceze şi au făcut să se nască dorinţa de a participa şi la alte activităţi de formare similare.



Voi avea ce le oferi elevilor mei”, ne-a spus prof. Oana Andrei. Deschiderea către spiritul celorlalte sisteme europene de învăţământ a fost asigurată şi de faptul că participanţii la proiect au fost din Franţa, Suedia, Finlanda, Italia, Spania, Oman, Africa de Sud, Brazilia, SUA, Camerun, Egipt, Irlanda şi Austria. Activităţile culturale – degustare de brânzeturi şi vinuri specifice regiunii Auvergne, o seară dansantă pe ritmuri africane, iniţiere în caligrafia chineză şi japoneză, vizitarea oraşului Vichy – cu nelipsitele sale anecdote despre Napoleon III şi Curtea sa (unde s-a văzut Curte fără… favorită?) – şi a oraşului Clermont-Ferrand, capitala regiunii Auvergene, urcuşul pe vulcanul stins Puy de Dôme au fost cireaşa de pe tort a activităţilor.

Plăcut, mai puţin plăcut…

„Ce mi-a plăcut mai mult? Atitudinea degajată, non-formală a formatorilor şi a cursanţilor, creându-se impresia unei „frăţii”; aplicabilitatea celor învăţate, faptul că totul este gândit pentru a atrage elevul, acest tot fiind „testat” pe noi, dar şi pe studenţii de la C.A.V.I.L.A.M; lucrul pe echipe, din două perspective, ca profesor, dar şi ca elev care trebuie să rezolve sarcina; disponibilitatea organizatorilor de a soluţiona orice problemă s-ar putea ivi; organizarea impecabilă; faptul că nu mergi la curs doar ca să mergi…; orăşenii îşi respectă pauza de prânz; curăţenia din oraş; amabilitatea localnicilor; parcurile, cu gazon proaspăt cosit în permanenţă, fără interdicţii de a călca pe iarbă; se poate filma / fotografia în incinta bisericilor; faptul că dacă ai ceva «păsărele» (cel puţin din punctul de vedere al românilor) eşti un tip original! Ce mi-a plăcut mai puţin? Anumite combinaţii alimentare de tip fructe dulci plus carne, faptul că românii sunt mai rezervaţi sau cel puţin aşa ne percep unii (probabil din motive …economice, din păcate…) şi viteza… din excursii. A fost Ok, o experienţă care a meritat.

Este o altă lume, dar, dacă am vrea, am putea fi la fel…. Peisajele lor nu sunt cu nimic deasupra celor de la noi… Dar ei ştiu să profite de orice le oferă natură… La toate acestea, ei adaugă… o tonă de bun simţ, cel puţin în Vichy, pentru că, dezamăgită, o colegă mi-a spus că Parisul este foarte murdar…”, spune prof. Oana Andrei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri