Cine nu știe că o limbă străină învățată la timp poate deveni o unealtă, o punte, un liant? Și că te va ajuta în școală să iei note mari, să participi la concursuri, dar, mai ales, să-ți creezi acea identitate lingvistică nouă, odată ce te pune în situația de a găsi nu doar un alt cuvânt în limba străină care să corespundă cuvântului pe care vrei să-l transmiți, (ceea ce uneori este imposibil), ci să folosești expresii care să explice acel cuvânt.
De asemenea, e posibil ca tonul vocii tale să se schimbe, accentul, felul în care pronunți anumite sunete; expresiile faciale, gestica și alte modalități de comunicare para- și non-verbale, pe care nu le foloseai în limba maternă, vin să-ți îmbogățească firesc modul de a fi, de a te raporta la lume sau de a fi perceput de cei din jur.
Cu siguranță, depășirea barierei lingvistice și găsirea unui vehicul comun stau la baza oricărui schimb de experiență, așa cum a fost cel inițiat de Loredana Fodor-Rossi, absolventă a C.N. „Ferdinand I”, economist și avocat, stabilită împreună cu familia în Arezzo, Italia. Poate dorul de casă și apropiata revedere de 25 ani de la absolvirea liceului au făcut-o să creioneze acest program între un grup de elevi de la C.N. „Ferdinand I” și două școli din Italia, Istituto „S. Francesco de Sales”din Citta di Castello și Istituto „Aliotti di Arezzo”. Cei 16 elevi, cu vârste între 11 și 17 ani, au fost însoțiți de doamna Gabriela Laslău, profesoară de limba engleză și fostă dirigintă a inițiatoarei proiectului.„Este modul în care țin să mulțumesc școlii care m-a format și m-a ajutat să devin omul care sunt acum.”, spune Loredana Fodor-Rossi.
Copiii români și cei italieni s-au plăcut „la prima vedere”, au participat la ore de clasă împreună, au ascultat prezentările elevilor români despre istoria, arta, obiectivele turistice din România, dar și prezentările italienilor despre operele literare studiate („Odiseea” de Homer și „Divina Comedie” de Dante Alighieri, au creat împreună colaje și podul lui Leonardo da Vinci (un experiment care va fi repetat), au jucat un meci de volei, precedat în mod solemn de imnurile celor două țări și au vizitat împreună, unii în calitate de ghizi, iar ceilalți de turiști,
multitudinea de vestigii istorice și opere de artă pe care Umbria și Toscana le au de oferit. Citta di Castello este un oraș locuit încă din perioada etruscă, cu o importanță strategică datorită poziției sale pe drumul comercial care lega Roma de nord. În epoca romană, Evul Mediu și Renaștere, a cunoscut o dezvoltare culturală și artistică semnificativă, pentru ca astăzi să fie celebru pentru arhitectura sa medievală, galeriile de artă și evenimentele culturale. Arezzo, cu o istorie la fel de veche și cu o evoluție similară în perioada Renașterii, a suferit distrugeri masive în timpul celui de -al doilea război mondial, dar a fost reconstruit ulterior. De Arezzo se leagă personalități precum Francesco Petrarca (precursor al umanismului italian), Giorgio Vasari (artist și istoric de artă, al cărui Palazzo degli Uffizi găzduiește faimoasa galerie din Florența), Michelangelo Buonarotti și Leonardo de Vinci, figuri ale artei universale care nu mai au nevoie de nicio prezentare.
Între vizitele în cele două orașe, micii ferdinandiști au făcut și o călătorie la Florența, însoțiți de arhitectul Leonardo Rossi, care le-a fost ghid în orașul în care fiecare clădire este o operă de artă, călătoria culminând cu vizita la Galerile Uffizi, cel mai prestigios muzeu de artă din lume. Despre Leonardo Rossi puteți afla mai multe urmărind emisiunea „Mic dejun cu un campion”
Beneficiarii acestui proiect doresc să mulțumească și pe această cale:
Familiei Rossi ( Loredana, Sofia, Emanuele și Leonardo ), pentru generozitatea și răbdarea lor;
Domnului Simone Polchi, directorul liceului „Istituto S. Francesco de Sales” din Citta di Castello și al Școlii Gimnaziale Aliotti ; doamnei Eleonora Polsinelli, profesoară de italiană la ”Istituto Aliotti di Arezzo”, doamnei Tracy Bell – profesorul nativ de limbă engleză, domnului Leonardo Farsetti, profesorul de matematică, domnului Augusto Barrese – profesorul de sport, doamnei Francesca Fiorenzoni- profesoara de Arte, doamnelor Elisa Conti, Teresa Nannini și Sara Galimberti, profesoare de limba engleză și domnului director al scolii primare Aliotti, Cristian d’Amico care au făcut ca experiența italiană a ferdinandiștilor să fie una memorabilă, care să se transforme într-o legătură pe viață între școlile din România și Italia, după cum este și intenția proiectului ENGLISH FOR LIFE.