Din Faraoani au plecat 1.200 de oameni

I-am vazut zilele acestea la televizor, la cozi enorme in fata sectiilor de votare. Sunt românii nostri plecati peste hotare in cautarea unui trai mai bun, dar care au demonstrat prin efortul lor ca le pasa de tara, iar multi dintre ei spera sa se intoarca intr-o buna zi, sa traiasca si sa isi creasca aici copiii.

Pâna atunci, insa, aproape un sfert dintre români spun ca planuiesc sa emigreze, în viitor, dupa cum arata datele unui studiu realizat de compania de cercetare de piata 360insights. Se estimeaza ca in jur de trei milioane de români sunt plecati peste hotare, in ciuda dificultatilor pe care le intâmpina printre straini, in adaptare sau chiar gasirea unui loc de munca stabil.

Spre deosebire de visele pe care le aveau cei care paseau peste granite în urma cu sapte-opt ani, acum cei care îsi doresc sa emigreze sunt constienti ca nici în alte tari nu umbla câinii cu covrigi în coada. Ba, mai mult, dificultatile economice cu care se confrunta si alte tari au sporit problemele pe care le au de înfruntat mai cu seama muncitorii români care nu au forme legale de munca. Cert este ca apetitul pentru plecari nu numai ca nu s-a stins, ba se mentine la cote ridicate în continuare.

PUBLICITATE

„Dintre toate categoriile de vârsta „intentia de emigrare atinge cel mai ridicat nivel în rândul tinerilor, de 16-24 de ani (41%) si al adultilor tineri de 25-34 de ani (29%). Barbatii sunt mai deschisi catre aceasta optiune, dorind sa plece în principal pentru a munci, însa doar pentru o perioada determinata de timp, pentru ca apoi sa se întoarca în tara”, spune Manuela Danila, reprezentant al societatii care a facut studiul. Dorinta de emigrare este mult mai accentuata printre cei care au deja rude apropiate plecate peste hotare. În acest moment, Germania (29%) si Anglia (19%) sunt principalele destinatii catre care doresc sa se îndrepte cei ce intentioneaza sa plece în strainatate.

Depopularea satelor

In judetul Bacau, cea mai afectata de plecari este comuna Faraoani, care a pierdut un sfert din populatie in ultimii ani, dupa cum arata datele Institutului National de Statistica. In aceeasi situatie se afla si comuna Gura Vaii, iar cu procente de 15-20% sunt Luizi Calugara, Parava, Pirjol, Urechesti, Zemes, Scorteni, Sascut, etc.

La polul opus se afla comuna Hemeius, unde numarul locuitorilor a urcat cu aproape un sfert, precum si comunele Letea Veche, Saucesti, Itesti, care s-au populat masiv, dar nu prin intoarcerea celor plecati, ci prin migrarea orasenilor spre satele din apropierea Bacaului. Cei plecati peste hotare dau insa slabe semne ca ar vrea sa se intoarca, fiindca aici nu au nici o alternativa de a obtine venituri precum in Occident.

„Din comuna noastra au plecat peste hotare, in ultimii ani, circa 1.200 de persoane. Bugetul comunei nu a fost insa afectat, fiindca ei isi platesc in continuare impozitele pentru proprietatile pe care le au aici, ei sau familiile lor. Daca am avea insa locuri de munca cu care sa ii putem atrage, am mai câsiga pentru comunitate din impozitul pe salariu.

Totusi, exista si parti benefice ale problemei, pentru ca ei si-au ridicat aici case, ori au mai trimis bani familiilor. Sunt si câteva cazuri izolate ale unor tineri care s-au intors sa isi faca o viata aici. Si-au deschis mici firme, incearca sa se descurce, dar se vede ca sunt timorati de conditiile economice, de legislatie”, spune Adrian Solomon, primarul comunei Faraoani.

Si din Luizi Calugara au plecat in strainatate un sfert dintre locuitori. Dar, timid, au inceput sa se si intoarca. E si cazul unui tânar care a revenit la bastina dupa 17 ani de munca in metalurgie, patru in Ungaria si restul in Italia. A primit din avutul familiei 1.461 metri de teren si si-a facut casa.

„Viata a devenit foarte grea si in Italia, se traieste de pe o zi pe alta, nu se mai gaseste de lucru ca altadata. Nu te asteapta nimeni sa platesti chiria, trebuie sa manânci, sa te intretii. Cunosc multI români care ar vrea sa intoarca. Cu ce am strâns dupa atâtia ani de munca imi ridic o gospodarie, poate sa imi intemeiez si o familie. Iar ca sa imi duc traiul ma voi orienta spre agricultura si probabil voi lucra alaturi de familie”, spune tânarul.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ